Δίαιτες προς …αποφυγήν

Η σωστή δίαιτα περιέχει τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων.

Πολλές δίαιτες που κυκλοφορούν κατά καιρούς στην αγορά υπόσχονται απώλεια πολλών κιλών σε μικρό χρονικό διάστημα, ενεργοποίηση του μεταβολισμού ή επικαλούνται ιδιότητες (θετικές ή αρνητικές) συγκεκριμένων τροφίμων τα οποία βοηθούν ή “μπλοκάρουν” την απώλεια βάρους. Οι συμβουλές για απώλεια βάρους που προέρχονται από τέτοιου είδους δίαιτες, οι οποίες συχνά παρουσιάζονται ως νέες ή επαναστατικές, βασίζονται ουσιαστικά σε παλαιότερες δίαιτες, οι οποίες απέτυχαν και επανεμφανίζονται σε νέα μορφή. Πώς όμως μπορούμε να καταλάβουμε ποιά δίαιτα είναι σωστή και ποιά όχι;

Το Care σας παρέχει απλές οδηγίες για να εντοπίζετε τις δίαιτες αυτές και να μην τις ακολουθείτε, καθώς το μόνο που μπορούν τελικά να σας προσφέρουν είναι η προσωρινή απώλεια κάποιων κιλών.

Γιατί όμως χάνουμε κιλά με αυτές τις δίαιτες;

Το ό,τι πολλές από αυτές τις δίαιτες βοηθούν στην απώλεια βάρους βασίζεται απλά και μόνο στο ό,τι περιέχουν λίγες θερμίδες. Οι χημικές δίαιτες, οι δίαιτες μονοφαγίας ή άλλες δίαιτες ανάλογα με το σωματότυπο ή την ομάδα αίματος, δεν έχουν καμία επιστημονική βάση.

Ακολουθώντας μία από αυτές, το πιο πιθανό είναι ότι θα χάσετε κάποια κιλά, απλά και μόνο επειδή τρώτε λιγότερο και για κανένα άλλο λόγο.

Για παράδειγμα μία δίαιτα, η οποία προφασίζεται ότι ένας μεγάλος αριθμός τροφών μπλοκάρει το μεταβολισμό, περιορίζει σημαντικά η ποικιλία στη διατροφή.

Ενα άτομο λοιπόν που την ακολουθεί θα περιοριστεί σε κάποιες τροφές τις οποίες, δεν μπορεί να καταναλώσει σε πολύ μεγάλες ποσότητες γιατί πολύ απλά θα “μπουχτίσει” ή θα “βαρεθεί”

Αντίστοιχο παράδειγμα είναι και οι δίαιτες μονοφαγίας. Πόσο σκέτο ψητό κοτόπουλο μπορεί να φάει κάποιος όταν πρέπει να τρώει αποκλειστικά αυτό για κάποιες ημέρες; Μπορεί στην αρχή να φάει με όρεξη, αλλά στη συνέχεια μάλλον θα προτιμήσει να μείνει νηστικός, με αποτέλεσμα να χάσει βάρος.

Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι κάποιες τροφές βοηθούν συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες να χάσουν βάρος ή αποτρέπουν την απώλεια βάρους σε άλλες ομάδες.

Πώς αναγνωρίζεται μία τέτοιου είδους δίαιτα;

Υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά στις δίαιτες αυτές, τα οποία θα σας βοηθήσουν να τις αναγνωρίσετε και να μην τις ακολουθήσετε.

– Δίαιτες οι οποίες υπόσχονται πολλά κιλά σε μικρό χρονικό διάστημα.

– Δίαιτες οι οποίες βασίζονται σε συγκεκριμένες τροφές

– Δίαιτες οι οποίες αποκλείουν ομάδες τροφών (πχ τα δημητριακά).

– Δίαιτες μαζί με τις οποίες παρέχονται διάφορα σκευάσματα (πχ σταγόνες ή χάπια) τα οποία δεν τα έχει χορηγήσει ιατρός με συνταγή.

– Δίαιτες οι οποίες αναφέρουν αύξηση του μεταβολισμού.

Εκτός από το ό,τι αυτές οι δίαιτες δεν επιφέρουν μακροχρόνια απώλεια βάρους, μπορεί να προκαλέσουν και σοβαρά προβλήματα υγείας, όταν ακολουθούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ποιός είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος απώλειας βάρους;

Η σωστή δίαιτα περιέχει τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων, προσπαθώντας να καλύψει τις ανάγκες για όλα τα θρεπτικά συστατικά, μακροδιατροφικά (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπίδια) και μικροδιατροφικά (βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία). Παράλληλα εκπαιδεύει το άτομο στην υιοθέτηση υγιεινού τρόπου διατροφής.

Ο πλέον επιστημονικά αποδεκτός τρόπος απώλειας βάρους, που συνδυάζεται και με μακροχρόνια διατήρηση των χαμένων κιλών είναι αυτός που βασίζεται σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, που περιέχει ποικιλία τροφών και παράλληλα συνδυάζεται με αύξηση της σωματικής δραστηριότητας.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση