Δίαιτες: 5 Μύθοι και αλήθειες

Τα θαύματα κρατούν τρείς μέρες, αλλά οι δίαιτες πρέπει να διαρκούν περισσότερο!

Συχνά ακούμε για κάποια καινούργια δίαιτα η οποία μας βοηθάει να χάσουμε πολλά κιλά σε λίγες ημέρες ή υπόσχεται οριστική απώλεια βάρους. Δίαιτες που ακολουθούν οι σταρ του Χόλυγουντ ή δίαιτες που ενεργοποιούν το μεταβολισμό.

Πριν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια τέτοια δίαιτα, καλό θα είναι να γνωρίζετε κάποιους μύθους σχετικά με τις δίαιτες που κυκλοφορούν κατά καιρούς και υπόσχονται θαύματα.

Το Care σας παρουσιάζει κάποιους τυπικούς μύθους γύρω από τις δίαιτες και τη διατροφή καθώς φυσικά και την αλήθεια.

Μύθος 1ος

Μία πολύ αυστηρή δίαιτα μπορεί να επιφέρει απώλεια βάρους μέχρι 3 κιλά, σε μία εβδομάδα.

Αλήθεια

Είναι φυσιολογικά αδύνατο να υπάρξει απώλεια τριών κιλών λίπους μέσα σε μία εβδομάδα, κάτι που σημαίνει ότι ακόμη και αν κάποιος καταφέρει να χάσει 3 κιλά σε μία εβδομάδα, η απώλεια αυτή θα είναι νερό και το χειρότερο, μυϊκή και οστική μάζα. Μόνο το ένα κιλό μπορεί να είναι λίπος.

Η απώλεια μυϊκής μάζας μάλλον δημιουργεί προβλήματα καθώς η μυϊκή μάζα είναι ο ιστός του σώματος που ουσιαστικά “καίει” πολλές θερμίδες. Μειώνοντας λοιπόν το ποσοστό μυϊκής μάζας στον οργανισμό, μειώνεται και ο βασικός μεταβολισμός, κάτι που σημαίνει ότι τρώγοντας την ίδια ποσότητα φαγητού, το σωματικό βάρος αυξάνεται.

Επιπλέον απώλεια μετάλλων από τα οστά, αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης οστεοπόρωσης αργότερα στη ζωή.

Μύθος 2ος

Υπάρχουν τροφές που αυξάνουν το μεταβολισμό ή “καίνε” το λίπος.

Αλήθεια

Μακάρι να υπήρχαν, διότι δε θα υπήρχε πρόβλημα παχυσαρκίας. Μπορεί να υπάρχουν κάποιες τροφές, όπως ο καφές και κάποια μπαχαρικά που αυξάνουν λίγο το μεταβολισμό αλλά αυτή η αύξηση είναι μάλλον αμελητέα.

Φυσικά δεν υπάρχουν και τροφές που “καίνε” το λίπος, όπως πιστεύουν πολλοί για το λεμόνι ή το γκρέιπφρουτ. Μην πιέζετε λοιπόν τον εαυτό σας να τρώει ή να πίνει κάτι που δεν του αρέσει γιατί το μόνο που θα καταφέρετε θα είναι να χαλάσετε τη γεύση σας.

Μύθος 3ος

Με τη γυμναστική “σφίγγει” το λίπος και δυσχεραίνεται η απώλεια βάρους.

Αλήθεια

Ο συνδυασμός σωματικής δραστηριότητας και σωστής διατροφής είναι ιδανικός και αποτελεί τον καλύτερο τρόπο απώλειας βάρους. Η γυμναστική δε “σφίγγει” το λίπος, αλλά βοηθάει στην ανάπτυξη μυϊκής μάζας και παράλληλα στην ελαχιστοποίηση της απώλειας αυτής, κατά την περίοδο της δίαιτας.

Η ζυγαριά μπορεί να μη δείξει το θεαματικό αποτέλεσμα που θα έδειχνε μόνο με τη δίαιτα, αλλά όσα κιλά χάσετε θα είναι κατά το μεγαλύτερο ποσοστό λίπος.

Επιπλέον η διατήρηση ή και ενίσχυση της μυϊκής μάζας καθιστά ακόμα δυσκολότερη την επαναπρόσληψη των χαμένων κιλών.

Μύθος 4ος

Τρώγοντας τροφές με 0% λιπαρά σημαίνει γρήγορη απώλεια βάρους.

Αλήθεια

Κατά πρώτον 0% λιπαρά δε σημαίνει και μηδενικές θερμίδες. Τα περισσότερα light προϊόντα διατροφής με 0% λιπαρά, έχουν θερμίδες, καθώς περιέχουν πρωτεΐνες ή υδατάνθρακες που επίσης αποδίδουν θερμίδες.

Μάλιστα σε πρόσφατη έρευνα παρατηρήθηκε ότι πολλά light προϊόντα με 0% λιπαρά, έχουν σημαντικά αυξημένη προσθήκη ζάχαρης για τη βελτίωση της γεύσης.

Παράλληλα τα λιπαρά αποτελούν απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τον οργανισμό και η σημαντική μείωση της πρόσληψης λίπους μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα υγείας όπως για παράδειγμα την έλλειψη λιποδιαλυτών βιταμινών (Α, D, E και Κ).

Μύθος 5ος

Είμαι παχύσαρκος γιατί όλα τα μέλη της οικογένειάς μου είναι παχύσαρκα.

Αλήθεια

Το σωματικό λίπος δεν κληρονομείται. Πιθανόν να κληρονομείται η τάση για αύξηση του σωματικού λίπους. Πολλοί παχύσαρκοι γονείς έχουν παχύσαρκα παιδιά απλά και μόνο γιατί και τα παιδιά ακολουθούν το παράδειγμα των γονέων και τρώνε πολύ ή οι ίδιοι οι γονείς “υπερταΐζουν” τα παιδιά τους.

Συνήθως κληρονομούνται οι κακές διατροφικές συνήθειες και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, παράγοντες που αναπόφευκτα οδηγούν σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Ακόμα και αν “όλο το σόι” είναι παχύσαρκοι, αν ένα παιδί αθλείται και τρώει συνετά δεν πρόκειται να γίνει παχύσαρκο, κάτι που μειώνει σημαντικά και την πιθανότητα να γίνει παχύσαρκο στην ενήλικη ζωή. Το μεγαλύτερο ποσοστό παχύσαρκων παιδιών δυστυχώς καταλήγουν και παχύσαρκοι ενήλικες.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση