Η ολιστική προσέγγιση της διατροφής: Κανόνας 5ος

Ποιός είναι ο πέμπτος κανόνας;

Η ολιστική προσέγγιση της διατροφής: Κανόνας 5οςΣτη διάρκεια του γεύματος καθώς και λίγο πρίν και λίγο μετά, δεν θα πρέπει να καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες νερού ή άλλων ποτών. Ιδιαίτερα θα πρέπει να αποφεύγονται τα παγωμένα ποτά, τα οποία δημιουργούν ένα οδυνηρό ξάφνιασμα στο στομάχι και επιβραδύνουν τη διαδικασία της πέψης, προάγοντας την παραγωγή τοξινών. Θα μπορούσε μάλιστα κάποιος να πεί: “ice is not nice”. Περίπου μισό ποτήρι νερό θερμοκρασίας δωματίου, σε μικρές γουλιές στη διάρκεια όλου του γεύματος είναι μία αποδεκτή ποσότητα.

Ποιά είναι η σωστή αναλογία φαγητού – ποτού;

Ο γενικότερος κανόνας του Ayurveda λέει ότι η χωρητικότητα του στομάχου σε κάθε γεύμα θα πρέπει να γεμίζει κατά το μισό περίπου από στερεή τροφή που αντιπροσωπεύει το στοιχείο Γή, κατά το ένα τέταρτο από υγρή τροφή που είναι το στοιχείο του Ύδατος (εδώ περιλαμβάνεται το νερό, αλλά και οι χυμοί, οι σούπες, κλπ) και το υπόλοιπο ένα τέταρτο θα πρέπει να παραμένει άδειο και αυτό αντιπροσωπεύει τον Αέρα. Τα γαστρικά υγρά που εκκρίνονται αντιστοιχούν στο στοιχείο του Πυρός και τέλος ο συνολικός χώρος του στομαχιού όπου θα εκτυλιχθεί η διαδικασία της πέψης είναι το στοιχείο του Αιθέρα.

Σε ορισμένα αρχαία κείμενα βέβαια, οι αναλογίες στερεής τροφής – υγρών – αέρα από 50%-25%-25%, μεταβάλλονται σε 30-50% για την στερεή τροφή, 25-30% για τα υγρά και 25-30% κενό. Ξεφεύγοντας όμως από τα αριθμητικά δεδομένα, θα πρέπει να προσέξει κανείς ότι το σημαντικό σε όλα αυτά είναι η ξεκάθαρη θέση για την απαραίτητη ύπαρξη αυτού του “κενού” στο στομάχι όταν κανείς θα τελειώνει το φαγητό του.

Θα πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι η ποσότητα φαγητού που καταναλώνει κάποιος εξαρτάται βέβαια από την ιδιοσυγκρασία του (κυρίως), αλλά και από πολλούς άλλους παράγοντες, όπως είναι η ηλικία του, η εποχή του χρόνου και το κλίμα της περιοχής που ζεί, η ημερήσια δραστηριότητά του (κίνηση, εργασία, κλπ), η ψυχολογική του διάθεση, κλπ.

Τί άλλο θα πρέπει να προσέχουμε;

Ένα τελευταίο σημείο άξιο προσοχής σε αυτόν τον κανόνα (που όμως ταυτόχρονα αποτελεί και θεμελιώδη αρχή) είναι το ότι δεν θα πρέπει κανείς να βάλει σε εφαρμογή απότομες και σημαντικές αλλαγές στο διαιτολόγιό του μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Πάντα θα πρέπει να δίνεται πολύς χρόνος για να μην διαταραχθεί ξαφνικά η όποια ισορροπία υπάρχει στον οργανισμό μας (και σωματικά αλλά και ψυχολογικά), και η νέα πιό “υγιεινή φάση” να αφήνεται να έρθει σταδιακά και σταθερά και κυρίως χωρίς να επιφέρει την παραμικρή παρενέργεια στο όλο σύστημα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση