Οι γεύσεις του έρωτα

Από τα θαλασσινά και τα παραδοσιακά καρύδια με μέλι, μέχρι τη σοκολάτα, τα σπαράγγια, το αλκοόλ (κρασί και σαμπάνια ιδίως), τα σύκα και τις μπανάνες, διάφορες τροφές έχουν συνδυαστεί, από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, με την αυξημένη ερωτική διάθεση.

Μπορεί ο “έρωτας να περνά από το στομάχι”, αλλά για τους ερωτευμένους, το είδος του φαγητού και όχι τόσο η ποσότητα, παίζει καθοριστικό ρόλο.

Οι αφροδισιακές τροφές πήραν την ονομασία τους από την Αφροδίτη, τη θεά του έρωτα. Σύμφωνα με τη μυθολογία λοιπόν, η θεά έδωσε σε κάποιες τροφές ιδιότητες οι οποίες αυξάνουν την ερωτική διάθεση και βελτιώνουν και τις επιδόσεις στο κρεβάτι.

Ιδού, λοιπόν, μερικές από τις πιο ερωτικές τροφές, τις οποίες μπορείτε να προσφέρετε σε συνδυασμό με τα ανάλογα ποτά στο σύντροφό σας, είτε σαν κύριο πιάτο, είτε σαν επιδόρπιο.

Θαλασσινά

Υπάρχουν πάρα πολλές ιστορίες και μύθοι, ανά τους αιώνες, που αποδίδουν σε ορισμένες τροφές διέγερση της ερωτικής επιθυμίας. Συνήθως αναφέρονται τα θαλασσινά και ιδιαίτερα τα στρείδια λόγω της διμεθυλαμινοαιθανόλης (DMAE) και του ψευδαργύρου (Zn) που περιέχουν. Μπορεί ο Καζανόβα να μην ήξερε τη διμεθυλαμινοαιθανόλη, αλλά αυτό δεν τον εμπόδιζε να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες θαλασσινών.

Τα θαλασσινά, ή τα φρούτα της θάλασσας, όπως τα ονομάζουν οι Γάλλοι, θεωρούνται αφροδισιακά γιατί προέρχονται από τη θάλασσα, απ’ όπου και αναδύθηκε η Αφροδίτη.

Η αλήθεια είναι ότι ο ψευδάργυρος που περιέχουν τα θαλασσινά, εκτός από το ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, φαίνεται να ενισχύει την παραγωγή τεστοστερόνης στους άνδρες. Επιπλέον επηρεάζει θετικά την ποιότητα αλλά και την κινητικότητα του σπέρματος σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου Justus Liebig University, στη Γερμανία.

Σοκολάτα

Η σοκολάτα έχει συνδυαστεί όχι μόνο με τον έρωτα, αλλά και με την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Ο βασιλιάς των Αζτέκων Μοντεζούμα κατανάλωνε ένα ρόφημα με βάση τη σοκολάτα, το οποίο πιστεύεται ότι τον… τόνωνε ιδιαίτερα. Ο Καζανόβα έπινε πάντα ένα φλιτζάνι σοκολάτα πριν πάει στο κρεβάτι του, ενώ σε μερικά μοναστήρια, μερικούς αιώνες πριν, η σοκολάτα ήταν απαγορευμένο είδος.

Η σοκολάτα περιέχει ένα κοκτέιλ ουσιών, που περιλαμβάνει ανανδαμίνη, μία ουσία της οικογένειας των κανναβινοειδών που έχει την ιδιότητα να προκαλεί ευφορία, τρυπτοφάνη, αμινοξύ το οποίο έχει βρεθεί ότι συσχετίζεται με τον έλεγχο της ψυχικής διάθεσης, καθώς και τα διεγερτικά καφεΐνη και θεοβρωμίνη.

Ομως το πραγματικό μαγικό συστατικό, η ερωτική χημική ουσία, της σοκολάτας είναι η φενυλεθυλαμίνη (ΡΕΑ), η οποία απελευθερώνει στον οργανισμό τις ίδιες ορμόνες που εκκρίνονται κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής της Νέας Υόρκης.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη ποσότητα φενυλεθυλαμίνης δεν καταφέρνει να φτάσει στον εγκέφαλο καθώς διασπάται. Φαίνεται λοιπόν ότι μερικοί άνθρωποι είναι πολύ πιο ευαίσθητοι στις επιδράσεις της, σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Τυρί

Όμως δεν είναι μόνο η σοκολάτα που περιέχει φενυλεθυλαμίνη. Το τυρί περιέχει περίπου δεκαπλάσια ποσότητα, ενώ άλλα τρόφιμα που αποτελούν σημαντικές πηγές φενυλεθυλαμίνης, είναι τα αμύγδαλα, το αβοκάντο, ο ανανάς, οι τομάτες, το κοτόπουλο, το μοσχάρι, το σπανάκι.

Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο είναι μία από τις πλουσιότερες πηγές βιταμίνης Ε, η οποία προστατεύει τις ορμόνες από οξείδωση, ενισχύει τους μυς και βελτιώνει την όλη κατάσταση της υγείας.

Η βιταμίνη Ε προτείνεται σε άτομα που έχουν προβλήματα γονιμότητας, ενώ φαίνεται ότι ενισχύει την επιθυμία, σύμφωνα με μελέτη της ιατρικής σχολής Hawaii School of Medicine, το 1999.

Καρύδια με μέλι

Οι ξηροί καρποί αποτελούν επίσης σημαντική πηγή βιταμίνης Ε αλλά και πολλών μετάλλων και ιχνοστοιχείων και για αυτό το λόγο συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των τροφών του έρωτα. Ας μην ξεχνάμε τα καρύδια με το μέλι.

Αλκοόλ

Το αλκοόλ και ιδιαίτερα αν πρόκειται για σαμπάνια ή κρασί, θεωρείται ότι αυξάνει την ερωτική διάθεση. Ερευνα που είχε δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό Psychology Today, έδειξε ότι τα 2/3 των γυναικών και σχεδόν οι μισοί άνδρες πιστεύουν ότι το αλκοόλ τους κάνει να νοιώθουν πιο ερωτικοί.

Ομως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωση αλκοόλ καθώς μελέτες έχουν συσχετίσει την υπερκατανάλωση με μείωση της τεστοστερόνης στους άνδρες, αλλά ακόμα και εμφάνιση ανεπιθύμητων γυναικείων χαρακτηριστικών (ανάπτυξη στήθους, απώλεια τριχών).

Περιοριστείτε λοιπόν σε ένα-δύο ποτηράκια από ένα κρασί ή σαμπάνια.

Άλλες τροφές

Τροφές του έρωτα αποτελούν επίσης και τα σπαράγγια, τα κρεμμύδι και το σκόρδο, το χαβιάρι, τα σύκα, η μπανάνα. Αξιοσημείωτες ιδιότητες αποδίδονται επίσης στο μάραθο, το μαϊντανό, την κανέλα το κάρδαμο και τον κορίανδρο.

Η άλλη όψη του φεγγαριού

Υπάρχει βέβαια και λίστα αντι-ερωτικών τροφών που περιλαμβάνει τον καφέ και το τσάι, τα αναψυκτικά και το παγωμένο νερό αλλά και πολλές όξινες τροφές όπως τα εσπεριδοειδή και το ξύδι, τα οποία είναι πολύ όξινα για να βοηθήσουν τη… γλύκα του έρωτα. Η επιλογή είναι δική σας!

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση