Απειλή για τη δημόσια υγεία η νέα μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης

Ένας στους τρεις Έλληνες ασθενείς αναγκάζεται να διαφοροποιήσει τη θεραπεία του, αραιώνοντας τη συχνότητα λήψης φαρμάκου, ώστε να διαρκέσει περισσότερο, λόγω οικονομικής αδυναμίας να αγοράζει φάρμακα.

Πηγή: ΣΦΕΕ – Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας

Στοιχεία σοκ για τις επιπτώσεις της μείωσης των δαπανών υγείας στη δημόσια υγεία της χώρας μας. Σύσσωμοι όλοι οι Πρόεδροι της εφοδιαστικής αλυσίδας φαρμάκων απευθύνουν ύστατη έκκληση στον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς Οικονομικών και Υγείας να δράσουν άμεσα συγκρατώντας τη δαπάνη στο όριο των 2,25 δις €, που αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τους Έλληνες ασθενείς.

Αυτά αναφέρει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) και συνεχίζει:

Ύστατη έκκληση σε κυβέρνηση και τρόικα απηύθυναν σήμερα για πρώτη φορά σύσσωμοι εκπρόσωποι συλλόγων ασθενών, ιατρικοί φορείς και εκπρόσωποι της εφοδιαστικής αλυσίδας φαρμάκου. Στην κοινή τοποθέτησή τους ζήτησαν εκ μέρους της εφοδιαστικής αλυσίδας να μην περικοπεί βάναυσα η φαρμακευτική περίθαλψη των Ελλήνων, επισημαίνοντας ειδικά για το δημόσιο φαρμακευτικό προϋπολογισμό ότι τα 2 δις ευρώ, που έχουν ζητηθεί για το 2014 από την Τρόικα, θα προκαλέσουν νέες, σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια Υγεία. Το ζητούμενο, όπως τονίστηκε, είναι να τεθεί ένα όριο αυστηρά στα 2,25 δις € για το 2014 και να διατηρηθεί σταθερό για τα επόμενα χρόνια μέχρι την έξοδο από την κρίση. Στην κοινή Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα παραβρέθηκαν οι κ.κ. Κωνσταντίνος Φρουζής Πρόεδρος ΣΦΕΕ, Δημήτριος Δέμος Πρόεδρος ΠΕΦ, Μιχάλης Βλασταράκος Πρόεδρος ΠΙΣ, Κυριάκος Θεοδοσιάδης Πρόεδρος ΦΣΠ, Σταύρος Μπελώνης Πρόεδρος ΟΣΦΕ, Μανώλης Κάτσαρης Πρόεδρος ΠΣΦ, Γιώργος Καλαμίτσης Πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Προμηθέας καθώς και η κα Ζωή Γραμματόγλου Πρόεδρος του Κ.Ε.Φ.Ι. Εκ μέρους των ασθενών, ο Πρόεδρος του Συλλόγου ασθενών Ήπατος Προμηθέας, Γιώργος Καλαμίτσης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης θα οδηγήσει σε περαιτέρω εξάπλωση μεταδοτικών ασθενειών όπως ηπατίτιδα Β, C, και HIV. Τα υπάρχοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς στην πρόσβασή τους στα νέα και πιο αποτελεσματικά θεραπευτικά σχήματα θα επιδεινωθούν κι αυτό θα οδηγήσει στην αύξηση της νοσηρότητας, στην μείωση της ποιότητας της εργασίας και σε απολύσεις ενώ θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τα ασφαλιστικά ταμεία». Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση της κυρίας Γραμματόγλου Προέδρου του Κ.Ε.Φ.Ι. «Εγώ ένα πράγμα έχω καταλάβει, ότι όλα είναι θέμα κόστους. Με τη μείωση τη φαρμακευτικής δαπάνης οι ασθενείς δεν θα βρίσκουν το φάρμακό τους και θα αναγκάζονται να ψάχνουν μόνοι τους για να το βρουν. Και το μεγάλο πρόβλημα είναι με τους ανασφάλιστους ασθενείς. Δεν μπορεί να είσαι άρρωστος με καρκίνο και να μην μπορείς να βρεις τα φάρμακά σου και το Υπουργείο το μόνο που κάνει είναι να κατεβάζει το κόστος της φαρμακευτικής περίθαλψης. Κι εγώ τους ρωτάω πόσο κοστίζει μια ανθρώπινη ζωή, το έχουν σκεφτεί;» Όλοι οι φορείς της αλυσίδας φαρμάκου αλλά και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος συμφώνησαν στις τοποθετήσεις τους ότι η μείωση της δαπάνης φέτος σε επίπεδα χαμηλότερα των 2,37 δις. ευρώ «δοκίμασε» τις αντοχές του συστήματος και οφείλει την «επιτυχία» της στο clawback αλλά κυρίως στην επιβάρυνση των νοικοκυριών και την αύξηση της συμμετοχής των ασθενών για φάρμακα. Κατά την άποψη των ομιλητών, η δημόσια δαπάνη δεν μπορεί να υποχωρήσει κάτω από τα 2,25 δις. ευρώ χωρίς να επιβαρυνθούν δραματικά οι τσέπες των ασθενών και χωρίς να προκληθούν αναταράξεις στην αγορά φαρμάκου. Για την ανάγκη περιφρούρησης της φαρμακευτικής περίθαλψης των Ελλήνων ασθενών έκανε λόγο ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, Κωνσταντίνος Φρουζής.

Ολόκληρο το δελτίο τύπου είναι διαθέσιμο εδώ.

Η σχετική παρουσίαση είναι διαθέσιμη εδώ.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση