Πέντε βήματα για γερή καρδιά

Πέντε βήματα για γερή καρδιάΠέντε απλές συμβουλές που μπορούν να συμβάλουν τα μέγιστα στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, περιλαμβάνονται στη δεύτερη έκδοση του best-seller βιβλίου που εκδίδει το γνωστό νοσοκομείο των ΗΠΑ Mayo Clinic, “Mayo Clinic Heart Book”. Και ενώ οι καρδιοπάθειες αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ, για περισσότερο από έναν αιώνα, με τις γυναίκες να πλήττονται όλο και περισσότερο από αυτές, υπάρχουν και καλά νέα. Τα νοσήματα αυτά μπορούν να προληφθούν. Οι συμβουλές που περιλαμβάνονται στο βιβλίο αυτό μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρδιαγγειακών νοσημάτων, μέσω ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής, ενώ για τα άτομα τα οποία υποφέρουν από κάποιο νόσημα μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής και να αυξήσουν και τη διάρκειά της. Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι αυτές οι πέντε συμβουλές.

Μην Καπνίζετε

Αν είστε καπνιστής, η διακοπή του καπνίσματος αποτελεί το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για να προστατέψετε την καρδιά σας. Αν μπορείτε αποφύγετε και το παθητικό ακόμη κάπνισμα.

Γνωρίζετε τους αριθμούς σας

Υψηλή αρτηριακή πίεση, αυξημένο σωματικό βάρος και υψηλές τιμές χοληστερόλης, ανεβάζουν σημαντικά τις πιθανότητές σας να υποστείτε ένα καρδιακό επεισόδιο. Η γνώση ότι κάποια ή κάποιες από αυτές τις τιμές είναι υψηλή, αποτελεί το πρώτο βήμα για να βελτιώσετε προς το καλύτερο τον τρόπο διαβίωσης σας.

Δραστηριοποιηθείτε

Ακόμα και ελαφρές δραστηριότητες, όπως καθημερινό περπάτημα για 30 λεπτά, έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στο καρδιαγγειακό σας σύστημα. Τελευταίες έρευνες έχουν δείξει ότι ακόμα και 10 λεπτά σωματικής άσκησης σε καθημερινή βάση, είναι ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς.

Τα σωστά λιπαρά στις σωστές ποσότητες

Περιορίστε όσο μπορείτε στο διαιτολόγιο σας τα κορεσμένα λιπαρά (κυρίως λίπη ζωικής προέλευσης). Προτιμήστε πολυακόρεστα λιπαρά όπως αυτά που βρίσκονται στα σπορέλαια ή ακόμα καλύτερα μονοακόρεστα, που βρίσκονται κυρίως στο ελαιόλαδο. Τα ψάρια και τα ιχθυέλαια (ωμέγα-3 λιπαρά οξέα), αποτελούν επίσης άριστη επιλογή, καθώς φαίνεται ότι μειώνουν τα τριγλυκερίδια του αίματος, την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο θρόμβωσης. Ομως θα πρέπει πάντα να προσέχετε την πρόσληψη λίπους, ακόμα και των καλών λιπιδίων, καθώς αποδίδουν πολλές θερμίδες και η υπερκατανάλωσή τους μπορεί να αυξήσει το σωματικό βάρος.

Ελέγξτε το βάρος σας

Η παχυσαρκία (ή με αριθμούς αν ζυγίζετε δώδεκα κιλά πάνω από το κανονικό σας σωματικό βάρος), επιδρά αρνητικά στα επίπεδα της HDL χοληστερόλης (καλή χοληστερόλη), συμβάλλει στην αυξημένη αρτηριακή πίεση και στα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων και LDL χοληστερόλης (κακή χοληστερόλη) στο αίμα. Επιπλέον ευνοεί την εμφάνιση διαβήτη, ένα από τους σημαντικότερους παράγοντες ανάπτυξης καρδιακού νοσήματος. Η ελάττωση του σωματικού βάρους κατά 5-10% μειώνει σημαντικά τους παραπάνω κινδύνους.

Στις 406 σελίδες του βιβλίου μπορεί κάποιος να βρει χρήσιμες πληροφορίες για την κατανόηση του κινδύνου από καρδιαγγειακά νοσήματα, την αναγνώριση ασυνήθιστων συμπτωμάτων που πρέπει να αναφέρονται στο γιατρό, καθώς επίσης και τις τελευταίες εξελίξεις στη διάγνωση και τη θεραπεία για πολλούς τύπους καρδιοπάθειας. Περιλαμβάνονται επίσης σημαντικά νέα για τις γυναίκες και τις καρδιοπάθειες, συμβουλές για μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρδιαγγειακών νοσημάτων, μέσω του τρόπου ζωής και της διατροφής και πολλά μικρά μυστικά για την καλή υγεία της καρδιάς και στρατηγικές πρόληψης.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση