Πώς ξεχωρίζουμε τις παιδικές ασθένειες από τη μορφή του εξανθήματος;

Ένα απο τα χαρακτηριστικότερα συμπτώματα που εμφανίζουν οι παιδικές ασθένεις είναι οι βλάβες του δέρματος που περιγράφονται με τον όρο “εξάνθημα”. Τα εξανθήματα μοιάζουν σε γενικές γραμμές, έχουν όμως και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που μας βοηθάνε στη διάγνωση της μιας παιδικής ασθένειας από την άλλη.

Στην ιλαρά στο εξάνθημα μοιάζει με κοκκινωπές κηλίδες στο δέρμα, εμφανίζεται χαρακτηριστικά και πίσω από τα αυτιά, δεν έχει ιδιαίτερο κνησμό (φαγούρα) και διαρκεί συνήθως 2-4 ημέρες.

Στην ερυθρά το εξάνθημα είναι ίσως πιό ήπιο από αυτό της ιλαράς, εμφανίζεται χαρακτηριστικά και στο πρόσωπο και διαρκεί συνήθως 2-3 ημέρες.

Στην οστρακιά στο εξάνθημα μοιάζει με μικρές κοκκινωπές κηλίδες στο δέρμα σαν στίγματα (στικτό εξάνθημα), είναι πιο πυκνό στις πτυχές του δέρματος και εμφανίζει χαρακτηρηστική απολέπιση. Διαρκεί συνήθως 2-7 ημέρες.

Στην ανεμοευλογιά το χαρακτηριστικό του εξανθήματος είναι οτι έχει διάφορες μορφές εμφάνισης ταυτόχρονα, από κόκκινες κηλίδες του δέρματος μέχρι φυσαλίδες που περιέχουν υγρό.

Το εξάνθημα έχει έντονο κνησμό και δεν πρέπει να το ξύνει κανείς γιατί μπορεί να αφήσει σημάδι. Εμφανίζεται χαρακτηριστικά και στο τριχωτό της κεφαλής (κάτω από τα μαλλιά).

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση