Καθαρά Δευτέρα: Νηστήσιμη αλλά όχι και διαιτητική

Η Καθαρά Δευτέρα αποτελεί την πύλη της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Τη μεγαλύτερη σε διάρκεια διατεταγμένη νηστεία της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Αν και λίγοι είναι αυτοί οι οποίοι θα ακολουθήσουν πλήρως τη νηστεία αυτή, οι περισσότεροι θα νηστέψουν για την Καθαρά Δευτέρα. Η ταραμοσαλάτα, τα θαλασσινά, τα ντολμαδάκια και ο χαλβάς, συνθέτουν το τραπέζι της πιο ‘δημοφιλούς’ νηστείας του χρόνου. Ολοι όμως αυτοί οι νηστίσιμοι μεζέδες είναι μεν νόστιμοι, αλλά η περιεκτικότητά τους σε λιπίδια είναι υψηλή και κατά συνέπεια, αποδίδουν πολλές θερμίδες.

Δώστε βάση στη λαγάνα

Η λαγάνα αποτελεί το πιo ‘ακίνδυνο’ έδεσμα της ημέρας αυτής, σε ό,τι αφορά τις θερμίδες. Η σύστασή της δε διαφέρει από τη σύσταση του κλασσικού ψωμιού. Η διαφορά είναι μόνο στον τρόπο με τον οποίο ζυμώνεται και το επιπλέον σουσάμι που προστίθεται. Μπορείτε λοιπόν άφοβα να απολαύσετε το χαρακτηριστικό ψωμί της Καθαράς Δευτέρας.

Η ταραμοσαλάτα και τα τηγανιτά θαλασσινά είναι αυτά που πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα. Η ταραμοσαλάτα αποδίδει πολλές θερμίδες μια και για την παρασκευή της απαιτείται μεγάλη ποσότητα ελαιόλαδου. Μία κουταλιά της σούπας ταραμοσαλάτα ξεπερνά τις 100 θερμίδες.

Σε ό,τι αφορά τα θαλασσινά σας, προτιμείστε αυτά της σχάρας και όχι τα τηγανιτά.Τα θαλασσινά από μόνα τους δεν αποδίδουν πολλές θερμίδες αλλά όταν τηγανίζονται αυξάνεται η θερμιδική τους αξία.

Τα θαλασσινά μπορεί να περιέχουν χοληστερίνη, αλλά περιέχουν ελάχιστα λιπαρά. Ολες οι τελευταίες μελέτες έχουν δείξει ότι η διατροφική χοληστερίνη δε σχετίζεται με τη χοληστερίνη του αίματος. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως μπορείτε να φάτε όσα θαλασσινά θέλετε. Μην ξεχνάτε ότι οι διατροφικές οδηγίες επιτρέπουν πρόσληψη χοληστερίνης μέχρι και 300mg ημερεσίως. Προσπαθήστε τουλάχιστον να περιορίσετε την πρόσληψη λιπιδίων.

Ναι στο τουρσί και τις ελιές

Το τουρσί αποτελεί από τις καλύτερες επιλογές για την ημέρα αυτή. Το τουρσί αποτελείται από λαχανικά συντηρημένα σε αλάτι και ξύδι. H ενέργεια που αποδίδουν λοιπόν, δεν ξεπερνά τις 20KCal/100γρ. Εάν το τραπέζι σας δε διαθέτει σαλάτα, τα τουρσιά αποτελούν ένα καλό υποκατάστατο.

Οι ελιές δεν μπορούν να λείπουν από το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Αποτελούν το κλασσικό έδεσμα της νηστείας μια και επιτρέπονται ακόμα και στις νηστείες ‘οίνου & ελαίου’, τις ημέρες δηλαδή, που δεν επιτρέπεται ούτε το λάδι. Οι ελιές έχουν όλες τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιόλαδου και επιπλέον περιέχουν και φυτικές ίνες. Επιλέξτε τις ξιδάτες από τις παστές.

Χαλβά για επιδόρπιο

Καθαρά Δευτέρα σημαίνει χαλβάς. Είτε αγοράσετε χαλβά από ταχίνι, ‘του μπακάλη’ όπως λέγεται από πολλούς, είτε φτιάξετε το δικό σας σιμιγδαλένιο χαλβά, δεν επιτρέπεται να έχετε άλλο επιδόρπιο την ημέρα αυτή.

Οποιο χαλβά και να επιλέξετε, αποτελεί από τις καλύτερες επιλογές για επιδόρπιο. Ο χαλβάς από ταχίνι φέρει όλες τις ευεργετικές ιδιότητες από το σουσάμι. Ειναι πλούσιος σε βιταμίνη Ε, αλλά και πολλά μέταλλα όπως σίδηρος, φωσφόρος και μαγνήσιο. Από την άλλη βέβαια, περιέχει και πολλά λιπαρά που ανεβάζουν την ενέργεια που αποδίδει σε περισσότερη από 500KCal/100γρ.

Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς αποδίδει πολύ λιγότερη ενέργεια, ανάλογα βέβαια και από τον τρόπο παρασκευής του. Εάν χρησιμοιήσετε πολύ λάδι και πολλούς ξηρούς καρπούς η θερμιδική του αξία μπορεί να αυξηθεί σημαντικά. Χρησιμοποιήστε λοιπόν λίγο, αλλά αγνό παρθένο ελαιόλαδο και προσθέστε λίγους ξηρούς καρπούς αλλά και σταφίδες μειώνοντας παράλληλα τη δόση της ζάχαρης.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση