02 ΙΟΥΝ 2016
Όροι με ειδικό ενδιαφέρον στο κείμενο:
Συχνουρία: τι να προσέξω
Η εξέταση που λέγεται γενική ούρων είναι πάντα απαραίτητη και αποτελεί την αρχή για κάθε έλεγχο στις περιπτώσεις αυτές.

Όταν πηγαίνουμε συχνά στην τουαλέτα, συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε τον όρο συχνουρία. Αυτό δεν είναι πάντα σωστό. Ακούμε οτι το άγχος ή το κρύο μπορεί να παίζουν κάποιο ρόλο. Ή ίσως κάποια ουρολοίμωξη ελαφράς μορφής.
Όταν πηγαίνουμε στην τουαλέτα πολλές φορές (πάνω από 6 φορές την ημέρα) και κάνουμε μικρή ποσότητα ούρων, τότε μιλάμε για συχνουρία. Το άγχος, το κρύο είναι παράγοντες που μπορεί να ευθύνονται. Οταν όμως υπάρχουν και άλλα συμπτώματα, όπως πόνος, τσούξιμο ή φαγούρα κατά την ούρηση, τότε πιθανότατα πρόκειται για ουρολοίμωξη.
Στην περίπτωση που η ποσότητα ούρων είναι επαρκής, τότε δεν μιλάμε για συχνουρία, αλλά για πολυουρία. Η πολυουρία συνήθως οφείλεται σε αυξημένη λήψη υγρών ή επιπρόσθετα σε λήψη διουρητικών φαρμάκων. Σπανιότερα οφείλεται σε παθολογικά αίτια.
Οταν ξυπνά κανείς το βράδυ για να πάει στην τουαλέτα, έχουμε μια άλλη κατάσταση, που λέγεται νυκτουρία. Για τους άντρες έχει μια ιδιαίτερη σημασία, όταν επιμένει, γιατί πιθανότατα σημαίνει πάθηση του προστάτη (κυρίως υπερτροφία του προστάτη) και πρέπει πάντα να ελέγχεται.
Σε όλες τις καταστάσεις (συχνουρία, πολυουρία, νυκτουρία) ανεξάρτητα αν οφείλονται σε οργανικά αίτια ή σε άγχος, θα πρέπει να ζητάμε τη γνώμη του γιατρού. Η εξέταση που λέγεται γενική ούρων είναι πάντα απαραίτητη και αποτελεί την αρχή για κάθε έλεγχο στις περιπτώσεις αυτές.
Σχετικά άρθρα
/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ
Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.