Έμμηνος ροή

Vata

Το κύριο χαρακτηριστικό της περιόδου σε όλες σχεδόν τις αέρινες γυναίκες είναι η ακαταστασία που διέπει την “ορμονική τους ζωή”.

Συνήθως η εμμηναρχή είναι είτε πολύ νωρίς (μπορεί και από ηλικία εννέα ετών), είτε πολύ αργά (ακόμη και δεκαέξι ή δεκαεπτά ετών). Η συχνότητα μπορεί να αλλάζει συνέχεια και τον ένα μήνα μπορεί να έρθει η περίοδος στις είκοσι δύο ημέρες ενώ τον επόμενο στις τριάντα πέντε. Η συνηθισμένη πάντως κατάσταση είναι να υπάρχουν “άναρχα” μεσοδιαστήματα, άνω των τριάντα ημερών.

Σε φάση όπου υπάρχει πολύ άγχος (όπως συμβαίνει σε φοιτήτριες στις εξετάσεις της σχολής τους), ή έντονη σωματική άσκηση (αρκετές αθλήτριες), ή απότομη απώλεια βάρους, μπορεί να “χάσουν” κάποιον κύκλο και η περίοδος να έρθει μετά από εξήντα ή εβδομήντα ημέρες.

Το αίμα είναι λίγο σε ποσότητα, πολύ σκούρο, πυκνό, υπάρχουν πήγματα αίματος και συνυπάρχουν πολύ έντονοι πόνοι και κράμπες στην κοιλιά, που θα υποχωρούν δύσκολα με τα συνηθισμένα παυσίπονα. Συχνά θα υπάρχει έξαρση της δυσκοιλιότητας κοντά στην περίοδο.

Pitta

Η τακτικότητα και τυπικότητα που διέπει το Pitta, χαρακτηρίζει και την έμμηνο ρύση στις πύρινες γυναίκες. Είναι οι περιπτώσεις στις οποίες η περίοδος έρχεται “ακριβώς στις είκοσι οκτώ ημέρες”.

Υπάρχει αρκετή αιμορραγία με καθαρό κόκκινο αίμα, η οποία θα διαρκέσει για πολλές ημέρες, με μέτριους αλλά υποφερτούς πόνους και κράμπες. Συχνά θα εμφανιστεί διάρροια τις ημέρες της περιόδου και κάποια λιποθυμική τάση.

Kapha

Στην περίπτωση της υδάτινης ιδιοσυγκρασίας έχουμε σχετικά τακτικές και πολύ ανώδυνες περιόδους. Είναι η περίπτωση στην οποία η περίοδος έρχεται χωρίς ιδιαίτερα προκαταρκτικά συμπτώματα πόνων ή εκνευρισμού. Το αίμα είναι μέτριο σε ποσότητα και συνήθως ανοικτού χρώματος.

Δεν θα υπάρχουν έντονοι πόνοι, αλλά εδώ σχεδόν πάντα συνυπάρχει έντονη κατακράτηση υγρών και αίσθημα δυσφορίας και πρηξίματος, το οποίο όμως υποχωρεί από την πρώτη ημέρα της περιόδου.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση