Ανασκόπηση 2013

Στον παλμό της Υγείας στην Ελλάδα και τον Κόσμο τη χρονιά που φεύγει

Το 2013 ήταν το τέταρτο έτος της “κρίσης” που βιώνει η Ελλάδα. Η Υγεία δεν φαίνεται να αποτελεί εξαίρεση στην επιχειρούμενη “δημοσιονομική προσαρμογή”. Όλες οι αποκαλούμενες μεταρρυθμίσεις έχουν αποκλειστικό σκοπό τη δραστική μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου στις δαπάνες για την Υγεία, που μοιραία μετακινούνται στην τσέπη του πολίτη (για όσους έχουν αυτή τη δυνατότητα). Ο πολίτης, όμως, πληρώνει ακόμα φόρο για να έχει υπηρεσίες Υγείας. Κάτι που πρακτικά καταργεί την ανταποδοτικότητα της φορολογίας και εισάγει τα χαράτσια για την αποπληρωμή του χρέους.

Για πολλά χρόνια ακούμε ότι “οι θυσίες των Ελλήνων πιάνουν τόπο”. Πλέον έπαψε να είναι “αστείο” και έγινε τραγικό: Ενάμισι εκατομμύριο άνεργοι και τρία εκατομμύρια ανασφάλιστοι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Χιλιάδες άστεγοι, που, όμως, υπάρχουν σε όλον τον κόσμο, οπότε “γιατί όχι και σε μας“…

Κρίμα που δεν υπάρχουν σημαντικά επιστημονικά νέα ή ανακαλύψεις στην ανασκόπηση του 2013. Κρίμα που τα περισσότερα γεγονότα συνδέονται με αυτό που επικράτησε να λέγεται “κρίση”.

Επειδή, όμως, πιο επικίνδυνο κι από την “κρίση”, είναι να τη “συνηθίσουμε”, θα ευχηθούμε το 2014 να γεννηθεί και πάλι ένας ποιητής στην Ελλάδα. Καλή χρονιά, λοιπόν, σε όλους. Με υγεία!

Ανασκόπηση 2013

11 Φεβρουαρίου: Κρέας αλόγου σε κατεψυγμένα γεύματα με μοσχαρίσιο κρέας

Ακόμη μία υπόθεση διατροφικής απειλής. ΕΦΕΤ ανακοινώνει οτι από στοιχεία των ελέγχων προκύπτει ότι η εταιρεία Μαρινόπουλος ΑΕ προέβη σε προληπτική ανάκληση από την ελληνική αγορά των προϊόντων που έχουν παραχθεί για λογαριασμό της CARREFOUR από τον όμιλο Comigel με την εμπορική ονομασία «ΛΑΖΑΝΙΑ ΜΠΟΛΟΝΕΖ CARREFOUR 1 ΚΙΛΟΥ» και «ΚΑΝΕΛΟΝΙΑ ΜΠΟΛΟΝΕΖ CARREFOUR 600 ΓΡ».

Αναλυτική ανακοίνωση είναι διαθέσιμη εδώ.

3 Μαρτίου: Ελπίδες για «λειτουργική θεραπεία» του AIDS

Έπειτα από έγκαιρη θεραπεία, ένα δίχρονο κορίτσι από το Μισισίπι των ΗΠΑ που γεννήθηκε με τον ιό HIV/AIDS, θεωρείται απαλλαγμένο από τον ιό HIV.

Ο όρος «λειτουργική θεραπεία του HIV» (διεθνώς «functional HIV cure») σημαίνει:

  • μη ανιχνεύσιμη ιαιμία χωρίς αντιρετροϊκή αγωγή (Antiretroviral therapy ή ART)
  • Καμία εξέλιξη της νόσου
  • Καμία απώλεια CD4
  • Απουσία μετάδοσης του ιού HIV

Το παραπάνω, αλλά και άλλα παρόμοια περιστατικά δεν σημαίνουν ότι έχει βρεθεί η θεραπεία κατά του AIDS, ενισχύουν όμως την άποψη οτι η έγκαιρη αντιρετροϊκή αγωγή μπορεί να προσφέρει μακρά ή και μόνιμη ύφεση της νόσου.

2 Απριλίου: Ο Barack Obama ανακοινώνει το BRAIN

Η Πρωτοβουλία BRAIN (Brain Research through Advancing Innovative Neurotechnologies, που αναφέρεται επίσης ως Brain Activity Map Project) είναι μια πρωτοβουλία για συνεργατική έρευνα που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση Ομπάμα στις 2 Απριλίου του 2013, με στόχο τη χαρτογράφηση της δραστηριότητας του κάθε νευρώνα στο ανθρώπινο εγκέφαλο. Αναμένεται να κοστίσει περισσότερα από 300 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για δέκα χρόνια. Ένας από τους στόχους είναι να δοθούν απαντήσεις για τη νόσο Alzheimer και την επιληψία.

21 Απριλίου: TEDMED live Athens 2013

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα διοργανώνεται το TEDMED Live Athens 2013, την Κυριακή, 21η Απριλίου 2013, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, στo πλαίσιo του οποίου φιλοξενήθηκαν ομιλίες και παρουσιάσεις με στόχο να διευρύνουν τους ορίζοντές μας και να μας καθοδηγήσουν στις νέες δυνατότητες στο χώρο της υγείας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη του Συνδέσμου Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση.

14 Μαϊου: H Angelina Jolie υποβάλλεται σε προληπτική διπλή μαστεκτομή

Η 37χρονη ηθοποιός εξηγεί τους λόγους που πήρε τη δύσκολη αυτή απόφαση στους New York Times. Δημοσιεύει το άρθρο My Medical Choice στην ίδια εφημερίδα. Η μητέρα της έδωσε μάχη με τον καρκίνο σχεδόν για 10 χρόνια και πέθανε σε ηλικία 56 ετών. Η ίδια θέλει να μην στερήσει την παρουσια της από τα παιδιά της, δικαιολογώντας την απόφασή της για προληπτική διπλή μαστεκτομή. Οι γιατροί της εξήγησαν οτι διέτρεχε πολύ υψηλό κίνδυνο να αναπτύξει καρκίνο του μαστού (ή ωοθηκών), λόγω της παρουσίας του γονιδίου BRCA1.

Λίγους μήνες αργότερα στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», ιατρική ομάδα καθοδηγεί γυναίκες υψηλού κινδύνου και κρίνει ποιες θα υποβληθούν στο τεστ που δείχνει αν έχουν το ελαττωματικό γονίδιο (BRCA1). Θεσσαλονικιές που ακολούθησαν το παράδειγμα της Αντζελίνα Τζολί.

2 Ιουνίου 2013: Μάικλ Ντάγκλας: Για τον καρκίνο μου ευθύνεται ο HPV και ο στοματικός έρωτας

Ο διάσημος ηθοποιός Michael Douglas, σε συνέντευξή του στον Guardian ισχυρίζεται ότι ο καρκίνος του φάρυγγα, που είχε διαγνωσθεί το 2010, ήταν το αποτέλεσμα στοματικής σεξουαλικής επαφής (αιδοιολειχία), υπονοώντας οτι η σύντροφός του ήταν φορέας του ιού των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων (HPV).

Λίγο αργότερα, στις 12 Οκτωβρίου, σε τηλεοπτική συνέντευξη, ο ηθοποιός υποστήριξε οτι είπε ψέμματα, δεν είχε καρκίνο του φάρυγγα, αλλά της γλώσσας.

Ανεξάρτητα από την lifestyle διάσταση του ζητήματος, θα πρέπει να τονισθεί οτι η πιθανή σχέση κάποιων στελεχών του HPV (όπως το στέλεχος HPV16) με καρκινογένεση του στοματοφάρυγγα και του λάρυγγα είναι γνωστή στην ιατρική κοινότητα από το 1980 και αποτελεί αντικείμενο έρευνας. Ενώ, η σχέση κάποιων στελεχών του HPV θεωρείται σήμερα αιτιολογική για τον καρκίνο του τραχήλου στις γυναίκες.

Η μόλυνση με HPV είναι εξαιρετικά διαδεδομένη. Περίπου 8 στις 10 γυναίκες που είναι σεξουαλικά ενεργές υπολογίζεται ότι έρχονται σε επαφή με τον ιό στη διάρκεια της ζωής τους. Αντίστοιχο ποσοστό ισχύει και για τους άντρες. Η άμυνα του οργανισμού θα αντιμετωπίσει τον ιό στο 90% των περιπτώσεων. Κατά συνέπεια, δεν ισχύει, προφανώς, ότι όποιος μολυνθεί με HPV θα αναπτύξει καρκίνο.

24 Ιουνίου: Ο Άδωνις Γεωργιάδης υπουργός Υγείας

Στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης που έγινε τον Ιούνιο του 2013 μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ, υπουργός Υγείας ορίζεται ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, με υφυπουργούς τον κ. Αντώνη Μπέζα και την κ. Ζέττα Μακρή. Αρχικά, ανακοινώθηκε ότι τη θέση της υφυπουργού Υγείας θα καταλάμβανε η κ. Σοφία Βούλτεψη, η οποία αποσύρθηκε για προσωπικούς λόγους.

10 Ιουλίου: Το BBC αποτυπώνει την κρίση στη Δημόσια Υγεία

Το BBC κατέγραψε την κατάσταση της Δημόσιας Υγείας το 2013 στην Ελλάδα της “κρίσης”. Την παραγωγή επιμελήθηκε η γνωστή Βρετανο-Σουδανέζα δημοσιογράφος Zeinab Badawi. Η κρίση στη Δημόσια Υγεία με το φακό του BBC

13 Ιουλίου: The Lancet: η Ελλάδα συνεχίζει τα ίδια λάθη

Στις 13 Ιουλίου, το The Lancet, ένα από τα πλέον έγκυρα ιατρικά επιστημονικά περιοδικά, ασκεί σφοδρή κριτική στην σχεδιαζόμενη επαναφορά της υποχρεωτικής εξέτασης HIV και άλλων νοσημάτων που λογίζονται ως κίνδυνοι για τη δημόσια Υγεία. The Lancet: η Ελλάδα συνεχίζει τα ίδια λάθη.

Λίγους μήνες αργότερα (7 Σεπτεμβρίου 2013) κυκλοφορεί το ντοκιμαντέρ “Ruins” (Ερείπια). Η εξιστόρηση της δίωξης των οροθετικών γυναικών, οι οποίες προσήχθησαν από την Ελληνική Αστυνομία, υπέστησαν εξαναγκαστικούς ελέγχους για ΗΙV, προφυλακίστηκαν για κακούργημα, και τελικά διαπομπεύτηκαν, όταν οι φωτογραφίες και τα προσωπικά τους δεδομένα δημοσιοποιήθηκαν στα ΜΜΕ, λίγες μέρες πριν τις εθνικές εκλογές της 6ης Μαΐου 2012.

21 Ιουλίου: Κλείνουν έξι Νοσοκομεία. Αλλάζουν χαρακτήρα, απαντά ο υπουργός

Τον Αύγουστο προωθείται η κατάργηση ή συγχώνευση νοσοκομείων, ενώ είναι ήδη έτοιμο το σχέδιο για να ενταχθούν σε κινητικότητα διοικητικοί και ιατρικό προσωπικό (1.342 εργαζόμενοι από σύνολο 1.867). Τα Νοσοκομεία που αφορά η ρύθμιση είναι:

  • Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής (Λοιμωδών)
  • Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων
  • Σπηλιοπούλειο Νοσοκομείο (Η Αγία Ελένη)
  • Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών (Πολυκλινική)
  • Ινστιτούτο Έρευνας Νοσημάτων Θώρακος Υγιεινής και Ασφαλείας της Εργασίας
  • Νομαρχιακό Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών (Αμαλία Φλέμινγκ)

Τον αναλυτικό σχεδιασμό για τα επόμενα βήματα παρουσιάζει ο υπουργός σε συνέντευξη τύπου λίγες ημέρες αργότερα.

14 Αυγούστου: Ανακοινώνεται το “voucher” ή “εισιτήριο υγείας”

Από τις 2 Σεπτεμβρίου θα μπορούν οι ανασφάλιστοι και με χαμηλά εισοδήματα πολίτες να υποβάλουν αίτηση, για να αποκτήσουν δωρεάν δικαίωμα πρόσβασης σε ιατρικές υπηρεσίες πρόληψης και παρακολούθησης (“Εισιτήριο Ελεύθερης Πρόσβασης” ή “healthvoucher”).

ΣΥΡΙΖΑ για το voucher: «Εισιτήριο Υγείας» ή «Εισιτήριο ντροπής»;.

Τα κενά του voucher υγείας ανακοίνωσαν οτι θα καλύψουν ΣΦΕΕ, ΙΣΑ και Αρχιεπισκοπή.

29 Αυγούστου: Το υπουργείο ξεκινά εκστρατεία για τη χρήση των γενοσήμων

Το μοντέλο που προτείνεται είναι ο γιατρός να συνταγογραφεί μόνον τη δραστική ουσία και ο φαρμακοποιός να χορηγεί το φθηνότερο σκεύασμα από τα διαθέσιμα γενόσημα.

Ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης ξεκινά ενημερωτικές επαφές με τους σχετικούς φορείς, που διατυπώνουν έντονες ενστάσεις.

Την 1η Σεπτεμβρίου ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών διερωτάται: Μήπως προωθείται το μοντέλο «ο έχων επιβιώνει – ο μη έχων αποβιώνει»;.

Πολύ αργότερα, το υπουργείο δημοσιεύει απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις των πολιτών για τα γενόσημα.

9 Σεπτεμβρίου: CNN: Η Δημόσια Υγεία καταστρέφεται στη Ευρώπη

Το CNN δημοσιεύει άρθρο για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην Υγεία. Το άρθρο υπογράφουν ο Βρετανός οικονομολόγος και επιδημιολόγος David Stuckler και ο Αμερικανός γιατρός και επιδημιολόγος Sanjay Basu: CNN: Η Δημόσια Υγεία καταστρέφεται στη Ευρώπη. Πώς σκοτώνει η λιτότητα.

7 Οκτωβρίου: Και μία και δύο και τρείς και τέσσερις προτάσεις για τον νέο ΕΟΠΥΥ

Κατατίθεται η πρώτη πρόταση για τη “μεταρρύθμιση” στον ΕΟΠΥΥ, γνωστή και ως Πρόταση Σουλιώτη. Θα ακολουθήσουν αρκετές ακόμα. Επιγραμματικά:

  • Πρόταση Σουλιώτη: 24ωρη εξωνοσοκομειακή φροντίδα, εφημερίες, οικογενειακός γιατρός πλήρους απασχόλησης
  • Η πρόταση της Task Force για τον ΕΟΠΥΥ: Ο ΕΟΠΥΥ αγοραστής υπηρεσιών υγείας. Ενοποίηση ΕΟΠΥΥ και ΕΣΥ με πολυϊατρεία σε 24ωρη λειτουργία. Υποχρεωτική επιλογή οικογενειακού γιατρού και αναγκαίο το παραπεμπτικό του για εξειδικευμένο γιατρό ή Νοσοκομείο.
  • Η πρόταση του ΕΟΠΥΥ για τον ΕΟΠΥΥ: ΕΟΠΥΥ αγοραστής και πάροχος, ενιαίος φορέας με ολοήμερη λειτουργία, ειδικός φόρος σε τσιγάρα και ποτά υπέρ ΕΟΠΥΥ
  • Η ΟΕΝΓΕ θεωρεί προσχηματικό το διάλογο και αποστέλλει στο υπουργείο την πρότασή της για την ΠΦΥ: «Η επιδίωξή σας είναι προφανής. Προσκαλείτε την ΟΕΝΓΕ προκειμένου να δείξετε ότι δήθεν διαβουλεύεστε για την ΠΦΥ, ενώ στην πραγματικότητα έχετε ήδη καταλήξει, επιλέγοντας όσα σας υπέδειξαν η τρόικα και η Task Force».

11 Οκτωβρίου: Διεθνής πρωτιά σε τεχνική θεραπείας για συγγενή καρδιοπάθεια στο Διαβαλκανικό

Ο 17χρονος ασθενής, με σύμπλοκη συγγενή καρδιοπάθεια (σύνδρομο υποπλαστικής αριστερής κοιλίας με ιστορικό τριών καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων), προσήλθε στο Διαβαλκανικό, με έντονη κυάνωση και δύσπνοια στην κόπωση. Στον ασθενή διενεργήθηκε σύγκλειση μεσοκολπικής επικοινωνίας τύπου παραθύρου («fenestration»). Η τεχνική έγινε με τη διαδερμική μέθοδο με πρόσβαση από φλέβα του κάτω άκρου, ήταν ιδιαίτερα δύσκολη και επιτεύχθηκε χάρη στην υπερηχοκαρδιογραφική καθοδήγηση τριών διαστάσεων, που εξασφαλίζει ο 3D ηχωκαρδιογράφος του νοσοκομείου. Αναλυτικά εδώ.

1 Νοεμβρίου: Ακόμη ένα κοινωνικό ιατρείο

Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας εργάσθηκε για τη δημιουργία του Κοινωνικού Ιατρείου Κατερίνης «Αλέκος Φτίκας», που κάνει ένα δυναμικό ξεκίνημα στη Βόρεια Ελλάδα. Θα στεγάζεται σε αποθήκη του Καπνικού Σταθμού Κατερίνης που παραχωρήθηκε για μία πενταετία από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Τα κοινωνικά ιατρεία έχουν κατακλύσει την Ελλάδα. Πρόκειται για μια προσπάθεια αυτοοργάνωσης των τοπικών κοινωνιών, ώστε να προσφέρονται υπηρεσίες υγείας σε άτομα που είναι αποκλεισμένα από το Δημόσιο σύστημα περίθαλψης (ανασφάλιστοι).

Ενδεικτικά αναφέρονται το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, το Ιατρείο Κοινωνικης Αλλυλεγγύης Θεσσαλονίκης, το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής (από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ). Υπάρχουν διάφορες λίστες με τα κοινωνικά ιατρεία. Δείτε εδώ και εδώ.

8 Νοεμβρίου: Η Κομισιόν προσπαθεί να εισάγει “μεταλλαγμένα” από την πίσω πόρτα

Λίγους μήνες πριν ολοκληρωθεί η θητεία της, η Κομισιόν προσπαθεί να επιβάλει νέες ποικιλίες Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ) στους πολίτες, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό δεν θέλουν τα “μεταλλαγμένα” στην διατροφή τους. Η Επιτροπή δεν θα μπορούσε να κάνει τα πράγματα χειρότερα για να αποδείξει ότι λίγο πριν αντικατασταθεί είναι πρόθυμη να ευνοήσει εταιρείες γενετικής μηχανικής, κυρίως από τις ΗΠΑ, σε βάρος της προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας των ευρωπαίων καταναλωτών. Διαβάστε περισσότερα.

15 Νοεμβρίου: Απειλή για τη δημόσια υγεία η νέα μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης

Ένας στους τρεις Έλληνες ασθενείς αναγκάζεται να διαφοροποιήσει τη θεραπεία του, αραιώνοντας τη συχνότητα λήψης φαρμάκου, ώστε να διαρκέσει περισσότερο, λόγω οικονομικής αδυναμίας να αγοράζει φάρμακα.

Ανέφικτος ο στόχος των 2 δις για το 2014: Σε κίνδυνο η φαρμακευτική περίθαλψη των πολιτών, σε περίπτωση περαιτέρω μείωσης.

21 Νοεμβρίου: Στα super market τα συμπληρώματα διατροφής

O Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος δηλώνει την κατηγορηματική αντίθεση του με το περιεχόμενο της Υπουργικής Απόφασης περί συμπληρωμάτων διατροφής που εξέδωσαν οι υπουργοί κ.κ. Χατζηδάκης και Γεωργιάδης.

22 Νοεμβρίου: Σε λουκέτο οδηγούνται τα ψυχιατρικά νοσοκομεία

Με αιφνίδια απόφαση του υπουργού Υγείας τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας εκατοντάδες γιατροί και εργαζόμενοι στο Δαφνί, στο Δρομοκαΐτειο και στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Οι πάσχοντες θα μεταφερθούν σε κλινικές νεοεισερχομένων. Διαβάστε περισσότερα.

25 Νοεμβρίου: Σε απεργία διαρκείας οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ

Οι γιατροί είναι ένας επαγγελματικός κλάδος που δεν μας είχε συνηθίσει σε παρατεταμένες απεργίες. Ωστόσο, η απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) ξεκίνησε στις 25 Νοεμβρίου και συνεχίζεται μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, με συμμετοχή που αγγίζει το 90%.

ΕΟΠΥΥ αγοραστής υπηρεσιών υγείας και όχι πάροχος. Σε διαθεσιμότητα 8.500 εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ και 1.200 γιατροί στα νοσοκομεία.

Όλες οι υπηρεσίες και οι δομές του ΕΟΠΥΥ θα περάσουν στο ΕΣΥ. Οι γιατροί καλούνται να αποφασίσουν, εάν θα έχουν πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στο ΕΣΥ, κλείνοντας το ιατρείο τους, ή θα εργάζονται ως συμβεβλημένοι στα ιδιωτικά τους ιατρεία.

Το αδιέξοδο είναι προφανές, έτσι ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς θα συναντήσει τη συνδικαλιστική ηγεσία των γιατρών τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου.

27 Νοεμβρίου: Ψηφίzεται η επίμαχη τροπολογία για την τιμολόγηση των φαρμάκων

Η κυβέρνηση υποστηρίζει οτι ανοίγει ο δρόμος για φθηνότερα φάρμακα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει οτι εξυπηρετούνται τα συμφέροντα πολυεθνικών που παράγουν φθηνά γενόσημα αμφίβολης αποτελεσματικότητας.

Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης κατηγορεί στην Βουλή τον ΣΥΡΙΖΑ οτι υποστηρίζει συμφέροντα ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας παραθέτει συνέντευξη τύπου για το θέμα.

Μεγάλη συζήτηση έλαβε χώρα σχετικά με το αν ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) είναι σε θέση να ελέξγει ουσιαστικά την ποιότητα και την ασφάλεια των γενοσήμων ή αν οι έλεγχοι που διενεργεί είναι τυπικοί.

Η κόντρα λαμβάνει τέλος με την ψηφοφορία στη Βουλή.

Το “κερασάκι στην τούρτα” έρχεται από τον πάντα επίκαιρο ΚΥΡ:

Ανασκόπηση 2013

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση