τι παρενεργειες εχεις μετα απο αποξεση μητρας | απονευρωση | λοιμωξεις αναπνευστικου θεραπεια

Οστεοπόρωση: Οι κοινωνικές διαστάσεις ενός ιατρικού προβλήματοςΤα οστεοπορωτικά κατάγματα αυξάνονται συνεχώς σε συχνότητα με αποτέλεσμα εκτός από τις σημαντικές δυσκολίες κατά την αντιμετώπισή τους, να έχουν σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις με ευρύτερο κοινωνικο αντίκτυπο.

Οπως εξήγησε ο αναπληρωτής καθηγητής ορθοπαιδικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, κ. Γ. Καπετάνος, μιλώντας στο 20ο Συνέδριο της Ορθοπαιδικής και Τραυματολογικής Εταιρείας Μακεδονίας-Θράκης, μία στις δύο γυναίκες άνω των 50 ετών θα υποστεί κάποιας μορφής κάταγμα οφειλόμενο στην οστεοπόρωση. Το 46% αυτών των καταγμάτων είναι σπονδυλικά, το 16% αφορούν το ισχίο, το 16% τον καρπό και το 22% άλλα κατάγματα σκελετού

Μόνο το ένα τρίτο των καταγμάτων της σπονδυλικής στήλης, πρόσθεσε ο ομιλητής, διαγιγνώσκονται στην κλινική πράξη, ενώ το 40% των καταγμάτων του ισχίου εισάγονται σε ιδρύματα φυσικής αποκατάστασης και το 50-70% οδηγούν σε κάποια μορφή αναπηρίας.

Οι προοπτικές σύμφωνα με δημογραφικά στοιχεία γήρανσης του πληθυσμού είναι δυσοίωνες δεδομένου ότι το 1990 καταγράφησαν παγκοσμίως 1,7 δισεκατομμύρια κατάγματα ισχίου και ο αριθμός αυτός θα ανέλθει σε 3,9 το 2025 και σε 6,3 δισεκατομμύρια το 2050.

Στην Ελλάδα τα κατάγματα του ισχίου αγγίζουν τα 14.000 το χρόνο και δεδομένου ότι λίαν μετριοπαθώς το κόστος θεραπείας κάθε κατάγματος είναι γύρω στα δύο εκατομμύρια δραχμές, το συνολικό κόστος θεραπείας του ισχίου σε εθνικό επίπεδο είναι 30 δισεκατομμύρια δραχμές το χρόνο.

Η οστεοπόρωση προσβάλλει και τους άνδρες με αναλογία 1 προς 3 σε σχέση με τις γυναίκες και με τις ανάλογες συνέπειες. Μία σημαντική παράμετρος, που δεν έχει όμως αξιολογηθεί δεόντως, είναι η ποιότητα ζωής μετά το κάταγμα του ισχίου, καθώς μόνο το ένα τέταρτο των πασχόντων επιστρέφει στις προ του κατάγματος δραστηριότητές του.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.