Λάθη διατροφής

Λάθη διατροφήςΟ άνθρωπος που τρώει καλά δεν είναι αυτός που τρώει πολύ, αλλά αυτός που χωρίς να αγνοεί τις απολαύσεις του φαγητού ξέρει να διαλέγει τις τροφές που θα τον βοηθήσουν να διατηρήσει την καλή του υγεία. Οι τροφές επιτρέπουν μια ισορροπημένη διατροφή, ευχάριστη και γεμάτη ποικιλία με την προϋπόθεση να γνωρίζουμε τις βασικές διαιτητικές αρχές για μια καλή υγιεινή ζωή. Η ισορροπία στη διατροφή επιτυγχάνεται εάν καά την διάρκεια της ημέρας ικανοποιούμε τις ανάγκες και για τα 3 βασικά θρεπτικά στοιχεία (πρωτείνες, λιπίδια, υδατάνθρακες), καθώς και για τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες.

Ιδανική κατανομή των θρεπτικών στοιχείων είναι :
* Πρωτείνες 12-15% της θερμιδικής μερίδας
* Λίπη 30-35% της θερμιδικής μερίδας
* Υδατάνθρακες 50-55% της θερμιδικής μερίδας.

Η διατροφή πρέπει να κατανέμεται σε τρία γεύματα, το λιγότερο, στη διάρκεια της μέρας.
* το πρωινό 25% της ημερήσιας ενέργειας
* το μεσημεριανό 40% της ημερήσιας ενέργειας
* το βραδινό 35% της ημερήσιας ενέργειας.

Ένα κολατσιό συνίσταται στα παιδιά και στους εφήβους, στις εγκύους, σ’ αυτούς που βρίσκονται στην ανάρρωση, στους ηλικιωμένους. Το κολατσιό δίνει το 15% της ημερήσιας ενέργειας ποσότητα που παίρνουμε μερικώς από το μεσημεριανό και από το βραδινό.

Μια ισορροπημένη ημερήσια διατροφή πρέπει να αποτελείται σε κάθε γεύμα από :
* 1 προϊόν με βάση το γάλα
* 1 ωμή τροφή (ωμά λαχανικά ή φρούτα)
* 1 αμυλώδη τροφή ή δημητριακά.
* 1,5 λίτρο νερό, που πρέπει να το πίνουμε σε τακτικά χρονικά διαστήματα.

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε τα όσπρια και τα ψάρια.

Λάθη διατροφής

Τα λάθη αυτά είναι πολλά και αφορούν όλα τα γεύματα και όλες τις κοινωνικο-επαγγελματικές κατηγορίες των ανθρώπων. Όλοι μπορούμε να κάνουμε λάθη, μικρά ή μεγάλα, συνειδητά ή ασυνείδητα. Παρακάτω, αναφέρονται τα πιο συχνά και σοβαρά λάθη που κάνουμε στη διατροφή καθώς και ο τρόπος να τα αποφύγουμε.

Απουσία πρωϊνού

Είναι γνωστό ότι οι Έλληνες αποφεύγουν το πρωινό. Οι πιο συχνοί λόγοι που επικαλούνται είναι «Δεν πεινάω. Δεν έχω χρόνο. Δεν μπορώ να φάω – ο καφές μου αρκεί- προσέχω τη γραμμή μου».
Κι όμως, αυτό το πρώτο γεύμα της ημέρας θα μας βοηθήσει να διατηρήσουμε το δυναμισμό μας και την καλή μας φυσική κατάσταση κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Το να φεύγουμε το πρωί με άδειο στομάχι ισοδυναμεί με το να κάνουμε 500χλμ με το αυτοκίνητο χωρίς να το έχουμε γεμίσει βενζίνη, που σαν αποτέλεσμα θα έχει να σταματήσει να λειτουργεί. Έτσι και το στομάχι μας όταν είναι άδειο. Αν αρχίσουμε να τρώμε πρωινό τότε θα μας γίνει απαραίτητο. Γι’ αυτό, είναι καλύτερα να ετοιμάζουμε το τραπέζι του πρωινού από το προηγούμενο βράδυ και να σηκωνόμαστε ένα τέταρτο πιο νωρίς και να καθόμαστε στο τραπέζι.
Το ιδανικό πρωινό πρέπει να περιέχει τα ακόλουθα 1 ποτήρι γάλα 1-3,5% λιπαρά ή γιαούρτι – 2 φρυγανιές, 1 φέτα ψωμί – 1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού ή φρούτο – 1 κομμάτι τυρί ή ζαμπόν.

Υπερβολικά ελαφρύ γεύμα

Αυτό το γεύμα είναι συχνά πολύ ελαφρύ και ανεπαρκές γι’ αυτούς που δεν έχουν την δυνατότητα να επιστρέψουν σπίτι το μεσημέρι με αποτέλεσμα να κάνουν ένα γεύμα γρήγορο ανεπαρκές και ελλειπή σε θρεπτικά συστατικά όπως, σάντουϊτς, τυρόπιτες κ.λπ., που τους προσφέρουν άχρηστες θερμίδες.

Υπερβολικά πλούσιο γεύμα

Το βραδινό είναι το κατ’ εξοχή οικογενειακό γεύμα, καθώς τα μέλη της οικογένειας, στις μεγάλες πόλεις κυρίως παίρνουν το μεσημεριανό τους έξω από το σπίτι. Οι έλληνες κάνουν λιτό πρωινό, υπερβολικά ελαφρύ μεσημεριανό και ένα πλούσιο βραδινό, ενώ κατά την διάρκεια της μέρας ίσως να έχουμε φάει διάφορες τροφές χωρίς θρεπτική αξία. Έτσι η διατροφή της ημέρας μπορεί να έχει περιοριστεί σ’ εάν και μοναδικό γεύμα το βραδινό.
Υπερβολική κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, coca cola, sprite επίσης μπύρας σε πολύ μεγάλη ποσότητα που σαν αποτέλεσμα έχουν την αύξηση του βάρους, αντικαθιστώντας όλα αυτά με 1,5 λίτρο νερό την ημέρα αποφεύγουμε το να χαλάσουμε την ισορροπία του οργανισμού με περιττές θερμίδες.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση