Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τις θερμίδες

Οι θερμίδες, τα τελευταία χρόνια είναι μία λέξη που ακούγεται καθημερινά καθώς η διατροφή και το σωματικό βάρος απασχολούν όλο και περισσότερους ανθρώπους. Οι θερμίδες που περιέχει ένα γλυκό ή ένα πιάτο από το αγαπημένο φαγητό, για πολλούς έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία και από τη γαστρονομική απόλαυση που μπορεί να προσφέρουν.

Πόσες θερμίδες πρέπει να λαμβάνουμε

Το πόσες θερμίδες πρέπει να λαμβάνουμε καθημερινά και το πόσες καταναλώνονται με κάθε σωματική δραστηριότητα, αποτελούν απορίες πολλών, προκειμένου να επιτύχουν ή έστω να προσεγγίσουν το ιδανικό βάρος. Τελικά τι είναι αυτές οι θερμίδες, από που προέρχονται, πόσες χρειαζόμαστε σε καθημερινή βάση και πόσες τελικά καίμε με την άσκηση;

Ο όρος θερμίδα, όπως χρησιμοποιείται στην καθημερινή πράξη, αντιστοιχεί στη διεθνή μονάδα μέτρησης, KCal (1000 Calories)), τη χιλιοθερμίδα δηλαδή. Το Kcal έχει πρακτικά αντικαταστήσει το Cal (calorie=θερμίδα) η οποία αποτελεί σχετικά μικρή μονάδα μέτρησης.

Η Θερμίδα (KCal) ορίζεται σαν την ποσότητα θερμικής ενέργειας (θερμότητας) που χρειάζεται προκειμένου να αυξηθεί η θερμοκρασία ενός κιλού νερού, κατά ένα βαθμό Κελσίου.

Σα μονάδα μέτρησης ενέργειας, χρησιμοποιείται μόνο στην επιστήμη της διατροφής και τείνει μάλιστα να αντικατασταθεί πλήρως από τη διεθνώς αναγνωρισμένη μονάδα μέτρησης ενέργειας το Joule, και μάλιστα το KJoule. H σχέση KCal και KJoule είναι: 1 KCal = 4.19KJoule.

Η ενέργεια που αποδίδουν τα τρόφιμα έχει υπολογιστεί, με την καύση των τροφίμων, συνυπολογίζοντας τις απώλειες μέσα στο σώμα. Ετσι λοιπόν έχουν υπολογιστεί και οι τιμές που χρησιμοποιούνται για τη θερμιδική (ενεργειακή) απόδοση των θρεπτικών συστατικών.

Θρεπτικά συστατικά

Τα θρεπτικά συστατικά που αποδίδουν ενέργεια είναι οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και τα λιπίδια. Υδατάνθρακες και πρωτεΐνες αποδίδουν 4 θερμίδες ανά γραμμάριο, ενώ τα λιπίδια 9 θερμίδες ανά γραμμάριο.

Η ενέργεια λοιπόν που αποδίδει κάποιο τρόφιμο εξαρτάται από το ποια θρεπτικά συστατικά περιέχει και σε τι ποσότητες.

Πρέπει να γίνει σαφές ότι τα μέταλλα, τα ιχνοστοιχεία και οι βιταμίνες δεν αποδίδουν θερμίδες (ενέργεια). Φυσικά το ίδιο ισχύει και για το νερό. Το ότι δεν αποδίδουν ενέργεια βέβαια, δε σημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητα για τη ζωή.

Μην ξεχνάτε επίσης ότι υπάρχει και το αλκοόλ, το οποίο ενώ δεν εντάσσεται στα τρία απαραίτητα θρεπτικά συστατικά (κοινώς δε μας χρειάζεται), αποδίδει 7 θερμίδες ανά γραμμάριο, που σημαίνει ότι έρχεται δεύτερο, μετά το λίπος, σε ενεργειακή πυκνότητα.

Οσον αφορά την ενέργεια που χρειάζεται καθημερινά ο οργανισμός, αυτό εξαρτάται από από διάφορους παράγοντες όπως το ύψος, το σωματικό βάρος, το φύλο, η ηλικία (βασικός μεταβολισμός) αλλά και το πόσο σωματικά δραστήριος είναι κάποιος.

Η ενέργεια που καταναλώνουμε κατά την άσκηση (σωματική δραστηριότητα), εξαρτάται από το είδος, την ένταση και τη διάρκειά της. Είναι λογικό λοιπόν να καίμε πολύ περισσότερες θερμίδες όταν τρέχουμε παρά όταν περπατάμε.

Οσον αφορά την αυξομείωση του σωματικού βάρους και τις θερμίδες, ένα κιλό σωματικού βάρους αντιστοιχεί σε περίπου 7000 θερμίδες.

Εάν λοιπόν προσλάβετε 7000 παραπάνω από αυτές που χρειάζονται για τη διατήρηση του σωματικούς σας βάρους θα πάρετε ένα κιλό και αντίστοιχα εάν κάψετε 7000 θερμίδες περισσότερες, θα χάσετε ένα κιλό.

Μπορείτε λοιπόν να χάσετε δύο κιλά μέσα σε ένα μήνα, προσλαμβάνοντας απλά 500 λιγότερες θερμίδες την ημέρα, από αυτές που χρειάζεστε προκειμένου να διατηρήστε το βάρος σας.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση