Αν σκέφτεστε να μείνετε έγκυος…

Για κάθε γυναίκα η εγκυμοσύνη αποτελεί ένα ορόσημο στη ζωή της. Είναι ακόμα μια περίοδος με αυξημένες ανάγκες για την ίδια, αλλά και για το παιδί που θα φέρει στον κόσμο. Αν λοιπόν έχετε αποφασίσει να μείνετε έγκυος, πρέπει να έχετε υπόψη σας κάποιες απλές και χρήσιμες συμβουλές.

Αποφύγετε το κάπνισμα και το αλκοόλ. Φροντίστε να έχετε μια σωστή και ολοκληρωμένη διατροφή. Αν παίρνετε φάρμακα, ρωτήστε το γιατρό σας αν μπορείτε να τα συνεχίσετε ή όχι με το ενδεχόμενο μιας εγκυμοσύνης.

Αποφύγετε χώρους όπου υπάρχει ακτινοβολία. Ενημερώστε το γιατρό σας πριν από ενδεχόμενο ακτινολογικό έλεγχο για την πιθανότητα εγκυμοσύνης.

Πριν τη σύλληψη, χρήσιμο είναι να ζητήσετε τη συμβουλή του γιατρού σας για θέματα υγείας που αφορούν εσάς και το σύντροφό σας. Αυτός θα σας συμβουλεύσει κατάλληλα για θέματα όπως το στίγμα της μεσογειακής αναιμίας, νοσήματα που μπορούν ενδεχομένως να μεταδοθούν στο παιδί σας και πιθανούς τρόπους προφύλαξης κλπ. Αν στο ιστορικό σας ή το ιστορικό της οικογένειά σας υπάρχουν κληρονομούμενα νοσήματα ή διαταραχές εγκυμοσύνης, ή γενετική συμβουλή είναι πάντα απαραίτητη.

Αν έχετε προβλήματα υγείας, όπως νοσήματα του θυρεοειδούς, διαβήτη, υπέρταση, κάποιας μορφής επιληψία, θα πρέπει να τεθούν υπό έλεγχο πριν μείνετε έγκυος. Συμβουλευθείτε το γιατρό σας.

Αν δεν έχετε περάσει ερυθρά (ή αν δεν θυμάστε εσείς ή οι γονείς σχετικά) συμβουλευθείτε το γιατρό σας. Πιθανότατα θα πρέπει να εμβολιασθείτε έγκαιρα.

Αποφύγετε τη συχνή επαφή με γάτες (για τον κίνδυνο της τοξοπλάσμωσης), χωρίς φυσικά να καταφεύγετε σε υπερβολές.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση