Ψάρι: μία ιδανική διατροφική επιλογή

Δεν παχαίνει και είναι πλούσιο σε ω-3. Ωστόσο, παχαίνουν όσα το συνοδεύουν 🙂

Το ψάρι, χάρη στη σημαντική του θρεπτική αξία και στην ιδιαίτερη γεύση του αποτελεί μια πολύ καλή διατροφική επιλογή, ιδίως σε μια εποχή, που οι συνεχόμενες διατροφικές κρίσεις, αλλά και ο θόρυβος γύρω από τα μεταλλαγμένα προϊόντα προκαλεί ανησυχία και ανασφάλεια στον καταναλωτή. Στην χώρα μας αποτελούσε αναπόσπαστο τμήμα της παραδοσιακής διατροφής, κάτι που εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα, καθώς κατέχουμε την 2η θέση στην Ευρώπη στην κατανάλωση ψαριών μετά την Ισπανία.

Ο Ελληνας καταναλώνει σχεδόν 12 κιλά ψάρι το χρόνο, κατανάλωση που αντιστοιχεί σε 250 γραμμάρια την εβδομάδα. Η σαρδέλα, ο γαύρος, οι γόπες και οι κολιοί κατέχουν τις πρώτες θέσεις στις προτιμήσεις μας, όπως επίσης και τα φρέσκα έναντι των κατεψυγμένων, αφού αντιστοιχούν στο 80% της κατανάλωσης.

Η θρεπτική αξία του ψαριού

Το ψάρι αποτελεί μία πολύ θρεπτική και υγιεινή τροφή, πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι το ψάρι μπορεί ισάξια να αντικαταστήσει το κρέας, μια και παρέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, τα οποία δεν μπορεί να συνθέσει ο ανθρώπινος οργανισμός.

Επιπλέον το ψάρι είναι φτωχό σε κορεσμένα λιπίδια και χοληστερόλη και πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι τα “καλά” πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που παρέχουν προστασία από τις θρομβώσεις, ενώ βοηθούν και στην οστεοπόρωση. Τα μικρά ψάρια τα οποία καταναλώνονται με το κόκαλο είναι πλούσιες πηγές ασβεστίου και φωσφόρου.

Μπορεί λοιπόν κάλλιστα το ψάρι να αντικαταστήσει το κρέας, το οποίο επιβαρύνει τα επίπεδα της χοληστερόλης λόγω της περιεκτικότητάς του σε κορεσμένα λιπίδια.

Επιπλέον το ψάρι και ειδικά το Ελληνικό ψάρι είναι ιδιαίτερα εύγεστο, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας των Ελληνικών θαλασσών σε αλάτι και Ιώδιο.

Φρέσκο ή κατεψυγμένο / Ακριβό ή φθηνό

Το κατεψυγμένο ψάρι δεν υστερεί έναντι του φρέσκου. Είναι εξίσου θρεπτικό με το φρέσκο και δεν υστερεί ούτε σε γεύση ούτε σε θρεπτικά συστατικά.

Το κόστος του ψαριού που αγοράζετε δε συμβαδίζει με τη θρεπτική του αξία. Η σαρδέλα και ο κολιός, τα οποία συγκαταλέγονται στην κατηγορία των φθηνών ψαριών είναι ιδιαίτερα θρεπτικά, περιέχοντας μεγάλες ποσότητες ω-3 λιπαρών οξέων.

Αποτελεί όμως το ψάρι ασφαλή τροφή;

Τα ψάρια της Ελληνικής αγοράς, μπορούν να χαρακτηριστούν ασφαλή, αφού μελέτες έχουν δείξει ότι το ποσοστό των ψαριών που είναι ακατάλληλα προς βρώση δεν ξεπερνά το 1%.

Οσον αφορά το μικροβιακό φορτίο των Ελληνικών ψαριών, αν και έρευνα έχει δείξει ότι είναι αυξημένο, δε φαίνεται να υπάρχει κίνδυνος για τον καταναλωτή. Ιδιαίτερα στη χώρα μας, όπου τα ψάρια όπως άλλωστε και το κρέας, ψήνονται, βράζονται ή τηγανίζονται καλά πριν καταναλωθούν.

Παρακάτω παρέχονται κάποιες χρήσιμες πληροφορίες προς τους καταναλωτές που αφορούν την αγορά και την κατανάλωση ψαριών.

  • Τα φρέσκα ψάρια πρέπει να βρίσκονται πάντα σε πάγο στο σημείο πώλησης
  • Ο καταναλωτής θα πρέπει να απευθύνεται σε ιχθυοπωλεία – ιχθυαγορές και όχι σε πλανόδιους πωλητές, οι οποίοι πιθανόν να διαφεύγουν τον υγειονομικό έλεγχο.
  • Τα φρέσκα ψάρια θα πρέπει να καταναλώνονται όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ενώ η συντήρησή τους θα πρέπει να γίνεται στο ψυγείο ή την κατάψυξη, σε ερμητικά κλειστή συσκευασία.
  • Τα ωμά ψάρια δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, τα οποία καταναλώνονται ωμά, όπως είναι τα λαχανικά και τα φρούτα.
  • Τέλος μην ξεχνάτε τους τρόπους αναγνώρισης του πραγματικά φρέσκου ψαριού. Το λαμπερό χρώμα του δέρματος του ψαριού, το διαυγές και φουσκωτό μάτι αλλά και το έντονο κόκκινο ή ροδαλό χρώμα στα βράγχια αποτελούν κριτήρια φρεσκάδας.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση