ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Είναι η ελάττωση της μάζας του σκελετού με την προϋπόθεση ότι δεν διαταράσσεται η αναλογία οργανικού προς το ανόργανο μέρος των οστών. Τα οστεοπορωτικά δηλαδή οστά διατηρούν σχεδόν τον όγκο τους φυσιολογικό, είναι όμως αραιότερα σε οστική μάζα.

Αιτιολογία

Η οστεοπόρωση στο μεγαλύτερο ποσοστό είναι άγνωστης αιτιολογίας οπότε και καλείται ιδιοπαθής, σε ένα όμως μικρό ποσοστό προκαλείται από γνωστά αίτια (π.χ. ακινητοποίηση, μακρόχρονη χορήγηση κορτιζόνης, υπερλειτουργία επινεφριδίων, υπερπαραθυρεοειδισμός, έλλειψη οιστρογόνων μετά από ωοθηκεκτομή κ.λ.π.)

Κλινική εικόνα

Κλινικά η πάθηση εκδηλώνεται κυρίως σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση με διάχυτους πόνους στα οστά, ιδιαίτερα στην οσφυϊκή και θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Στους σπονδύλους παρατηρείται καθίζηση και σφηνοειδής παραμόρφωση των σπονδύλων με αποτέλεσμα κύφωση και ελάττωση του ύψους του αρρώστου. Εκτός από τις παραμορφώσεις στην σπονδυλική στήλη, η οστεοπόρωση είναι υπεύθυνη για τη μεγάλη συχνότητα των καταγμάτων στην περιοχή του ισχίου και την κάτω επίφυση της κερκίδας.

Διάγνωση

Η διάγνωση της οστεοπόρωσης γίνεται κυρίως κλινικά, ακτινολογικά καθώς και με μέτρηση της οστικής πυκνότητας. Εργαστηριακά, το ασβέστιο, ο φώσφορος και η αλκαλική φωσφατάση του αίματος βρίσκονται σε φυσιολογικά επίπεδα, εκτός αν η εξέλιξη της οστεοπόρωσης γίνεται με πολύ εντατικό ρυθμό, οπότε το αρνητικό ισοζύγιο του ασβεστίου εκδηλώνεται ως αύξηση του ασβεστίου των ούρων.

Θεραπεία

Η θεραπεία της οστεοπόρωσης έχει σκοπό την υποχώρηση του άλγους και την αναστολή της περαιτέρω εξέλιξης της πάθησης. Χορηγούνται σκευάσματα ασβεστίου, ορμονικά υποκατάστατα (οιστρογόνα, αναβολικά στεροειδή, καλσιτονίνη), διφωσφονικά, και σε εκλεκτικές περιπτώσεις μεταβολίτες της βιταμίνης D. Η δίαιτα πρέπει να είναι πλούσια σε λευκώματα και σε τροφές που περιέχουν ασβέστιο (γάλα, τυρί). Επίσης τα άτομα πρέπει να ασκούνται ελαφρά και να εκτίθενται στον ήλιο (ο οποίος αποτελεί ερέθισμα για τη σύνθεση της βιταμίνης D). Σε περίπτωση κατάγματος επιδιώκεται η ταχύτερη επάνοδος του τραυματισμένου μέλους στη λειτουργική και κινητική του κατάσταση και αποφεύγεται όσο γίνεται η παραμονή του τραυματία στο κρεβάτι.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση