ΣΦΕΕ: «Στο κόκκινο» η φαρμακευτική περίθαλψη όλων!

Ανέφικτος ο στόχος των 2 δις για το 2014: Σε κίνδυνο η φαρμακευτική περίθαλψη των πολιτών, σε περίπτωση περαιτέρω μείωσης.

Πηγή: Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος

Την εκτίμηση ότι η τροπολογία του υπουργείου Υγείας για τα φάρμακα δεν θα οδηγήσει σε φθηνότερο φάρμακο, διατυπώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Κωνσταντίνος Φρουζής, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, όπου χαρακτηριστικά αναφέρει: «Θεωρητικά πέφτουν οι τιμές, πρακτικά αυξάνονται σε απόλυτα νούμερα τα ευρώ, που δίνει ο ασφαλισμένος».

Παράλληλα, ο ΣΦΕΕ σε σχετική ανακοίνση, που εξέδωσε, τονίζει τα εξής:

Σε μια κρίσιμη για τη χώρα μας συγκυρία, συνήλθε σήμερα (27 Νοε 2013) εκτάκτως η Γενική Συνέλευση του ΣΦΕΕ (69 εταιρείες-μέλη: 31 ελληνικές & 38 θυγατρικές πολυεθνικών) και ομόφωνα κατέληξε στα εξής: Η κατάσταση στο χώρο του φαρμάκου έχει περιέλθει σε πλήρες αδιέξοδο εξαιτίας των συνεχών μειώσεων στο φαρμακευτικό προϋπολογισμό, οι οποίες επιτυγχάνονται μέσω αποσπασματικών, οριζόντιων, άδικων και εισπρακτικών μέτρων και όχι μέσω των απαιτούμενων διαρθρωτικών αλλαγών. Ο ΣΦΕΕ με βαθύ αίσθημα ευθύνης ενημερώνει την κοινή γνώμη, ότι οι δυνατότητες της φαρμακευτικής περίθαλψης έχουν φτάσει ήδη στο κόκκινο και για το λόγο αυτό ο εξωπραγματικός στόχος για περαιτέρω μείωση της πρωτοβάθμιας φαρμακευτικής περίθαλψης για το 2014 στα 2δισ. δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να επιτευχθεί χωρίς να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στην πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών στη θεραπεία τους. Πρακτικά, ενδεχόμενη υιοθέτηση του στόχου αυτού οδηγεί την κατά κεφαλή φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα στο μισό του μέσου όρου της Ευρώπης των 28 χωρών! Το Υπουργείο Υγείας αντί για να προσανατολίζεται σε ανέφικτα σενάρια για οριζόντια μέτρα θα πρέπει έστω και την ύστατη αυτή στιγμή να προχωρήσει στην αναπροσαρμογή του φαρμακευτικού προϋπολογισμού του 2014 στα 2,25 – 2,3 δισ. ευρώ έτσι ώστε: Να διασφαλιστεί η πρόσβαση των ασθενών σε υπάρχουσες και νέες θεραπείες. Η τιμή κανενός φαρμάκου δεν θα πρέπει να είναι χαμηλότερη από τον μέσο όρο των 3 χαμηλοτέρων τιμών στις χώρες της ΕΕ. Επιπλέον, θα πρέπει σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του Υπουργείου να τιμολογηθούν το αργότερο έως τις αρχές Δεκεμβρίου τα νέα σκευάσματα των οποίων η κυκλοφορία καθυστερεί σχεδόν 3 χρόνια. Επίσης, θα πρέπει να αποζημιωθούν άμεσα τα φαρμακευτικά σκευάσματα που τιμολογήθηκαν στις 6 Αυγούστου και των οποίων η ένταξη στη θετική λίστα καθυστερεί χωρίς καμία απολύτως αιτιολογία. Να αυξηθεί η διείσδυση των φαρμάκων που έχουν τιμή χαμηλότερη από την τιμή αναφοράς (off-patent & γενόσημα) στην αγορά οδηγώντας έτσι στην περαιτέρω εξοικονόμηση στη φαρμακευτική δαπάνη Να επιταχυνθεί η άμεση εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων / registries Ο ασθενής και ο Έλληνας πολίτης κάθε άλλο παρά ποτέ πρέπει να παραμένει στο επίκεντρο κάθε πολιτικής και κάθε απόφασης. Από την πλευρά μας, τα τελευταία 4 χρόνια το αποδείξαμε αυτό εμπράκτως με τις προτάσεις και πράξεις μας και μειώσαμε τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη περισσότερο από 50%, τη στιγμή που τα εκκρεμή χρέη του δημοσίου ξεπερνούν τα 1,2 δισ. ευρώ!

Ολόκληρη η ανακοίνωση είναι διαθέσιμη εδώ.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση