Βγάλτε την τηλεόραση από το δωμάτιο του παιδιού σας

Τα παιδιά τα οποία έχουν τηλεόραση στο υπνοδωμάτιό τους φαίνεται να είναι πιο παχύσαρκα σε σχέση με τα παιδιά που δεν έχουν, ενώ η απομάκρυνσή της μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης παιδικής παχυσαρκίας, όπως προκύπτει από έρευνα Αμερικανών επιστημόνων που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού Journal of Pediatrics.

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης μελέτησαν παιδιά ηλικίας ενός έως πέντε ετών από οικογένειες χαμηλού εισοδήματος. Η ύπαρξη τηλεόρασης στο παιδικό υπνοδωμάτιο βρέθηκε ότι αυξάνει το χρόνο τηλεθέασης στα παιδιά κατά 5 ώρες την εβδομάδα, καθώς επίσης και το σωματικό βάρος των παιδιών.

Αποτελέσματα προηγούμενων ερευνών είχαν δείξει ότι ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) μεγαλύτερων παιδιών αυξάνει με τις ώρες τηλεθέασης. Ωστόσο λίγες έρευνες έχουν εξετάσει την επίδραση της τηλεθέασης στο σωματικό βάρος παιδιών μικρότερης ηλικίας.

Σύμφωνα με τη Δρ. Barbara A. Dennison, οι γονείς δεν πρέπει να τοποθετούν τηλεόραση στο παιδικό υπνοδωμάτιο, ενώ πρέπει να περιορίζουν τις ώρες τηλεθέασης των παιδιών τους σε 1-2 ημερησίως.

Στις ΗΠΑ το ένα τέταρτο των παιδιών προσχολικής ηλικίας, που προέρχονται από οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, είναι υπέρβαρα. Η παιδική παχυσαρκία αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας και στην ενήλικη ζωή, η οποία έχει συσχετιστεί με ένα μεγάλο αριθμό νοσημάτων όπως διαβήτης τύπου ΙΙ και καρδιαγγειακά νοσήματα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση