Ψηφίσθηκε η επίμαχη τροπολογία για την τιμολόγηση των φαρμάκων

Πηγή: Βουλή των Ελλήνων

Με 164 “ναι” (Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ), 72 “όχι” (ΣΥΡΙΖΑ), 10 “παρών” (ΚΚΕ) ψηφίστηκε σήμερα 27 Νοε 2013 η επίμαχη τροπολογία για την τιμολόγηση των φαρμάκων. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή αποχώρησαν από την ψηφοφορία. Η τροπολογία περιέχεται στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας με θέμα «Προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας 2011/24/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 9ης Μαρτίου 2011 περί εφαρμογής των δικαιωμάτων των ασθενών στο πλαίσιο της διασυνοριακής υγειονομικής περίθαλψης».

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει την απόσυρση της τροπολογίας σε συνέντευξη τύπου που έδωσε ο πρόεδρος του κόμματος κύριος Αλέξης Τσίπρας.

Βασικά σημεία

Σχετικά με τα φαρμακα υπό καθεστώς προστασίας (on patent)

Η μέγιστη τιμή των φαρμάκων υπό καθεστώς προστασίας (on patent) ορίζεται ως ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων τιμών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι μέγιστες αυτές τιμές αναθεωρούνται τακτικά προς τα κάτω.

Η ρύθμιση αυτή επί της ουσίας διατηρεί το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο ώστε να εξασφαλίζονται από τις οι χαμηλότερες τιμές στην Ευρώπη χωρίς να υπάρχει κίνδυνος απόσυρσης τους. Αυξήσεις δεν θα επιτρέπονται αλλά μόνον μειώσεις τιμών.

Θα υπάρξει εξοικονόμηση που θα φτάσει συνολικά στα 76 εκατομμύρια ευρώ σε ό,τι αφορά την δαπάνη των νοσοκομείων και του ΕΟΠΠΥ από την συγκεκριμένη ρύθμιση.

Σχετικά με τα γενόσημα

Η μέγιστη τιμή των γενοσήμων φαρμάκων ορίζεται στο 65% της τιμής του αντίστοιχου φαρμάκου αναφοράς, του οποίου έχει λήξει η περίοδος προστασίας. Όταν περισσότερα από ένα γενόσημα προϊόντα λαμβάνουν άδεια κυκλοφορίας, εφαρμόζεται δυναμική τιμολόγηση βάσει του όγκου των πωλήσεων, όπως θα οριστεί με Απόφαση του Υπουργού Υγείας. Σύμφωνα με το ανωτέρω εδάφιο, οι μέγιστες τιμές πρέπει να αναθεωρούνται τακτικά προς τα κάτω, κάθε φορά που δημοσιεύεται ένα δελτίο τιμών.

Η συγκεκριμένη διάταξη που αφορά τα γενόσημα φάρμακα προβλέπει ότι για τα μετά το 2012 γενόσημα, η τιμή τους θα καθορίζεται στο 65% (από 80%) που είναι σήμερα ως ποσοστό της τιμής των off patent και η τιμή αυτή θα ακολουθεί τις μειώσεις των off patent φαρμάκων.

Τα φάρμακα πριν το 2012 θα υποστούν οριζόντιες μειώσεις τιμών. Για τα φάρμακα αυτά η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη το 2013 εκτιμάται στα 500 εκατομμύρια ευρώ για τα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΕΟΠΥΥ και 210 εκατομμύρια ευρώ στα νοσοκομεία.

Με την εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης εκτιμάται ότι θα υπάρξει μεσοσταθμικά μείωση τιμών κατά 18,75% και θα υπάρξει εξοικονόμηση που θα φτάσει στα €123 εκατομμύρια από την δαπάνη των νοσοκομείων και του ΕΟΠΠΥ. Στην Υπουργική Απόφαση προβλέπεται προστασία των πολύ φθηνών φαρμάκων.

Φαρμακεία – rebate

Αίρεται το rebate των φαρμακοποιών στα γενόσημα και τα φθηνά φάρμακα ώστε να δοθεί ώθηση στη χορήγησή τους. Από την αύξηση της χρήσης των γενόσημων φαρμάκων προκύπτουν δημοσιοοικονομικά οφέλη της τάξεως των 35 εκατομμυρίων ευρώ.

Φάρμακα υψηλού κόστους

Τα φάρμακα υψηλού κόστους, με άδεια μόνο για νοσοκομειακή χρήση, θα διατίθενται αποκλειστικά από τα φαρμακεία των Νοσοκομείων.

Ολόκληρη η τροπολογία είναι διαθέσιμη εδώ.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση