Επικίνδυνες οι πρωτεϊνικές δίαιτες

Επικίνδυνες οι πρωτεϊνικές δίαιτεςΜήπως ακολουθείτε και εσείς το πρόγραμμα κρέας-σαλάτα ή κοτόπουλο-σαλάτα για να αδυνατίσετε. Εάν έχετε να δοκιμάσετε ψωμί, ζυμαρικά ή ρύζι για πολλές εβδομάδες, μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσετε τις απόψεις για τη δίαιτα που ακολουθείτε. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Αμερικανικής Ενωσης Καρδιολογίας (American Heart Association), οι πρωτεϊνικές δίαιτες αποκλείουν υγιεινές τροφές οι οποίες παρέχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό, ενώ δεν περιέχουν ποικιλία τροφών, η οποία είναι απαραίτητη προκειμένου να καλύπτονται οι διατροφικές απαιτήσεις. Τα άτομα που ακολουθούν αυτού του είδους τις δίαιτες, θέτουν την υγεία τους σε κίνδυνο, λόγω έλλειψης μικροδιατροφικών συστατικών όπως βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Παράλληλα τέτοιου είδους δίαιτες μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην καρδιά τους νεφρούς, τα οστά, το συκώτι. Διάσημες, ανά τον κόσμο, δίαιτες όπως οι δίαιτα Atkins ή δίαιτα της Ζώνης είναι αντιπροσωπευτικά παραδείγματα πρωτεϊνικής δίαιτας, προς…αποφυγή.

Ως πρωτεϊνικές δίαιτες, χαρακτηρίζονται οι δίαιτες οι οποίες περιέχουν μεγάλες ποσότητες πρωτεϊνών (οι πρωτεΐνες αντιπροσωπεύουν ποσοστό μεγαλύτερο του 30% της θερμιδικής πρόσληψης) και κυρίως ζωικών πρωτεϊνών.

Είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες ανά τον κόσμο, σαν μία αποτελεσματική μέθοδο απώλειας βάρους. Παρέχουν μεγάλη ποικιλία τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνη, ενώ παράλληλα αποκλείουν τις περισσότερες τροφές που παρέχουν υδατάνθρακες, οι οποίες θα πρέπει να αποτελούν τη βάση της διατροφής.

Πολύ συχνά μάλιστα στηρίζονται σε μη επιστημονικά στοιχεία που δημιουργούν παρανόηση σχετικά με τους υδατάνθρακες, την αντίσταση στην ινσουλίνη, την κέτωση και τους μηχανισμούς “καύσης” τους λίπους.

Οταν μία τέτοια δίαιτα ακολουθείται για μικρό χρονικό διάστημα πιθανόν να μην είναι επιβλαβής για τους περισσότερους ανθρώπους. Οταν όμως ακολουθείται για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι άγνωστο το αν είναι αποτελεσματική ή ασφαλής για την υγεία.

Οι πρωτεϊνικές δίαιτες συνήθως παρέχουν μεγάλες ποσότητες λίπους, και κυρίως κορεσμένου λίπους, αλλά και μεγάλες ποσότητες χοληστερόλης, αφού βασίζονται σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης.

Η εντυπωσιακή απώλεια βάρους που παρατηρείται τον πρώτο καιρό, ακολουθώντας μία πρωτεϊνική δίαιτα, είναι απώλεια υγρών και όχι λιπώδους ιστού, που σχετίζεται με την πολύ χαμηλή ενεργειακή πρόσληψη, τη χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων και τη μείωση της όρεξης λόγω της κέτωσης.

Οι πρωτεΐνες σε αυτού του είδους τις δίαιτες, αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% των ημερήσιων θερμίδων, τη στιγμή που το προτεινόμενο ποσοστό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεπερνά το 15%.

Στη δίαιτα Atkins οι πρωτεΐνες αντιπροσωπεύουν το 27%, και το λίπος το 68% των θερμίδων. Τα κορεσμένα λιπαρά ξεπερνούν το 25%. Αντίστοιχα στη δίαιτα της ζώνης, οι πρωτεΐνες αντιπροσωπεύουν το 34% και το λίπος το 29% των θερμίδων.

Υπάρχουν και άλλες δίαιτες στις οποίες οι πρωτεΐνες ξεπερνούν ακόμα και το 60% των θερμίδων, με αποτέλεσμα το πολύ αυξημένο αυτό ποσοστό να είναι σε βάρος των υδατανθράκων που μπορεί να μη φτάνουν ούτε το 10%.

Εκτός όμως από τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία, μία πρωτεϊνική δίαιτα αποτελεί μία δίαιτα που περιορίζει πολύ τις διατροφικές επιλογές με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο εφαρμοστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα δεν έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα, προκειμένου να υιοθετηθούν οι αρχές της σωστής διατροφής, που είναι η ποικιλία η ισορροπία και το μέτρο.

Ενα επιτυχημένο πρόγραμμα απώλειας βάρους πρέπει να είναι εξατομικευμένο και να βασίζεται στη μείωση της ενεργειακής πρόσληψης, στον περιορισμό των θερμίδων δηλαδή και όχι στον αποκλεισμό ομάδων τροφίμων.

Παράλληλα θα πρέπει να συνδυάζεται με αυξημένη φυσική δραστηριότητα έτσι ώστε το όλο πρόγραμμα, να μην επικεντρώνεται στην απώλεια βάρους αλλά να μειώνει και τον κίνδυνο ανάπτυξης πολλών ασθενειών.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση