ΔΟΕ: Προσοχή στα συμπληρώματα διατροφής

Η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής, που περιέχουν ουσίες που δεν αναγράφονται στη συσκευασία του προϊόντος και οι οποίες είναι απαγορευμένες από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) , μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την καριέρα των επαγγελματιών αθλητών, καθώς ανιχνεύονται στα ντόπινγκ τεστ, προειδοποιεί η ΔΟΕ.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έλεγξε 634 συμπληρώματα διατροφής που κυκλοφορούν σε δώδεκα διαφορετικές χώρες. Από αυτά τα 94 βρέθηκαν να περιέχουν συστατικά που δεν αναγράφονται στη συσκευασία τους και που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των αθλητών.

Οι αθλητές λοιπόν, μετά τη λήψη τέτοιων προϊόντων, μπορεί να θεωρηθούν ‘ντοπαρισμένοι’ και να αποβληθούν από αγώνες χωρίς να έχουν κάνει εν γνώσει τους κάτι παράνομο.

Τα συγκεκριμένα συμπληρώματα διατροφής εξετάστηκαν από το αναγνωρισμένο από τη ΔΟΕ εργαστήριο στη Κολωνία. Τα προϊόντα αυτά περιείχαν την προ-ορμόνη νανδρολόνη και μεγάλες ποσότητες τεστοστερόνης, ουσίες που θεωρούνται υπεύθυνες για πρόκληση σοβαρών βλαβών στο ήπαρ και προβλημάτων στειρότητας.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως οι περισσότερες επικίνδυνες ουσίες δεν τοποθετούνται εκουσίως στα σκευάσματα, αλλά είναι αποτέλεσμα της μειωμένης δυνατότητας καθορισμού των συσκευών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τους.

Οι επιχειρήσεις που παράγουν τα συγκεκριμένα συμπληρώματα διατροφής συνήθως δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανανεώνουν τα μηχανήματα παρασκευής αυτών ή να τηρούν τους απαραίτητους κανόνες υγιεινής.

Το πρόβλημα είναι πιο έντονο στις ΗΠΑ, όπου οι έλεγχοι ασφάλειας των προϊόντων δεν είναι τόσο αυστηροί, όσο στην Ευρώπη. Η ΔΟΕ λοιπόν αποφάσισε να ασκήσει πίεση στον Λευκό Οίκο, προκειμένου να θεσπιστεί αυστηρότερη νομοθεσία.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση