οισοφαγικη παλινδρομηση και πυρετος | λιπιδια στα τροφιμα | μυς μηρου | 5η εβδομαδα εγκυμοσυνης

Γλυκειά γεύση - madhura


Γενικά χαρακτηριστικά

Η γλυκειά γεύση δίνει έντονη και χαρακτηριστική ποιότητα στις τροφές. Είναι ελαφρά λιπαρή, απαλή, ευχάριστη και φέρνει αλλαγές στη σύσταση του σάλιου όταν κάποια γλυκειά τροφή μπεί στο στόμα. Η γεύση αυτή "καλύπτει" όλη τη στοματική κοιλότητα και τον ουρανίσκο και δεν γίνεται αισθητή μόνο με τη γλώσσα.

Οι κύριες τροφές που έχουν γλυκειά γεύση είναι τα απλά σάκχαρα, οι πιό σύνθετοι υδατάνθρακες, τα λιπαρά και τα περισσότερα από τα αμινοξέα και τις πρωτεΐνες.

Σαν γεύση περιέχει κυρίως τα λεπτά Στοιχεία της Γής (Prthivi) και του Ύδατος (Jala) και οι ποιότητές της (gunas) είναι το βαρύ (guru), το δροσερό (sita), το λιπαρό (snigdha) και το ζελατινώδες και αδιαφανές (picchila).

Η δράση της στις τρείς Ενέργειες είναι ότι αυξάνει το Kapha Dosha, ενώ ταυτόχρονα μειώνει το Pitta και το Vata. Έχει γενικά αναβολική δράση μέσα στον οργανισμό και βοηθά στην αναγέννηση των ιστών, παρατείνοντας τη ζωή των κυττάρων.

Έχοντας σαν κύριο χαρακτηριστικό τη βραδύτητα, επιδρά ανασταλτικά στη φωτιά της πεπτικής λειτουργίας (Agni) και επιβραδύνει την πέψη, καθυστερώντας επίσης τη διαδικασία προώθησης των τροφών στον πεπτικό σωλήνα.

Ενισχύει τη μνήμη, ελαττώνει το αίσθημα της δίψας και της ζέστης γενικότερα, αυξάνει την έκκριση σπέρματος και την ερωτική διάθεση στους άνδρες καθώς και την παραγωγή γάλακτος στις μητέρες και δρά επίσης σαν ένα ήπιο "αντιβιοτικό". Εάν το πεπτικό σύστημα λειτουργεί καλά τότε η γλυκειά γεύση τονώνει όλο τον οργανισμό. Το πρόβλημα βέβαια στη σημερινή κοινωνία είναι ότι οι κακές συνήθειες διατροφής αλλά και η κακή γενικά ποιότητα των διαφόρων τροφών, έχει δημιουργήσει δυστυχώς σοβαρότατα προβλήματα στην πεπτική λειτουργία πολλών ανθρώπων.

Πώς πρέπει να χρησιμοποιείται η γλυκειά γεύση;

Στη θεραπευτική προσέγγιση, γλυκειές τροφές χρησιμοποιούνται εκεί όπου υπάρχει αύξηση των Ενεργειών του Πυρός και του Αέρα. Η αντένδειξη σε αυτή την περίπτωση είναι καταστάσεις όπου υπάρχει και ταυτόχρονη αύξηση του Kapha, για παράδειγμα σε παχυσαρκία, ή στη διάρκεια κρυολογημάτων με ρινική καταρροή, βρογχικές εκκρίσεις, κλπ.

Αντίστοιχα, τα άτομα θα χρειαστούν γλυκειές τροφές εκεί όπου υπάρχει έλλειψη της Υδάτινης Ενέργειας, αλλά και σε περιστάσεις όπου χρειάζεται να αυξηθεί και να τονωθεί το στοιχείο της ανάπτυξης στον οργανισμό, όπως στην παιδική και εφηβική ηλικία, στην εγκυμοσύνη, μετά από βαριές ασθένειες, χειρουργικές επεμβάσεις, κλπ..

Η αυξημένη χρήση τροφών με γλυκειά γεύση μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις με διάφορα σωματικά προβλήματα όπως είναι η παχυσαρκία, τα οιδήματα και η κατακράτηση υγρών, αλλά ακόμη και σε αρκετές ψυχικές ασθένειες όπως η ανορεξία καθώς και η συναισθηματική θλίψη και τελικά η κατάθλιψη.

Δυστυχώς (πάλι) στη σημερινή Δυτική μας Κοινωνία, οι τροφές αυτές (με υψηλή περιεκτικότητα σε άσπρη ζάχαρη και σε υπερ-επεξεργασμένους και ραφιναρισμένους υδατάνθρακες όπως το άσπρο αλεύρι) έχουν κατακόρυφη αύξηση κατανάλωσης.

Το ίδιο αποτέλεσμα θα εμφανιστεί ακόμη και όταν η κάποια γλυκαντική ουσία που χρησιμοποιείται είναι συνθετική και δέν περιέχει θερμίδες. Όλες οι τροφές δηλαδή που περιέχουν για παράδειγμα ασπαρτάμη, ζαχαρίνη κλπ αυξάνουν την Υδάτινη Ενέργεια του Kapha και ενώ τη στιγμή που καταναλώνονται όντως δεν προσφέρουν θερμίδες, αυξάνουν την τάση του οργανισμού για παχυσαρκία, κατακράτηση υγρών, κλπ. και αυτό γιατί ενισχύεται το Kapha του όλου συστήματος.

Με την αύξηση της γλυκειάς γεύσης, αυξάνονται και οι πιθανότητες για συχνά κρυολογήματα, φαρυγγίτιδες, αμυγδαλίτιδες, ωτίτιδες, ρινίτιδες και συμπτώματα όπως βήχας, φτερνίσματα, πυρετός, καταρροή, δύσπνοια και δυσπεψία. Όλα αυτά είναι σημάδια ότι υπάρχει κάποια ανισορροπία στις τροφές που καταναλώνονται και ότι η γλυκειά γεύση κυριαρχεί.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα μικρά παιδιά που ζούν ούτως ή άλλως σε "ηλικία Kapha", εάν τρέφονται με πολλές γλυκειές γεύσεις (όπως ακριβώς συμβαίνει με τα κέικ, τα μπισκότα, τα κρουασσάν, τα γλυκά αναψυκτικά, την υπερκατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, κλπ) θα παρουσιάζουν συχνότατα επαναλαμβανόμενα κρυολογήματα, ιώσεις, λοιμώξεις και θα χρειάζεται όλο και συχνότερα η χρήση αντιβιοτικών.

Η όποια κατάσταση βέβαια με τον τρόπο αυτό ανακουφίζεται προσωρινά, αλλά το να χρησιμοποιεί κανείς τα αντιβιοτικά με το σημερινό ρυθμό, περιέχει πολλούς κινδύνους.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.