Ασβέστιο (Ca)

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Το ανθρώπινο σώμα περιέχει κατά μέσο όρο 1,2 κιλά ασβεστίου από το οποίο το 99% βρίσκεται στα οστά και τα δόντια.

Ποιός είναι ο ρόλος του

Ο βασικός ρόλος του ασβεστίου είναι δομικός και αποτελεί βασικό συστατικό οστών και δοντιών. Το ασβέστιο βρίσκεται επίσης στο αίμα και τα άλλα υγρά του σώματος με τη μορφή ιόντων ασβεστίου ή ενωμένο με πρωτεϊνες. Συμμετέχει στην καλή λειτουργία του μυικού συστήματος (συμπεριλαβάνοντας την καλή λειτουργία της καρδιάς) καθώς και στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Συμμετέχει επίσης στην πήξη του αίματος και τη δράση ορισμένων ενζύμων. Η συγκέντρωση του ασβεστίου διατηρείται σταθερή στο αίμα, και ρυθμίζεται από ορμόνες που παράγονται από το θυρεοειδή αδένα.

Τι προκαλεί η έλλειψη

Η έλλειψη ασβεστίου μπορεί να προκαλέσει ραχίτιδα (μαλακά και παραμορφωμένα οστά) στα παιδιά και αντίστοιχα οστεομαλακία στους ενήλικες (αραιά και εύθραστα οστά). Η ενεπαρκής πρόσληψη ασβεστιου στις γυναίκες τις κάνει πιό ευάλωτες έναντι στην οστεοπόρωση ιδίως μετά την εμμηνόπαυση. Επίσης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ανάπτυξη αλλά και την καλή διατήρηση των δοντιών.

Τι προκαλεί η υπερπρόσληψη

Η υπερδοσολογία ασβεστίου σπάνια προκαλεί προβλήματα λόγω του ό,τι η περίσσεια αποβάλλεται στα ούρα. Όταν εμφανίζονται αυξημένες συγκεντρώσεις ασβεστίου στο αίμα ή τους ιστούς, δεν οφείλεται σε υπερπρόσληψη αλλά σε προβλήματα των μηχανισμών μεταβολισμού του ασβεστίου. Γνωρίζοντας ότι η υπερπρόσληψη ασβεστίου δεν προκαλεί τοξικές αντιδράσεις, προτείνεται αυξημένη ημερήσια πρόσληψη στα άτομα υψηλού κινδύνου για οστεοπόρωση.

Πηγές

Πηγή ασβεστίου αποτελούν όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα ψάρια τα οποία καταναλώνονται με τα κόκκαλα, τα εμπλουτισμένα δημητριακά, τα όσπρια και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Προτεινόμενη Πρόσληψη

Προτεινόμενη Ημερήσια Πρόσληψη Aσβεστίου (Ca)

Βρέφη εώς 12 μηνών………525mg
Παιδιά 1-3 ετών…………….350mg
Παιδιά 4-6 ετών…………….450mg
Παιδιά 7-10 ετών…………..550mg
Ανδρες 11-18………………1000mg
Ανδρες 19 ετών +…………..700mg
Γυναίκες 11-18 ετών……….800mg
Γυναίκες 19 ετών +……….. 800mg
Εγκυμοσύνη……………….1200mg
Θηλασμός………………….+550mg

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση