Η δίαιτα του καλοκαιριού

Η δίαιτα του καλοκαιριούΤο καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών και δεν είναι λίγοι αυτοί που προβληματίζονται με το βάρος τους και προσπαθούν να κάνουν κάποια δίαιτα για να χάσουν τα περιττά κιλά, προτού εμφανιστούν με μαγιό. Πολλοί μάλιστα διαπιστώνουν, με απογοήτευση, ότι δεν μπορούν να ‘μπουν’ στα περσινά καλοκαιρινά τους ρούχα, γεγονός που τους αγχώνει ακόμα περισσότερο. Τι θα γίνει όμως και φέτος; Πάλι δίαιτα αστραπή προκειμένου να ‘εξαφανιστούν τα ενοχλητικά παχάκια’; Η βιομηχανία αδυνατίσματος ‘τρίβει τα χέρια της’ και υπόσχεται ότι θα χάσετε όλα τα περιττά κιλά μέχρι τις διακοπές. Ας γίνουμε όμως λίγο ρεαλιστές και ας δούμε τι μπορεί πραγματικά να γίνει προκειμένου να χάσουμε κάποια κιλά και φυσικά να μην έχουμε αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας.

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι η απώλεια βάρους δεν πρέπει να ξεπερνά τα 4-5 κιλά το μήνα. Εκτός από τους κινδύνους που διατρέχει η υγεία σας από την απότομη μείωση του σωματικού βάρους, όταν χάνετε πολλά κιλά, δεν χάνετε λίπος.

Η απότομη μείωση του βάρους σημαίνει λοιπόν απώλεια άλιπης μάζας και κυρίως απώλεια μυϊκής μάζας. Μπορεί δηλαδή μέσα στην εβδομάδα να κάνετε την πολλά υποσχόμενη δίαιτα και να ‘ξεφουσκώσετε’, αλλά με το που θα αρχίσετε να τρώτε φυσιολογικά -όχι υπερβολικά-, τα κιλά που χάσατε θα τα επανακτήσετε.

Αφήστε λοιπόν τις αλχημείες, τις οποίες, πολύ ή λίγο, όλοι έχουμε καταλάβει ότι δεν αποτελούν λύση στο πρόβλημα του βάρους και το μόνο που καταφέρνουν είναι να μας βάζουν σε ένα φαύλο κύκλο απώλειας-επανάκτησης βάρους. Οι λεγόμενες δίαιτες γιο-γιο, έχουν σαν τελικό αποτέλεσμα, την αύξηση του σωματικού λίπους.

Εάν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που έχουν λίγα περιττά κιλά, δηλαδή δεν είστε ούτε καν υπέρβαροι, τότε είναι πολύ προτιμότερο να μένετε σταθεροί στα κιλά σας παρά να έχετε αυτές τις συνεχείς αυξομειώσεις βάρους. Εάν λοιπόν ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) δεν ξεπερνά το 24.9, δεν υπάρχει λόγος να μπαίνετε σε τέτοιες διαδικασίες.

Ο ΔΜΣ μπορεί να υπολογιστεί πολύ απλά εάν διαιρέσετε το βάρος σας (σε κιλά) με το ύψος σας (σε μέτρα) υψωμένο στο τετράγωνο. Μια γυναίκα δηλαδή, ύψους 1,64 που ζυγίζει 62 κιλά έχει δείκτη μάζας σώματος 64/(1,622) = 23,05. Δεν υπάρχει λοιπόν κανένας λόγος να κάνει δίαιτα.

Εάν έχετε κάποια περιττά κιλά συγκεντρωμένα σε κάποια περιοχή του σώματός σας (τοπικό πάχος), φροντίστε να ασκηθείτε λίγο παραπάνω, με έμφαση σε ασκήσεις που γυμνάζουν τους μύες της συγκεκριμένης περιοχής. Οποιαδήποτε δίαιτα και να κάνετε, δεν υπάρχει περίπτωση να χάσετε λίπος, τοπικά. Θα χάσετε ολικά, οπότε και από εκείνη την περιοχή. Δίαιτα για τα ψωμάκια ή δίαιτα για την κοιλιά δεν υπάρχει!

Αρχίστε λοιπόν να τρώτε λιγότερο, περιορίζοντας τις τροφές που είναι πλούσιες σε λιπαρά και ιδίως κορεσμένα ή τρανς λιπαρά. Αποκλείστε λοιπόν τα φαγητά τύπου ‘Fast Food’. Περιορίστε την κατανάλωση αλκοολούχων και αναψυκτικών.

Βασίστε τη διατροφή σας στους υδατάνθρακες και ιδιαίτερα στους αδρά επεξεργασμένους, οι οποίοι παρέχουν ενέργεια, στον οργανισμό. Το ψωμί, τα μακαρόνια και το ρύζι είναι τροφές απαραίτητες σε καθημερινή βάση. Οταν μαγειρεύονται ή καταναλώνονται σωστά δε θα σας παχύνουν.

Τρώτε άφθονα φρούτα και λαχανικά που εκτός από το γεγονός ό,τι δεν περιέχουν λιπαρά, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Μην ψάχνετε για τη μαγική δίαιτα ή το μαγικό σκεύασμα διότι πολύ απλά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. Τρώτε απ΄όλα και από λίγο και μην ξεχνάτε τους τρεις χρυσούς κανόνες της Διατροφής: Ποικιλία Ισορροπία και Μέτρο. Υιοθετείστε σωστές διατροφικές συνήθειες οι οποίες εκτός από το ό,τι βοηθούν στη διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους, αποτελούν και ασπίδα για την υγεία.

Γίνετε λίγο πιο δραστήριοι σωματικά. Περπατήστε όσο μπορείτε περισσότερο και αν μπορείτε να ασκηθείτε τακτικά, μην το σκέφτεστε, κάντε το. Τώρα που αρχίζουν και τα μπάνια στη θάλασσα, κολυμπήστε. Μη βουτάτε μόνο και μετά κάνετε ηλιοθεραπεία με τις ώρες. Η ηλιοθεραπεία δεν αδυνατίζει…

Εάν υπάρχει πρόβλημα παχυσαρκίας, δηλαδή ο ΔΜΣ ξεπερνά το 30, τότε τα δεδομένα αλλάζουν και θα πρέπει να συμβουλευτείτε εξειδικευμένους επιστήμονες οι οποίοι θα σας βοηθήσουν να τη θεραπεύσετε.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση