Πόσο ασφαλές είναι το τσίκνισμα

Η Τσικνοπέμπτη αποτελεί ίσως ένα από τα πιο αγαπημένα έθιμα των Ελλήνων, καθώς επιδίδονται σε υπερβολική κατανάλωση κρέατος, με το άλλοθι του εθίμου. Την εβδομάδα που διανύουμε, ο λαός την ονόμαζε “Κρεατινή” γιατί συνήθιζαν να τρώνε κρέας όλες τις ημέρες της εβδομάδας ακόμη και την Τετάρτη και την Παρασκευή. Την Τσικνοπέμπτη μάλιστα μαγείρευαν το κρέας σε κατσαρόλες και το άφηναν να “κολλήσει”, για να μυρίσει “τσίκνα”. Έτσι καθιερώθηκε να λέγεται η Πέμπτη αυτής της εβδομάδας Τσικνοπέμπτη. Ομως η κατανάλωση κρέατος και ιδίως ερυθρού κρέατος, έκτοτε έχει αυξηθεί σημαντικά.

Έρευνες έχουν δείξει ότι κατά το ψήσιμο του κρέατος στα κάρβουνα, και κυρίως όταν αυτό είναι υπερβολικά ψημένο σε υψηλές θερμοκρασίες, παράγονται χημικές ουσίες οι οποίες πιθανόν να είναι καρκινογόνες. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για την 2-αμινο-3,4 διμεθυλιμιδαζο(4,5-f)κινολίνη ή MelQ, και τη φενυλιμιδαζοπυριδίνη, η οποία όπως και η MelQ παράγεται κατά το ψήσιμο και έχει βρεθεί σε ψημένο κρέας και ψάρι.

Είναι πιθανό ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν υπερβολικά ψημένο μοσχαρίσιο κρέας, έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του στομάχου. Σύμφωνα το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ (National Cancer Institute), οι ετεροκυκλικές αυτές αμίνες εντοπίζονται στο υπερβολικά ψημένο κρέας, κατά το ψήσιμο σε κάρβουνα ή σε γριλ, σε θερμοκρασίες γύρω στους 200 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόταση βέβαια δεν είναι να αποφύγετε εντελώς το τσίκνισμα, αλλά να τρώτε λιγότερο κρέας και όχι συνεχώς ψημένο στα κάρβουνα.

Το μαρινάρισμα προσφέρει προστασία

Οι ειδικοί προτείνουν πιο ασφαλείς τρόπους για το ψήσιμο του κρέατος. Οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες αλλά και το μαρινάρισμα του κρέατος, πριν το ψήσιμο, φαίνεται να παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια. Επίσης προτείνουν το να τυλίγεται το κρέας σε αλουμινόχαρτο κατά το ψήσιμο ή να προψήνεται το κρέας, στο φούρνο μικροκυμάτων, πριν τοποθετηθεί στη σχάρα.

Το κλειδί όμως για ασφαλές ψήσιμο είναι να μην ψήνεται υπερβολικά το κρέας (να μην καρβουνιάζει).

Επειδή όμως όλες αυτές οι συμβουλές, μπορούν να γίνουν πράξη μόνο όταν ψήνουμε στο σπίτι μας, αυτό που μπορούμε να κάνουν είναι να περιορίσουμε τη συχνή κατανάλωση κρέατος ψημένου στα κάρβουνα, σε κάποια ταβέρνα ή ψησταριά.

Την Τσικνοπέμπτη, βέβαια, μπορείτε να κάνετε μία εξαίρεση, αφού το τσίκνισμα το επιβάλλει η ημέρα, ξεχνώντας όλους αυτούς τους περιορισμούς. Μπορείτε μάλιστα να εξισορροπήσετε την κατάσταση, κατά κάποιο τρόπο, καταναλώνοντας αρκετή σαλάτα, η οποία θα προσθέσει στο τσίκνισμά σας πολύτιμα αντιοξειδωτικά συστατικά.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση