αξονικη θωρακος για πνευμονια | αυστραλιανο αντιγονο | Όταν έχεις εξωμητριο έχεις περίοδο; | ακροαστικα

Πρωινό και κολατσιό σύμμαχοι του μαθητή


Οι διατροφικές ανάγκες των παιδιών στη σχολική ηλικία διαφοροποιούνται λόγω της έντονης πνευματικής και σωματικής δραστηριότητας. Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι το παιδί αποτελεί έναν αναπτυσσόμενο οργανισμό, ο οποίος χρειάζεται όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τη σωστή ανάπτυξη. Τα πρώτα γεύματα της ημέρας όπως το πρωινό και το κολατσιό, αποτελούν βασικά γεύματα αφού συντελούν στην παροχή ενέργειας κατά τις ώρες της ημέρας με έντονη δραστηριότητα.

Το πρωινό

Το πρωινό, το οποίο αποτελεί το γεύμα το οποίο παραλείπουν πολλοί Έλληνες, αποτελεί ίσως το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας για το μαθητή, παρέχοντας την απαραίτητη ενέργεια για τις δραστηριότητες του σχολείου.

Εάν οι γονείς θέλουν το παιδί τους να υιοθετήσει τη λήψη πρωινού θα πρέπει οι ίδιοι να δώσουν το παράδειγμα. Οταν οι γονείς δεν έχουν πάρει ποτέ στη ζωή τους πρωινό, δεν μπορούν να το απαιτήσουν από το παιδί τους ούτε και να του το επιβάλουν. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το πρωινό είναι απαραίτητο για όλους.

Το πρωινό του μαθητή μπορεί να είναι γάλα με δημητριακά και ένα φρούτο ή φρουτοχυμό. Εάν νομίζετε ότι τα δημητριακά που επιλέγει το παιδί σας είναι αυτά που περιέχουν πολύ ζάχαρη, μπορείτε να αναμιγνύετε δύο διαφορετικά είδη δημητριακών, εκ των οποίων το ένα θα είναι ολικής άλεσης, πλούσιο σε φυτικές ίνες και φτωχό σε ζάχαρη. Μπορεί επίσης να είναι ένα ποτήρι γάλα, και ψωμί με μέλι ή μαρμελάδα. Μία άλλη λύση αποτελεί ένα απλό τοστ και χυμό ή φρούτο.

Το κολατσιό

Το κολατσιό του παιδιού μπορεί να είναι ένα σάντουιτς ή ένα τοστ το οποίο θα έχει παρασκευαστεί στο σπίτι. Με αυτό τον τρόπο να αποφευχθεί η κατανάλωση κάποιας τυρόπιτας ή κάποιου ανάλογου σνακ τα οποία περιέχουν πολλά λιπαρά και μάλιστα κακής ποιότητας.

Μία άλλη πολύ καλή επιλογή αποτελεί το παραδοσιακό σουσαμένιο κουλούρι ή κουλούρι Θεσ/νίκης. Εάν δεν υπάρχει η δυνατότητα να αγοράζετε φρέσκο κάθε μέρα από κάποιο φούρνο ή κουλουρά, μπορείτε να τα αγοράζετε σε ποσότητες και να τα διατηρείτε στην κατάψυξη. Το κουλούρι θα έχει ξεπαγώσει την ώρα που είναι να καταναλωθεί, εάν το βγάλετε από την κατάψυξη το πρωί, ενώ δε θα έχει καμία διαφορά από το φρέσκο.

Τα φρέσκα φρούτα και οι χυμοί αποτελούν πάντα μία σωστή επιλογή φυσικά. Εάν δεν υπάρχει η δυνατότητα ή η θέληση να πάρει το παιδί φρούτο από το σπίτι, οι έτοιμοι συσκευασμένοι φρουτοχυμοί είναι μία καλή ιδέα. Αρκεί βέβαια να είναι 100% φυσικοί χυμοί χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Σίγουρα είναι προτιμότεροι από οποιοδήποτε αναψυκτικό το οποίο παρέχει μόνο ζάχαρη.

Το χαρτζιλίκι

Δυστυχώς οι περισσότερες τροφές που διατίθενται στα κυλικεία των σχολείων είναι πλούσιες σε λιπαρά, παρέχοντας κυρίως κενές θερμίδες, δηλαδή θερμίδες από λίπος και ζάχαρη χωρίς άλλα θρεπτικά συστατικά. Το χορτάτο παιδί δε θα ψωνίσει από το κυλικείο ό,τι βρει μπροστά του, ενώ η εκπαίδευση και η ενημέρωση σε θέματα διατροφής είναι ο καλύτερος σύμβουλος.

Περιορίστε το χαρτζιλίκι του παιδιού, διότι το μεγάλο χαρτζιλίκι έχει συσχετιστεί με αυξημένη κατανάλωση ανθυγιεινών σνακ από τα κυλικεία.

Οι σωστές διατροφικές συνήθειες

Οι σωστές διατροφικές συνήθειες πρέπει να υιοθετούνται από την παιδική ηλικία. Εκτός από το ό,τι εξασφαλίζουν τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού, το προφυλάσσουν και από την παχυσαρκία. Μην ξεχνάτε ότι τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα υψηλά, ενώ το παχύσαρκο παιδί κινδυνεύει να γίνει παχύσαρκος ενήλικας.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2019 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.