Τι να κάνω με την αλλεργία μου;

Τι σημαίνει με απλά λόγια ‘αλλεργία’;

Ας υποθέσουμε ότι 50 άτομα σε ένα πούλμαν ξεκινάνε για μιά εκδρομή στην εξοχή…και ότι είναι άνοιξη, όπως καλή ώρα τώρα. Να είστε σίγουροι ότι στο τέλος της ημέρας περίπου οι δέκα από αυτούς θα εμφανίσουν συμπτώματα ‘αλλεργίας’.

Αλλεργίας είτε δερματικής, είτε με ερεθισμό στα μάτια, είτε τέλος με εκδηλώσεις από το αναπνευστικό σύστημα που μπορεί να ξεκινούν από ένα απλό και αθώο φτέρνισμα ή καταρροή από τη μύτη και να καταλήγουν σε ασθματική κρίση με έντονη δύσπνοια και ανάγκη για εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Για να εξηγήσουμε με πολύ απλά λόγια αυτό που έχει ουσιαστικά συμβεί, πρέπει να πούμε ότι το ανοσοποιητικό σύστημα αυτών των ανθρώπων, θεώρησε μία από τις φυσικές ουσίες της εξοχής (γύρη από λουλούδια, ανθοφορία δένδρων όπως η ελιά, γρασίδι, κλπ) με την οποία ήρθε σε επαφή ο οργανισμός, σαν ‘εχθρό’.

Στην περίπτωση βέβαια που αυτό θα συνέβαινε πραγματικά, θα υπήρχε δηλαδή πραγματικός εχθρός, τότε όντως η αντίδραση της άμυνας του οργανισμού θα ήταν σωστή:

Αρχίζουν να τρέχουν δάκρυα από τα μάτια έτσι ώστε να απομακρυνθεί ο ‘εχθρός”. Υπάρχει φτέρνισμα και λεπτόρευστη καταρροή από τη μύτη ώστε και πάλι να απομακρυνθεί αυτός ο ‘ανοιξιάτικος εχθρός” (ο όρος ‘εαρινός κατάρρους’ υποδηλώνει ακριβώς αυτή την αλλεργικής προέλευσης ανοιξιάτικη καταρροή).

Και τέλος, όταν ο ‘εχθρός’ διασπάσει όλες τις αμυντικές γραμμές του οργανισμού και φτάσει στους βρόγχους, τότε δίνεται το μύνημα να κλείσουν οι βρόγχοι έτσι ώστε ο εχθρός να ‘μείνει έξω’…

Στις περιπτώσεις αυτές, η συνήθης θεραπευτική αντιμετώπιση είναι η χορήγηση κατ’αρχήν αντι-ισταμινικής αγωγής η οποία θα ανακουφίσει από τα συμπτώματα (μείωση των δερματικών ενοχλήσεων, μείωση του ερεθισμού στα μάτια, μείωση της καταρροής, κλπ).

Όλοι όσοι έχουν χρησιμοποιήσει αντιισταμινικά έχουν βιώσει τις διάφορες συχνές παρενέργειες των αντιισταμινικών και όλοι θα ήθελαν να γνωρίζουν τι θα μπορούσαν να κάνουν έτσι ώστε να μείωθεί η ανάγκη για χρήση χημικών φαρμάκων.

Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπον πρίν τα χημικά φάρμακα:

Στο ξεκίνημα των συμπτωμάτων καλό θα ήταν να έχουμε υπόψη μας ότι κάποιες φυσικές ουσίες (βότανα και βιταμίνες) μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά.

Πριν λοιπόν ξεκινήσουμε τη χρήση των γνωστών αντιισταμινικών και αποσυμφορητικών φαρμάκων (σε ταμπλέτες ή σε τοπικούς ψεκασμούς) μπορούμε να δοκιμάσουμε μήπως η χρήση κάποιων από τις φυσικές συνταγές που ακολουθούν μπορούν να μας ανακουφίσουν.

