που ειναι οι φλεβες | αυξημενα λευκα αιμοσφαιρια και πονος στην κοιλια | LIPOANAROFISI KAI XALAROSI

Διατροφή και ανοσοποιητικό σύστημα


Η διατροφή έχει αποδειχθεί ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την υγεία και οι περισσότερες μελέτες συσχετίζουν την υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή με τη χαμηλή επίπτωση πολλών νοσημάτων όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα αλλά και πολλές μορφές καρκίνου. Η διατροφή φαίνεται ότι σχετίζεται και με τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος όχι μόνο ποσοτικά αλλά και ποιοτικά. Από την εποχή του Ιπποκράτη ήταν γνωστό ότι οι άνθρωποι οι οποίοι υποσιτίζονταν ήταν πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις. Πολλές επιδημίες στην ιστορία έχουν συσχετιστεί με την πείνα. Οι επιστήμονες έχουν κατανοήσει από τη δεκαετία του '60 ότι το ανοσοποιητικό σύστημα παίζει σημαντικό ρόλο στη σχέση κακής διατροφής και λοιμώξεων. Επηρεάζουν λοιπόν οι διατροφικές μας συνήθειες το ανοσοποιητικό μας σύστημα;

Το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελεί ένα σύνθετο αλλά ιδιαίτερα αποτελεσματικό σύστημα το οποίο παίζει το ρόλο της ασπίδας του οργανισμού έναντι παθογόνων μικροοργανισμών όπως βακτήρια και ιοί.

Η ενεργειακή πρόσληψη φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι άνθρωποι που υποσιτίζονται έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο προσβολής από μολύνσεις.
Παράλληλα, πολύ υποθερμιδικά διαιτολόγια που παρέχουν λιγότερες από 1000 θερμίδες ημερησίως, για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να μειώσουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό αποτελεί πολύ ισχυρό επιχείρημα για να αποφεύγονται οι εξαντλητικές δίαιτες, που ακολουθούν πολλές γυναίκες για να χάσουν βάρος.

Δεν είναι όμως μόνο ο υποσιτισμός αλλά είναι και ο υπερσιτισμός ο οποίος έχει συσχετιστεί με μειωμένη δυνατότητα του ανοσοποιητικού να αντιμετωπίσει τις μολύνσεις. Η παχυσαρκία έχει συσχετιστεί και με αυξημένη εμφάνιση λοιμωδών νοσημάτων, αλλά και στεφανιαίας νόσου την οποία έχουν συνδέσει με μεταβολές στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ο έλεγχος της πρόσληψης λίπους στη διατροφή, δεν έχει θετικά αποτελέσματα μόνο στη διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους αλλά και στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μειώνοντας λοιπόν τα πολύ λιπαρά φαγητά, μπορεί να ενισχυθεί η λειτουργία του ανοσοποιητικού και μπορεί να ενισχύσει και τον τύπο των κυττάρων που μπορούν να καταπολεμήσουν τα καρκινικά κύτταρα.

Δεν είναι όμως μόνο η ποσότητα των λιπιδίων στη διατροφή που σχετίζεται με τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Σημαντικό ρόλο παίζει και η προέλευση του λίπους (ζωικό ή φυτικό), αλλά και ο τύπος των λιπιδίων (κορεσμένα, μονοακόρεστα ή πολυακόρεστα).

Η συστηματική κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων που έχουν παραχθεί με τη διαδικασία της ζύμωσης όπως το γιαούρτι ή το κεφίριο (ξινόγαλα), μπορεί να ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού στο έντερο.

Μελέτες έχουν δείξει ότι γιαούρτια που έχουν ζυμωθεί με συγκεκριμένα βακτήρια (προβιοτικά) ενισχύουν την εντερική χλωρίδα προστατεύοντας τον οργανισμό από παθογόνους μικροοργανισμούς που μπορεί να προκαλέσουν τροφικές δηλητηριάσεις.

Η καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως και των περισσότερων συστημάτων του οργανισμού, απαιτεί σταθερή και επαρκή πρόσληψη όλων των θρεπτικών συστατικών και κυρίως των μικροδιατροφικών συστατικών (βιταμίνες, ιχνοστοιχεία).

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο το οποίο θα περιλαμβάνει άφθονα φρούτα και λαχανικά αλλά και προϊόντα όπως γιαούρτι. Μέχρι σήμερα οι περισσότερες μελέτες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα διατροφής δεν παρέχουν επιπλέον προστασία σε υγιή άτομα που διατρέφονται σωστά, παρά μόνο σε ειδικές ομάδες πληθυσμού όπως οι υπερήλικες.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.