Αίμα – rakta dhatu

Γενικά

Αίμα - rakta dhatuΕίναι το αίμα, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη μεταφορά του οξυγόνου και των θρεπτικών συστατικών σε όλα τα μέρη του σώματος, αλλά και για την απομάκρυνση των τοξινών και των αποβλήτων. Είναι ο μόνος ιστός που είναι συνεχώς σε επαφή με όλα τα κύτταρα του σώματος.
Το αίμα περιέχει ερυθρά και λευκά αιμοσφαίρια, αιμοπετάλια, αντισώματα, θρεπτικά υλικά, και ένα πλήθος ακόμα από ουσίες, απαραίτητες για τη ζωή του ανθρώπου.

Διαδικασία

Ο χυλός Rasa, κάτω από την επίδραση του Rasa Agni (πρόκειται ουσιαστικά για το Ranjaka Pitta που εδρεύει στο ήπαρ) διασπάται σε Rakta που εισέρχεται στο επόμενο στάδιο σαν αίμα και σε Kapha, δηλαδή βλέννη η οποία και αποβάλλεται από τους βλεννογόνους.

Έλλειψη

Σε έλλειψη αυτού του ιστού (Rakta Dhatu) εμφανίζεται αναιμία, ωχρότητα βλεννογόνων, υπόταση, ξηροδερμία. Επίσης μια γενική κόπωση και αυξημένη όρεξη για όξινα και δροσερά φαγητά.

Περίσσεια

Εμφανίζονται υπέρταση, δερματοπάθειες, αποστήματα, ηπατομεγαλία και σπληνομεγαλία, διάφορα έλκη, ηπατίτιδα, ερυθρότητα βλεννογόνων και αίσθημα καύσους με εξάψεις και εφιδρώσεις.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση