Ασπριλες εσωτερικκα στα μαγουλα | φουσκωμα δοντιου | πνευμονικη φυματιωση | χοληδοχολιθίαση

Εξι συμπληρώματα διατροφής στο μικροσκόπιοΗ βιομηχανία συμπληρωμάτων διατροφής αποτελεί μία από τις πιο κερδοφόρες βιομηχανίες παγκοσμίως, καθώς ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές καταφεύγουν στη λήψη διατροφικών συμπληρωμάτων. Και ενώ η αποτελεσματικότητα καθώς και η ασφάλεια των συμπληρωμάτων ολοένα και αμφισβητείται, το Ινστιτούτο Ιατρικής των ΗΠΑ επέλεξε να εξετάσει έξι συμπληρώματα διατροφής, προκειμένου να διαπιστώσει κατά πόσο είναι ασφαλή. Πρόκειται για έξι συμπληρώματα τα οποία πιθανόν να προκαλούν προβλήματα υγείας, ενώ το νέο αυτό πρόγραμμα θα αποτελέσει έναν τρόπο εξέτασης του όλου συστήματος και της νομοθεσίας που διέπει την έγκριση της κυκλοφορίας των συμπληρωμάτων διατροφής.

Το νέο πρόγραμμα εξέτασης των συμπληρωμάτων διατροφής θα πραγματοποιήσει ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA - Food and Drug Administration) και πρόκειται να ξεκινήσει το ερχόμενο φθινόπωρο.

Το Ινστιτούτο Ιατρικής, το οποίο αποτελεί παράρτημα της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, επέλεξε να εξετάσει τα συμπληρώματα διατροφής chaparral, chromium picolinate, glucosamine, melatonin, saw palmetto και shark cartilage.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του FDA στην αμερικανική αγορά είναι διαθέσιμα περισσότερα από 29.000 διαφορετικά συμπληρώματα διατροφής, ενώ οι Αμερικανοί ξοδεύουν σχεδόν 700 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για την αγορά τους.

Σύμφωνα με νομοθεσία του 1994, οι κατασκευαστές συμπληρωμάτων διατροφής δεν είναι υποχρεωμένοι να αποδείξουν ότι τα συμπληρώματα είναι ασφαλή, προτού αυτά κυκλοφορήσουν στην αγορά, ενώ για να αποσυρθεί ένα τέτοιο προϊόν από την αγορά θα πρέπει το FDA να αποδείξει ότι δεν είναι ασφαλές.

Το συμπλήρωμα ephedra (εφέδρα) αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του "κενού" που υπάρχει στη νομοθεσία για τα συμπληρώματα διατροφής.

Σύμφωνα με ανάλυση που είχε παρουσιάσει το έγκριτο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine, πριν από δύο χρόνια, τουλάχιστον 54 θάνατους και 1000 αναφορές για παρενέργειες έχουν αναφερθεί για το συγκεκριμένο συμπλήρωμα.

Η εφέδρα εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σε πολλά συμπληρώματα διατροφής, και κυρίως σε ...λιποδιασπαστικά σκευάσματα.

Τα έξι συμπληρώματα διατροφής που επιλέχθηκαν από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Ιατρικής, καθώς οι λόγοι για τους οποίους επιλέχθηκαν, παρουσιάζονται παρακάτω.

Chaparral: Χρησιμοποιείται κυρίως σε τσάι από βότανα, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι είναι τοξικό για το ήπαρ.

Chromium picolinate: Χρησιμοποιείται κυρίως σε σκευάσματα για μείωση του σωματικού λίπους, ενώ υπάρχουν εκθέσεις που αναφέρουν ότι είναι τοξικό για τους νεφρούς και επηρεάζει τη ρύθμιση των επιπέδων της ινσουλίνης στους διαβητικούς.

Glucosamine: Πωλείται ως σκεύασμα για τη θεραπεία της αρθρίτιδας, ενώ υπάρχουν ανησυχίες για τη χρήση του από διαβητικούς.

Melatonin: Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της αϋπνίας και του jet lag.

Saw palmetto: Πωλείται ως σκεύασμα για τη θεραπεία της υπερπλασίας του προστάτη, ενώ υπάρχουν αναφορές για τη δημιουργία καρδιακών προβλημάτων.

Shark cartilage: Εχει προωθηθεί στην αγορά για τη θεραπεία του καρκίνου καθώς και άλλων ασθενειών, ενώ υπάρχουν αναφορές ότι μπορεί να προκαλέσει ηπατίτιδα.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2019 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.