κροταφιτης | ιωση λοιμωξη | αυστραλιανο αντιγονο | γατα πνευμονια | αναπνοη στη γιογκα | μυς του χεριου

Διεθνής πρωτιά σε τεχνική θεραπείας για συγγενή καρδιοπάθεια στο Διαβαλκανικό

Σύγκλειση μεσοκολπικής επικοινωνίας τύπου παραθύρου («fenestration») με διαδερμική μέθοδο


Πηγή: Όμιλος Ιατρικού Αθηνών

Στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε πρωτοποριακή διαδερμική καρδιολογική επέμβαση με απεικονιστική τεχνική που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά διεθνώς και είχε εντυπωσιακά αποτελέσματα στη θεραπεία του ασθενούς.

Ο 17χρονος ασθενής, με σύμπλοκη συγγενή καρδιοπάθεια (σύνδρομο υποπλαστικής αριστερής κοιλίας με ιστορικό τριών καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων), προσήλθε στο Διαβαλκανικό, με έντονη κυάνωση και δύσπνοια στην κόπωση. Στον ασθενή διενεργήθηκε σύγκλειση μεσοκολπικής επικοινωνίας τύπου παραθύρου («fenestration»). Η τεχνική έγινε με τη διαδερμική μέθοδο με πρόσβαση από φλέβα του κάτω άκρου, ήταν ιδιαίτερα δύσκολη και επιτεύχθηκε χάρη στην υπερηχοκαρδιογραφική καθοδήγηση τριών διαστάσεων, που εξασφαλίζει ο 3D ηχωκαρδιογράφος του νοσοκομείου.

Η χρησιμοποίηση της απεικονιστικής αυτής τεχνικής στο συγκεκριμένο τύπο «παραθύρου» διενεργήθηκε από τους ιατρούς: Βασίλη Θανόπουλο, αναπλ. Καθηγητή Παιδοκαρδιολογίας, Διευθυντή Επεμβατικής Παιδοκαρδιολογίας του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών και του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης και Γιώργο Γιαννακούλα, Λέκτορα Καρδιολογίας, ειδικό στις συγγενείς καρδιοπάθειες ενηλίκων, ο οποίος είχε αναλάβει την τρισδιάστατη υπερηχοκαρδιογραφική καθοδήγηση.

Μετά την επέμβαση, τα συμπτώματα του νεαρού ασθενή υποχώρησαν τελείως και εξήλθε από το νοσοκομείο την επόμενη ημέρα, σε άριστη κατάσταση και με οριστική λύση του προβλήματος που χρόνια τον ταλαιπωρούσε.

Να σημειωθεί ότι εάν δεν αντιμετωπιστεί η επικοινωνία τύπου «παραθύρου» στη συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών, μπορεί να προκληθεί εγκεφαλικό επεισόδιο, λόγω της πιθανής διέλευσης θρόμβων από το «παράθυρο» στον εγκέφαλο.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.