χειρουργειο πνευμονα και ερπης ζωστηρα | δυσπλασια τραχηλου της μητρας | εντεροκολιτιδες εχουν πυρετο

Τι είναι η ψωρίαση και πώς σχετίζεται με την σωστή διατροφή


Η ψωρίαση είναι μια χρόνια πάθηση του δέρματος που προκαλείται από μια υπερδραστηριότητα του ανοσοποιητικό σύστημα και έχει ως αποτέλεσμα συγκεκριμένα συμπτώματα στα οποία περιλαμβάνονται τα λέπια στο δέρμα, οι φλεγμονές, αλλά και μεγάλες λευκές ή κόκκινες κηλίδες στο δέρμα. Ακριβώς επειδή σχετίζεται με το ανοσοποιητικό σύστημα, είναι συνήθως κληρονομική πάθηση και χρειάζεται δερματολογικές θεραπείες προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Κάτι πολύ σημαντικό επίσης που πρέπει να έχετε υπόψιν σας για την ψωρίαση, είναι ότι όπως αρκετές χρόνιες παθήσεις «έρχεται και φεύγει». Δηλαδή τα συμπτώματα της ψωρίασης μεταβάλλονται διαρκώς με την πάροδο του χρόνου. Μπορείτε να έχετε μόνο ελάχιστα συμπτώματα τη μία στιγμή η πολύ πιο σοβαρά συμπτώματα κάποιες άλλες φορές. Ορισμένοι παράγοντες ωστόσο όπως η ξηρασία, οι υψηλές θερμοκρασίες και το στρες, μπορούν να επιδεινώσουν την ήδη υπάρχουσα κατάσταση του δέρματος σας.

Αντίστοιχα όμως, όπως υπάρχουν παράγοντες που μπορούν να επιδεινώσουν την ψωρίαση, υπάρχουν και άλλοι, θετικοί παράγοντες που μπορούν να την κατευνάσουν. Σε αυτούς συγκαταλέγεται ένας επίσης πολύ βασικός παράγοντας που διέπει τη γενικότερη υγεία του σώματος μας: η διατροφή.

Έτσι όταν κάποιος πάσχει από ψωρίαση είναι πολύ σημαντικό να εντάξει στη διατροφή του τροφές πλούσιες σε ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (σαρδέλα, σολωμός, μουρουνέλαιο) καθώς και εσπεριδοειδή με αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C όπως τα πορτοκάλια και οι φράουλες. Μεγάλο ρόλο παίζουν επίσης στον περιορισμό της ψωρίασης και τα άπαχα γαλακτοκομικά πλούσια σε βιταμίνη D.

Από την άλλη καλό είναι για τα άτομα με ψωρίαση να αποφεύγουν στην διατροφή τους κορεσμένα λιπαρά οξέα όπως το κόκκινο κρέας, τα αυγά και τα πλήρη γαλακτοκομικά, ενώ η κατανάλωση αλκοόλ δρα επίσης αρνητικά στην κατάσταση.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.