Ετοιμάζουμε ένα ρόφημα βράζοντας σε 1 φλυτζάνι νερό λίγη ψιλοκομμένη ρίζα φρέσκιας ρίζας ginger, στη μύτη του κουταλιού κανέλα και λίγη μέντα ή δυόσμο. Προσθέτουμε λίγο μέλι όταν κρυώσει και το πίνουμε τρείς φορές την ημέρα.

Πολτοποιούμε στο blender φρέσκια ρίζα ginger, την αναμιγνύουμε με λίγο μέλι και χρησιμοποιούμε ένα κουτάλι του γλυκού κάθε τρείς με τέσσερεις ώρες.

Η βιταμίνη C έχει βοηθήσει σημαντικά πολλούς ανθρώπους που πάσχουν από ανοιξιάτικη αλλεργία. Θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε ποσότητα από 1 έως 3 γραμμάρια την ημέρα (1,000 – 3,000 mgr) και καλό θα είναι να είναι φυσικής προέλευσης.

Χρησιμοποιούμε επίσης τα βότανα echinacea (εάν έχουμε κυρίως καταροή από τη μύτη) και lobelia (εάν έχουμε βήχα). Τα βότανα αυτά κυκλοφορούν σε κάψουλες και πωλούνται ελεύθερα (χωρίς συνταγή ιατρού) στα φαρμακεία και στα καταστήματα με είδη υγιεινής διατροφής.

Ποιές διαιτολογικές αλλαγές θα βοηθήσουν

Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κάποια τρόφιμα, τα οποία από τη φύση τους έχουν την τάση να δημιουργούν στον οργανισμό του ανθρώπου αυξημένη παραγωγή βλέννης από το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Αυτό συμβαίνει σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό σε όλους τους ανθρώπους.

Τα τρόφιμα αυτά ανήκουν σε δύο κυρίως κατηγορίες, τις οποίες θα πρέπει να έχουν υπόψη τους όλοι οι άνθρωποι που υποφέρουν από τις ανοιξιάτικες αλλεργίες:

Η πρώτη κατηγορία είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, με εξαίρεση το παραδοσιακό γιαούρτι καί ίσως τα ελφρά άπαχα φρέσκα λευκά τυριά, όπως είναι το ανθότυρο και η μυζήθρα.

Είναι παρατηρημένο από πολλούς ανθρώπους ότι άν καταναλώσουν μεγάλη ποσότητα γάλακτος, κρέμας, παγωτού, βούτυρου και κίτρινων τυριών το βράδυ, τότε το επόμενο πρωϊ έχουν ρινική καταρροή η οποία διαρκεί από λίγα λεπτά, έως αρκετές ώρες. Και αυτό συμβαίνει έστω και άν τα άτομα αυτά δεν θεωρούνται ‘αλλεργικά’.

Όσοι λοιπόν υποφέρουν από τις ανοιξιάτικες αλλεργίες, θα πρέπει κατά τη διάρκεια της ‘δύσκολης περιόδου’ να μειώνουν δραστικά την κατανάλωση αυτών των τροφών.

Ή δεύτερη κατηγορία τροφίμων περιλαμβάνει την ζάχαρη και όλα τα προϊόντα με αρκετή ζάχαρη στη σύνθεσή τους, όπως τα κουλουράκια, τα κέικ, τα μπισκότα, τα γλυκίσματα του εμπορίου, κλπ.

Η χρήση της άσπρης ζάχαρης επίσης αυξάνει την ευαισθησία των βλεννογόνων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος και τους κάνει πιό ευπρόσβλητους σε εξωγενείς βλαπτικούς παράγοντες.

Θα πρέπει λοιπόν κανείς να αποφεύγει τη συγκεκριμένη ‘δύσκολη’ περίοδο όλα τα προϊόντα που περιέχουν άσπρη ζάχαρη και να περιορίζεται σε γλυκά που περιέχουν κυρίως μαύρη ζάχαρη, μελάσσα ή ακόμη καλύτερα μέλι.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση