Νερό: Πηγή ζωής

Το νερό είναι ένα από τα κύρια συστατικά της ζωής. Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται κατά 50% έως και 80% από νερό, ανάλογα με το ποσοστό λιπώδους ιστού. Ο εγκέφαλος αποτελείται κατά 75% από νερό, το αίμα κατά 80% και η άλιπη μάζα του σώματος κατά περίπου 70%.

Ολοι επιπλέον γνωρίζουμε ότι πρέπει να πίνουμε 6-8 ποτήρια νερό καθημερινά. Πόσοι όμως τελικά πίνουν όσο νερό χρειάζονται; Οι δικαιολογίες είναι πολλές. “Δεν κατεβαίνει, …δε μου αρέσει η γεύση του, …το ξεχνάω”. Ομως η επαρκής κατανάλωση νερού είναι απαραίτητη για την υγεία.

Το Care σας εξηγεί το ρόλο του νερού και το τι προσφέρει για την καλή λειτουργία του οργανισμού, ενώ παράλληλα σας ενημερώνει για τα προβλήματα τα οποία παρουσιάζονται από τη μη επαρκή πρόσληψή του.

Ποιός είναι ο ρόλος του νερού

Πάρα πολλές λειτουργίες του σώματος εξαρτώνται από το νερό. Το νερό συμμετέχει στον έλεγχο της θερμοκρασίας του σώματος, απομακρύνει τις άχρηστες ουσίες από το σώμα, μεταφέρει θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο στα κύτταρα.

Βοηθάει στην καλή λειτουργία του εντέρου και προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα, ελαφρύνει το “φορτίο” που δέχονται οι νεφροί και το ήπαρ, βοηθώντας στην απομάκρυνση των τοξινών.

Το νερό βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση των μετάλλων, των βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Αφυδάτωση

Η έλλειψη νερού μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Ακόμα και μέτριου βαθμού αφυδάτωση, απώλεια νερού ίση με το 1-2% του σωματικού βάρους, μπορεί να εξασθενίσει σημαντικά τον οργανισμό και να οδηγήσει σε λήθαργο.

Η αφυδάτωση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τις πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι τα παιδιά και τα άτομα τρίτης ηλικίας.

Τα σημάδια και τα συμπτώματα της αφυδάτωσης περιλαμβάνουν, προβλήματα συγκέντρωσης, πονοκέφαλο, ευερεθιστότητα και κόπωση.

Νερό και πρόληψη νοσημάτων

Εκτός από το ό,τι το νερό είναι σημαντικό για την καλή λειτουργία του οργανισμού, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι το νερό μπορεί να συμβάλει και στην πρόληψη κάποιων νοσημάτων.

Ετσι λοιπόν άνθρωποι με νεφρολιθίαση μπορούν να προλάβουν τη δημιουργία νέων λίθων, απλά και μόνο με την άφθονη κατανάλωση νερού.

Μία άλλη έρευνα είχε δείξει ότι οι γυναίκες που έπιναν τουλάχιστον πέντε ποτήρια νερό ημερησίως είχαν 45% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, σε σχέση με όσες έπιναν δύο ή λιγότερα ποτήρια νερό την ημέρα.

Μία άλλη έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 47.000 άνδρες, είχε δείξει ότι όσοι άνδρες προσλάμβαναν περισσότερο 2,5 λίτρα υγρών (συμπεριλαμβανομένου του νερού) καθημερινά, είχαν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της κύστης, σε σχέση με όσους δεν προσλάμβαναν περισσότερο από τη μισή ποσότητα (1,25 λίτρα).

Πόσο νερό χρειαζόμαστε;

Ενας μέσος ενήλικας “χάνει” καθημερινά, κατά μέσο όρο 2,4 λίτρα υγρών, από την εφίδρωση, την εκπνοή, τα ούρα και τα κόπρανα.

Φαίνεται λοιπόν ότι πρέπει να πίνουμε 2,4 λίτρα νερό καθημερινά. Ομως το νερό δεν αποτελεί τη μοναδική πηγή. Νερό προσλαμβάνουμε και από άλλα ροφήματα και χυμούς αλλά και από τις τροφές.

Ουσιαστικά η ακριβής ποσότητα νερού που χρειάζεται ο καθένας εξαρτάται από τον τρόπο διατροφής, το φύλο, τη φυσική δραστηριότητα, τις κλιματολογικέ συνθήκες, την κατάσταση της υγείας, την ηλικία, καθώς και από την πιθανή λήψη φαρμάκων.

Σε ειδικές περιπτώσεις όπως για παράδειγμα η έντονη σωματική άσκηση ή σε εμπύρετες ή διαρροϊκές καταστάσεις, η επαρκής λήψη νερού είναι πολύ σημαντική για την αναπλήρωση της μεγάλης απώλειας υγρών.

Σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών των ΗΠΑ, οι ανάγκες για νερό υπολογίζονται σύμφωνα με τις καύσεις του οργανισμού. Ετσι λοιπόν για κάθε μία θερμίδα που “καίγεται” απαιτείται 1ml νερού.

Αυτός ο υπολογισμός βρίσκει εφαρμογή σε έναν υγιή ενήλικα και δεν ισχύει για έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες, παιδιά, άτομα τρίτης ηλικίας ή ασθενείς.

Ετσι λοιπόν για έναν άνδρα, του οποίου η μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας είναι 2.900 θερμίδες, οι απαιτήσεις για νερό είναι 2.900ml, δηλαδή 2.9 λίτρα ή 12 ποτήρια νερό. (ένα ποτήρι νερού αντιστοιχεί περίπου σε 240ml).

Αντίστοιχα για μία γυναίκα της οποίας η μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας είναι 2.200 θερμίδες, οι απαιτήσεις για νερό είναι 2.200ml, δηλαδή 2.2 λίτρα ή 9 ποτήρια νερό.

Οι τροφές που καταναλώνει ένας ενήλικας σε καθημερινή βάση παρέχουν κατά μέσο όρο 3-4 ποτήρια νερό, που σημαίνει ότι τα υπόλοιπα πρέπει να αναπληρωθούν από την πρόσληψη υγρών.

Τα υγρά αυτά μπορεί να είναι γάλα, χυμοί, αφεψήματα. Ο καφές και τα αλκοολούχα ποτά προκαλούν αφυδάτωση, με αποτέλεσμα να μην αποτελούν την καλύτερη πηγή για την πρόσληψη νερού.

Πώς καταλαβαίνουμε αν πίνουμε αρκετό νερό

Γενικότερα οι απαιτήσεις για νερό είναι αυξημένες εάν το κλίμα είναι θερμό και υγρό. Ενας καλός τρόπος για να καταλάβετε εάν πίνετε αρκετό νερό μέσα στην ημέρα, είναι να πατηρήσετε το χρώμα των ούρων σας.

Οταν τα ούρα είναι ανοιχτόχρωμα (απαλό κίτρινο χρώμα), μάλλον προσλαμβάνετε αρκετά υγρά. Οταν όμως τα ούρα έχουν σκούρο κίτρινο χρώμα και έχουν έντονη οσμή ή αν επισκέπτεστε την τουαλέτα λιγότερο από 4 φορές ημερησίως, τότε μάλλον πρέπει να αυξήσετε την πρόσληψη υγρών.

Μην περιμένετε να διψάσετε

Η δίψα δεν αποτελεί πάντα ενδεικτικό μήνυμα του οργανισμού για την ανάγκη λήψης υγρών. Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι όταν διψάμε, η αφυδάτωση έχει ήδη αρχίσει.

Ιδιαίτερα κατά τη σωματική άσκηση, ή όταν βρίσκεστε εκτεθειμένοι σε υψηλές θερμοκρασίες, μην περιμένετε να διψάσετε για να πιείτε νερό.

Πίνετε νερό ανά τακτά χρονικά διαστήματα και μαζί με τα γεύματα της ημέρας, αλλά και ανάμεσα στα γεύματα. Εχετε πάντα δίπλα σας ένα μπουκάλι νερό στο χώρο εργασίας, φροντίζοντας να το αδειάσετε μέχρι το τέλος της ημέρας στη δουλειά.

Αποτελεί έναν πολύ καλό τρόπο να εξασφαλίζετε καθημερινά ένα με ενάμιση λίτρο νερό στον οργανισμό σας. Στην υγεία σας, λοιπόν!

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση