πως αποβαλλονται οι αρριθμιες | Καυσαλγια | αποχρεμπτικα | ανεβασμενες τρανσαμινασες | χρονια χλαμυδια

Ο ρόλος της οικογένειας στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού


Η οικογένεια αναμφισβήτητα αποτελεί πρωταρχικό παράγοντα στην ανάπτυξη του και στη ζωή ενός ατόμου. ‘Ολες οι σύγχρονες ψυχολογικές θεωρίες προσδίδουν στο οικογενειακό περιβάλλον μία ιδιαίτερη δύναμη και το θεωρούν ως το σπουδαιότερο και καθοριστικό παράγοντα στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού. Φθάνει να σκεφτούμε ότι το 1/4 από τη ζωής μας το περνάμε μέσα στην οικογένεια και ότι στα πρώτα μας σημαντικά χρόνια έχουμε σχεδόν αποκλειστική αλληλεπίδραση με αυτήν. Συστηματικές μελέτες τόσο από τους ανθρωπολόγους και κοινωνιολόγους όσο και από τους ψυχολόγους και παιδαγωγούς, έχουν επισημάνει και αποδείξει τον καθοριστικό ρόλο που αυτή διαδραματίζει στη ζωή ενός παιδιού.

Πως επιτυγχάνει η οικογένεια τον ρόλο της

Ο ρόλος της οικογένειας σε σχέση με το παιδί, τον οποίο έχει αναλάβει και πρέπει να φέρει εις πέρας με επιτυχία χωρίζεται σε τέσσερις τομείς :

Πρώτα έρχεται η φροντίδα για την ικανοποίηση των βιολογικών αναγκών (τροφή, δίψα, πείνα) και για τη σωματική ακεραιότητα και υγεία του παιδιού (προφύλαξη από ατυχήματα, τα απαραίτητα εμβόλια και η επαρκής ιατρική φροντίδα όταν το παιδί είναι άρρωστο).

Επειτα ακολουθεί η φροντίδα εκ μέρους της οικογένειας για την σωστή κοινωνικοποίηση του παιδιού. Αλλά και η εκμάθηση των κοινωνικών κανόνων και μορφών συμπεριφοράς που θα το βοηθήσουν να γίνει ένα χρήσιμο άτομο για την εαυτό του και την κοινωνία .

Η φροντίδα για την οικοδόμηση μίας υγιής προσωπικότητας είναι ένας ακόμα τομέας όπου η οικογένεια πρέπει να προσφέρει τα μέγιστα. Η συναισθηματική ισορροπία και η διατήρηση της αλλά και η ψυχική ηρεμία συνθέτουν την εικόνα ενός ψυχικά υγιές παιδιού.

Η ανάπτυξη των γνωστικών ικανοτήτων του παιδιού και η αξιοποίηση των νοητικών του ικανοτήτων είναι ακόμη μία υποχρέωση της οικογένειας, Πρέπει λοιπόν να του προσφέρουμε παιδί ένα κατάλληλο περιβάλλον ώστε η μάθηση και οι ευκαιρίες για γνώση να είναι εξασφαλισμένες.

Τόσο η ικανοποίηση των βιολογικών αναγκών όσο και η κοινωνικοποίηση του παιδιού έχουν αναγνωριστεί ως βασική ευθύνη της οικογένειας σε όλες τις ανθρώπινες κοινωνίες όλων των εποχών.
Μόλις τα 35 τελευταία χρόνια άρχισε να μελετάται και να συνειδητοποιείται ο ρόλος της οικογένειας και της συμβολή της και στους δύο τομείς (της ανάπτυξης των γνωστικών ικανοτήτων και της ανάπτυξης και διατήρησης της ψυχικής υγείας) όπου οδηγούν το άτομο σε προσωπική ευημερία και ευτυχία.

Κίνητρο για τις παραπάνω μελέτες των επιδράσεων της οικογένειας αρχικά ήταν οι πεποιθήσεις του Freud, για την σπουδαιότητα των πρώτων παιδικών χρόνων (ειδικά των πρώτωv πέντε ), στη διαμόρφωση της προσωπικότητας ενός παιδιού αλλά και στη σημαντική σχέση όπου αναπτύσσεται μεταξύ του παιδιού και τη μητέρας.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.