Τα υγιεινά σνακ βελτιώνουν τη διατροφή του παιδιού

Πολλά παιδιά προσλαμβάνουν περισσότερες από τις μισές θερμίδες της ημέρας από διάφορα σνακ, κάτι που σημαίνει ότι η παροχή σνακ με χαμηλά λιπαρά μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην προστασία της υγείας τους, σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Dietetic Association.

Οι επιστήμονες μελέτησαν την επίδραση της χορήγησης ενός παγωτού με χαμηλά λιπαρά, αλλά ενισχυμένου με άλλα θρεπτικά συστατικά, σαν απογευματινό σνακ, σε 67 μαθητές.

Τις ημέρες που οι μαθητές κατανάλωναν το παγωτό η ημερήσια ενεργειακή (θερμιδική) πρόσληψη σημείωσε μείωση, με παράλληλη μείωση του ποσοστού λίπους στη διατροφή τους.

Η κατανάλωση υγιεινών σνακ μπορεί ακόμα και να συμβάλει στην ικανοποιητική πρόσληψη σημαντικών θρεπτικών συστατικών, όπως ο σίδηρος και το ασβέστιο, η έλλειψη των οποίων παρατηρείται σε πολλά παιδιά και έφηβους.

Σνακ, όπως φρούτα και λαχανικά ή γαλακτοκομικά προϊόντα τα οποία δεν έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος αποτελούν πολύ υγιεινές επιλογές που μπορεί να αποτρέψουν τα παιδιά από την κατανάλωση ανθυγιεινών σνακ.

Δυστυχώς η πλειοψηφία των παιδιών επιλέγει σαν σνακ τροφές που είναι πλούσιες σε λιπαρά όπως είναι τα τσιπς και τις σοκολάτες, καθώς και τα αναψυκτικά, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η θερμιδική πρόσληψη, χωρίς όμως να προσλαμβάνονται θρεπτικά συστατικά. Τέτοια σνακ κατηγοριοποιούνται ως τρόφιμα με κενές θερμίδες.

Πρόσφατες μελέτες στις ΗΠΑ έδειξαν ότι τα παιδιά καταναλώνουν τουλάχιστον 2 σνακ την ημέρα, ενώ υποστηρίζουν ότι τα ολοένα αυξανόμενα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας καθώς και η κακή διατροφή των παιδιών οφείλεται κατά ένα μέρος στην κατανάλωση ανθυγιεινών σνακ.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση