γινκ και γιανκ | ονειρώξεις | ελκος δωδεκαδακτυλου | τι είναι η δισπλασια | αισθημα παλμων στο στομαχι

Θεσσαλονικιές που ακολούθησαν το παράδειγμα της Αντζελίνα Τζολί

Στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», ιατρική ομάδα καθοδηγεί γυναίκες υψηλού κινδύνου και κρίνει ποιες θα υποβληθούν στο τεστ που δείχνει αν έχουν το ελαττωματικό γονίδιο (BRCA1)


Πηγή: Εφημερίδα ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ - ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ

Οταν η ηθοποιός Αντζελίνα Τζολί υποβαλλόταν σε προληπτική επέμβαση διπλής μαστεκτομής για να προλάβει τον κίνδυνο να εμφανίσει καρκίνο, στη Θεσσαλονίκη άλλες 31 γυναίκες είχαν πάρει την ίδια απόφαση και σώθηκαν.

Στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», ιατρική ομάδα καθοδηγεί γυναίκες υψηλού κινδύνου και κρίνει ποιες θα υποβληθούν στο τεστ που δείχνει αν έχουν το ελαττωματικό γονίδιο (BRCA1) και πρέπει να κάνουν χημειοθεραπεία, ακτινοβολία ή προληπτική μαστεκτομή. Οσες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο στις ωοθήκες και στους μαστούς υποβάλλονται σε μαστεκτομή ή ωοθηκεκτομή. Σε επέμβαση διπλής μαστεκτομής υποβλήθηκαν τόσο η Τζολί όσο και η τραγουδίστρια Αναστάζια.

Με αφορμή το χαρακτηρισμό του Οκτωβρίου ως μήνα ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού, οι ειδικοί του «Παπαγεωργίου» στέλνουν μήνυμα ελπίδας στις γυναίκες, μέσω του «ΑτΚ». «Οι γυναίκες έχουν τη δυνατότητα να κάνουν το αιματολογικό τεστ που ανιχνεύει αν είναι φορείς των γονιδίων BRCA1 και BRCA2 που παίζουν ρόλο στον κληρονομούμενο καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών. Σε όσες είναι φορείς ή ταξινομούνται σε ομάδα υψηλού κινδύνου συστήνεται η διενέργεια προφυλακτικής μαστεκτομής. Ετσι μειώνεται δραματικά ο κίνδυνος να νοσήσουν», επισημαίνει στον «ΑτΚ» ο Σπύρος Μηλιαράς, αναπληρωτής καθηγητής στην Α' Χειρουργική Πανεπιστημιακή Κλινική ΑΠΘ, υπεύθυνος του ιατρείου μαστού στο «Παπαγεωργίου».

Μαζί με πλαστικούς χειρουργούς, μαιευτήρες - γυναικολόγους και ογκολόγους συμμετέχει στο προληπτικό πρόγραμμα.

Ολόκληρο το άρθρο είναι διαθέσιμο εδώ.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.