Μήπως σας λείπει ύπνος;

Ο ύπνος είναι μια φυσιολογική κατάσταση όσο και μια επιτακτική ανάγκη για κάθε ζωντανό οργανισμό (τουλάχιστον γι’ αυτούς που διαθέτουν ανεπτυγμένο νευρικό σύστημα). Παραμένει ως αντικείμενο μελέτης και πολλά ζητήματα που αφορούν του ύπνο δεν έχουν εξηγηθεί πλήρως.

Στην ελληνική μυθολογία ο Ύπνος θεοποιείται και λατρεύεται από τους Έλληνες πότε σαν θεός και πότε σαν δαίμονας. Στην πρώτη περίπτωση περιπλανιόταν ήσυχος και πράος (“γλυκύς” κατά τον Όμηρο) και έσπερνε στη Γη γλυκά όνειρα. Στη δεύτερη ήταν δαίμονας με φτερά, που σχετιζόταν με τον Θάνατο, που θεωρείτο αδερφός του.

Ο οργανισμός μας χρειάζεται ξεκούραση που την επιτυγχάνει κυρίως μέσω του ύπνου. Οι προσπάθειες μας να μείνουμε παραπάνω ώρες ξύπνιοι μόνο κακό μπορεί να προκαλέσουν.

Όταν δεν κάνετε γυμναστική νιώθετε το σώμα σας δύσκαμπτο, πλαδαρό και χωρίς ενεργητικότητα. Οταν δεν τρώτε καλά, ζαλίζεστε, κουράζεστε πιο εύκολα και το στομάχι σας παραπονιέται διαρκώς. Όταν δεν κοιμάστε αρκετά, τι μπορεί να προκληθεί στον οργανισμό; Δείτε μερικά από τα συμπτώματα που προκαλούνται από την έλλειψη ύπνου.

Εκτός από την αδυναμία και την κακοκεφιά, η έλλειψη ύπνου μας κάνει ανίκανους να αυτοσυγκεντρωθούμε, αδυνατίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει τις αντιστάσεις μας να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις που προκαλούν άγχος (stress). Πέρα από όλα αυτά, η έλλειψη ύπνου μας κάνει να φαινόμαστε μεγαλύτεροι σε ηλικία, πράγμα που δεν αρέσει σε κανένα.

Οι περισσότεροι προσπαθούμε να αντισταθμίσουμε τα συμπτώματα από την έλλειψη του ύπνου και της κούρασης με το φαγητό. Παρά το γεγονός ότι τις πιο πολλές φορές δεν πεινάμε, στην προσπάθεια μας να ανακτήσουμε με ενέργεια που μας λείπει, τρώμε περισσότερο από το συνηθισμένο.

Για να καταπολεμήσουμε τη νύστα μας στο γραφείο ή οπουδήποτε αλλού, η μόνη λύση που μας έρχεται στο μυαλό είναι ο καφές και κάθε αφέψημα που περιέχει καφεΐνη. Αν και δύο φλιτζάνια καφέ έχει αποδειχθεί ότι δεν βλάπτουν σοβαρά την υγεία, αυτά δεν μας αρκούν, με αποτέλεσμα να πίνουμε πολύ περισσότερα. Σε μεγαλύτερες ποσότητες, όμως, η καφεΐνη έχει σημαντικές βλαπτικές επιπτώσεις για την υγεία.

Οταν νυστάζουμε μπορεί να γίνουμε άκρως επικίνδυνοι τόσο για τον ίδιο μας τον εαυτό όσο και τους γύρω μας. Τα αντανακλαστικά μας είναι μειωμένα και είμαστε ικανοί να κάνουμε πολλά λάθη στην εργασία μας ή ακόμα να προκαλέσουμε κάποιο ατύχημα την ώρα που οδηγούμε.

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα νυστάζετε μην το ρίξετε στο φαγητό ή στον καφέ. Απλά κοιμηθείτε!

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση