συμπτωματα ακροαστικων | προκαρδιο αλγος | θεοφυλλίνη μηχανισμός δράσης | κυστη στα δοντια

CNN: Η Δημόσια Υγεία καταστρέφεται στη Ευρώπη. Πώς σκοτώνει η λιτότητα.Πηγή: CNN

Το CNN δημοσιεύει άρθρο για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην Υγεία. Το άρθρο υπογράφουν ο Βρετανός οικονομολόγος και επιδημιολόγος David Stuckler και ο Αμερικανός γιατρός και επιδημιολόγος Sanjay Basu. Τα συμπεράσματά τους έχουν δημοσιευθεί στο βιβλίο "The Body Economic: Why Austerity Kills". Το άρθρο είναι διαθέσιμο εδώ. Ακολουθούν χαρακτηριστικά αποσπάσματα.

Εάν η λιτότητα ήταν μια κλινική δοκιμή, θα έπρεπε να είχε σταματήσει. Ως εμπειρογνώμονες της δημόσιας υγείας, παρακολουθούμε εμβρόντητοι σε "αργή κίνηση" την καταστροφή που προκαλούν οι πολιτικές λιτότητας στην Ευρώπη, την ίδια στιγμή που οι πολιτικοί συνεχίζουν να αγνοούν τις καταστροφικές επιπτώσεις της.

Η λιτότητα σχεδιάστηκε για να μειώσει το δημόσιο χρέος. Τρία χρόνια αφότου ξέσπασε η κρίση, γίνεται σαφές οτι η αυστηρή λιτότητα δεν είναι μέρος της λύσης, αλλά μέρος του προβλήματος.

Στις ΗΠΑ, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Βρετανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σημειώθηκαν 10.000 αυτοκτονίες περισσότερες συγκριτικά με την τριετία 2007-2010, ένας αριθμός που είναι πέρα και πάνω από τις ιστορικές τάσεις, με τη μεγαλύτερη αύξηση να καταγράφεται στις οικονομίες με τις χειρότερες επιδόσεις.

Η Ελλάδα για παράδειγμα, βρίσκεται εν μέσω μιας καταστροφής στον τομέα της δημόσιας υγείας, όπου οι περικοπές των δαπανών για την υγεία έφθασαν το 40%, προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να «πιάσει τους στόχους» της τρόικας.

Οι ερμηνείες που δίνονται για να αιτιολογήσουν την κρίση, αποτελούν στην ουσία μύθους:

Ο πρώτος μύθος: «Το σύστημα υγείας της Ελλάδας είναι υπερβολικό και αναποτελεσματικό». Ωστόσο αντιστοιχούν μόνο 5 κλίνες ανά 1.000 άτομα στα νοσοκομεία στην Ελλάδα, ενώ περισσότερες από 8 στη Γερμανία.

Ο δεύτερος μύθος: «Οι Έλληνες είναι τεμπέληδες». Ωστόσο, το 2011 ο μέσος Έλληνας εργάσθηκε 2038 ώρες ετησίως, δηλαδή 600 ώρες περισσότερες από τον μέσο Γερμανό, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Ο τρίτος μύθος: «Τα χρήματα από το πακέτο διάσωσης κατασπαταλούνται». Ωστόσο, τα χρήματα των πακέτων διάσωσης (bailout) δεν προορίζονται για την στήριξη του ελληνικού συστήματος υγείας, αντιθέτως επιστρέφονται σε μεγάλες διεθνείς τράπεζες της Γερμανίας, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.