χρονια θυρεοειδιτιδα διατροφη | ευερεθιστο εντερο | δαμασκηνα σε νερο | στιγμα | suntriptiko katagma omou

Ανοίγματα χαλάρωσης και δύναμης


Μόλις τελειώσατε την προπόνηση και νιώθετε το κορμί σας σφιγμένο και κουρασμένο από την προσπάθεια που έχετε καταβάλλει. Οσο και αν ανυπομονείτε να κάνετε ένα χλιαρό ντους για να χαλαρώσετε, αφιερώστε τουλάχιστον δεκαπέντε λεπτά σε ένα πρόγραμμα διατατικών ασκήσεων, το οποίο θα επαναφέρει τους μυς σας στο αρχικό τους μήκος (μετά από βράχυνση) και θα διώξει την ένταση από κάθε σημείο του σώματος σας. Η σωστή εκτέλεση των διατάσεων είναι βασική προϋπόθεση για την αποφυγή τραυματισμών και για την μεγιστοποίηση της απόδοσης, γι' αυτό πρέπει να ακολουθεί ένα τέτοιο πρόγραμμα μετά από κάθε προπόνηση ή αγώνα. Στα περισσότερα αθλήματα πραγματοποιούνται ασκήσεις stretching ή ανοίγματα όπως πολλοί τα ξέρουν και στην προθέρμανση, ενώ στην προπόνηση με αντιστάσεις οι ασκούμενοι εκτελούν διατατικές ασκήσεις καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Το Care κάνει μια σύντομη αναφορά στη σημασία των διατάσεων και στον σωστό τρόπο εκτέλεσης αυτών.

Τεχνική εκτέλεση των διατάσεων

Οι βασικές τεχνικές εκτέλεσης των ασκήσεων stretching είναι τρεις και είναι οι ακόλουθες: α) Δυναμική-ενεργητική διάταση, β) Στατική-παθητική διάταση και γ) Σύσπαση - χαλάρωση - διάταση. Ολες οι παραπάνω τεχνικές διάτασης μπορούν να διεξαχθούν ως ενεργητικά-αυτοκαθοδηγούμενες ή παθητικά καθοδηγούμενες από εξωτερικούς παράγοντες.

Βασικές προϋποθέσεις ενός διατατικού προγράμματος

Οι διατάσεις αποτελούν πολύτιμο συμπλήρωμα μιας ολοκληρωμένης προπόνησης, όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν από μόνες τους μέσο βελτίωσης της φυσικής κατάστασης ενός ασκούμενου. Για να είναι αποτελεσματικές πρέπει να πληρούν κάποιες προϋποθέσεις όπως:

- Να είναι προσαρμοσμένες στις ειδικές απαιτήσεις του αθλήματος, στο οποίο συμμετέχει ο ασκούμενος

- Να μπορούν να πραγματοποιηθούν σε μικρό χρονικό διάστημα και όχι εις βάρος της βασικής προπόνησης

- Να συμβάλουν στη χαλάρωση των μυών τους σώματος και στη διατήρηση της ελαστικότητας των μυών

- Να είναι απλές και κατανοητές στον ασκούμενο

Η ποικιλία των διατατικών ασκήσεων είναι μεγάλη, καθώς και οι παραλλαγές τους και πρέπει να υποδεικνύονται πάντα από έναν έμπειρο γυμναστή πριν την εκτέλεση τους από τον ασκούμενο.

Σχέση διατάσεων - αθλητικής απόδοσης

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Τολέντο υποστηρίζουν πως η εκτέλεση διατατικών ασκήσεων, λίγο πριν πραγματοποιηθεί το κύριο μέρος της προπόνησης, μειώνει τις πιθανότητες ενός τραυματισμού, ενώ η διάταση ενός μυός αμέσως πριν τη διέγερσή του συμβάλλει στη παραγωγή μεγαλύτερης δύναμης κατά τη διάρκεια της συστολής και ταυτόχρονα προετοιμάζει το μυϊκό σύστημα για τις επιβαρύνσεις που θα ακολουθήσουν.

Ο τρόπος με τον οποίο ενεργούν οι διατάσεις για την προστασία του μυϊκού συστήματος παραμένει ακόμα μυστήριο για τους επιστήμονες, όμως σύντομα πρόκειται να προβούν σε εκτενέστερες μελέτες για περισσότερες διευκρινήσεις.

Σε ποιούς απευθύνεται το stretching;

Παρ' όλα αυτά οι διατάσεις δεν πραγματοποιούνται μόνο για την αποκατάσταση του ασκούμενου, αλλά και για την απομάκρυνση του στρες μετά από μια δύσκολη μέρα στο γραφείο ή στο σπίτι. Απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες, ανεξάρτητα από το επίπεδο φυσικής κατάστασης και δεν χρειάζονται ιδιαίτερο χώρο και χρόνο.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2019 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.