Θρεπτικός χυλός – rasa dhatu

Γενικά

Πρόκειται για το θρεπτικό μέρος της τροφής που απορροφάται από το πεπτικό σύστημα με τη μορφή του “χυλού”. Αυτό είναι το πρώτο από τα επτά Dhatus και επειδή ακριβώς είναι το αρχικό σκαλί στην οκτάβα της τροφής, εάν κάτι δέν πάει καλά σε αυτό το στάδιο, τότε όλοι οι υπόλοιποι ιστοί θα έχουν κάποιο πρόβλημα.

Εάν πάσχει το αυτί σας, πάσχει το αυτί σας – εάν πάσχει το πόδι σας, πάσχει το πόδι σας – εάν όμως πάσχει το πεπτικό σας σύστημα, πάσχει το πεπτικό σας σύστημα και ταυτόχρονα θα πάσχει και όλο το σώμα σας διότι δεν θα απορροφά τα κατάλληλα συστατικά από την τροφή σας, όσο και εάν φροντίζετε το φαγητό σας ώστε να είναι πάντα φρέσκο και υγιεινό.

Αυτό είναι μια μικρή αλλαγή και προέκταση της ρήσης “είμαστε ό,τι τρώμε” σε “είμαστε ό,τι τελικά απορροφούμε από την τροφή μας”.

Διαδικασία

Η τροφή Ahara εισέρχεται στο σύστημα και κάτω από την επίδραση της “φωτιάς” του Antara Agni (πρόκειται ουσιαστικά για το Pacaka Pitta που εδρεύει στο στομάχι και την αρχή του λεπτού εντέρου), διασπάται σε Rasa που εισέρχεται στο σώμα σαν χυλός και αποτελεί τον πρώτο από τους επτά ιστούς και ταυτόχρονα ότι απομείνει, δημιουργεί το Kitta ή Purisha, δηλαδή τα κόπρανα, που θα αποβληθούν.

Σε όλες λοιπόν τις διαταραχές των κενώσεων και του πεπτικού συστήματος γενικότερα, εκτός από την έρευνα για την κατάσταση του Vata, θα πρέπει απαραίτητα να ελέγχεται και να φυσιολογικοποιείται αυτό το πρώτο στάδιο της πεπτικής διαδικασίας.

Έλλειψη

Όταν υπάρχει λίγο από το Rasa Dhatu, υπάρχει έντονο αίσθημα κούρασης, ξηρασία στο δέρμα και τα χείλη, ευαισθησία στους ήχους. Εμφανίζονται επίσης μυϊκές κράμπες, ταχυκαρδία και καρδιοπάθειες.

Περίσσεια

Υπάρχει αύξηση της έκκρισης βλέννης, σάλιου, τα κανάλια (srotas) του σώματος μπλοκάρονται και κλείνουν και συνεπώς μειώνεται ή και κόβεται η όρεξη για φαγητό. Παράλληλα σε νοητικό επίπεδο εμφανίζεται λήθαργος, νωχελικότητα και μελαγχολία.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση