Οι παρενέργειες της συζήτησης για την υπερσυνταγογράφηση

Ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, συναντήθηκε στις 29 Αυγ 2013 με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Γιώργο Πατούλη, και εκπροσώπους του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) για την επέκταση της χρήσης των γενοσήμων φαρμάκων και τις περιπτώσεις ιατρών οι οποίες θα αποσταλούν για έλεγχο στα αρμόδια όργανα. Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε, μεταξύ άλλων:

«Είχαμε μια θεσμική συνάντηση με το Προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για δύο θέματα: Πρώτον για το θέμα του ελέγχου για την προκλητή ζήτηση, ξεκαθαρίζω ότι τιμώ τους Έλληνες γιατρούς, οι οποίοι έχουν εξαιρετική φήμη σε όλο τον κόσμο και είμαι αντίθετος προσωπικά στη λογική της αρένας. Χαίρομαι που ερχόμενοι εδώ, είχαν εποικοδομητικές προτάσεις, για να εγκαινιάσουμε μια συνεργασία που με διάφανο τρόπο θα βοηθήσει την Πολιτεία να ελέγξει την προκλητή ζήτηση, η οποία αποτελεί σήμερα ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τους δείξαμε ορισμένα από τα στοιχεία ενός τυχαίου μηνός από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, έχοντας αφαιρέσει φυσικά πλήρως όλα τα προσωπικά δεδομένα, για να μην υπάρχουν θέματα νομιμότητας και θα εγκαινιάσουμε μια στενή συνεργασία για τους κανόνες που θα εφαρμόσουμε για τους ελέγχους. Το δεύτερο θέμα ήταν τα γενόσημα. Με χαρά είχαμε εδώ εκπροσώπους και όλη την ομάδα ελέγχου των φαρμάκων από τον ΕΟΦ, για να διαβεβαιώσει τους γιατρούς μας για την αξιοπιστία και τη συχνότητα των ελέγχων όσον αφορά γενικά το φάρμακο και ειδικά τα γενόσημα. Στον εθνικό στόχο, για να φτάσουμε στο 60% στην διείσδυση των γενοσήμων στην Ελλάδα, θέλουμε τον Έλληνα γιατρό σύμμαχο, γιατί αυτός είναι το πρόσωπο εμπιστοσύνης για τους ασθενείς».

Ο κ. Πατούλης στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, δήλωσε:

«Σήμερα ως Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών είχαμε μια συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και τον ΕΟΦ. Το ζητούμενο είναι φθηνό και ποιοτικά εγγυημένο φάρμακο. Είναι σίγουρο ότι αυτή την προσπάθεια χρειάζεται να την κάνουμε ενωτικά όλοι μας. Αυτό όμως δε μπορεί να γίνει μέσα από μία διαπόμπευση ενός κλάδου και για αυτό ζητήσαμε εξηγήσεις για τις τελευταίες δημοσιοποιήσεις.

Ολόκληρη η ανακοίνωση και η συνέντευξη τύπου είναι διαθέσιμη εδώ.

ΕΟΠΥΥ και υπερσυνταγογράφηση: Ένα “πάρτυ” φάντασμα!

Εν τω μεταξύ η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, μετά τη συνάντησή του διοικητικού της συμβουλίου με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Δ. Κοντό, εξέδωσε ανακοίνωση, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται:

Έλαβε χώρα χθές 27/8/2013 επίσημη συνάντηση του ΔΣ της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Δ. Κοντό. Κατά την διάρκεια της συνάντησης προέκυψαν νέα δεδομένα για το δήθεν σκάνδαλο “της λευκής μπλούζας” καθώς και σημαντικές ειδήσεις για την λειτουργία του οργανισμού: Ο συνολικός αριθμός των ιατρών που υπάρχουν υπόνοιες υπερσυνταγογράφησης ΔΕΝ είναι πάνω από 100 ανά μήνα στο σύνολο των 60000 ιατρών της χώρας. Από αυτούς, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, στοιχειοθετήθηκαν επαρκή στοιχεία για μόλις 11 ιατρούς με αποτέλεσμα να τους αφαιρεθεί το δικαίωμα στην συνταγογράφηση. Κατόπιν αυτών είναι πλήρης η “αφαίμαξη” της αξιοπιστίας όλων όσων μιλούσαν για το δήθεν τεράστιο σκάνδαλο της “λευκής μπλούζας”. Εύλογο πλέον είναι το ερώτημα: από που προκύπτει η καταγγελία ότι το 20% των δαπανών του ΕΟΠΥΥ αποτελεί αποτέλεσμα διαφθοράς καθώς είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ΔΕΝ οφείλεται στους ιατρούς!

Ολόκληρη η ανακοίνωση είναι διαθέσιμη εδώ.

Διαβάστε επίσης