Το σούσι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα

Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας σούσι, της ιαπωνικής σπεσιαλιτέ που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε πολλές δυτικές χώρες και έχει σα βάση το ωμό ψάρι, βοηθά τους καπνιστές να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα, ανακοίνωσαν Ιάπωνες επιστήμονες.

Επιστήμονες του Αντικαρκινικού Κέντρου Αϊσι στη Ναγκόγια της Ιαπωνίας πιστεύουν ότι το σούσι και το φρέσκο ψάρι είναι ο λόγος που τα κρούσματα καρκίνου του πνεύμονα στην Ιαπωνία είναι αισθητά χαμηλότερα από τα αντίστοιχα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία, παρότι οι Ιάπωνες καπνίζουν εξίσου πολύ με τους Δυτικούς.

‘Οι Ιάπωνες αγαπούν το φρέσκο ψάρι που έχουν οι θάλασσές τους και κυρίως το σούσι. Πιστεύουμε ότι σε αυτό οφείλεται ότι το ποσοστό των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα είναι το 2/3 του αντίστοιχου στη Βρετανία, παρ’ ότι Ιάπωνες και Βρετανοί καπνίζουν το ίδιο’, είπε ο καθηγητής Τοσίρο Τακεζάκι.

Σε μελέτη που δημοσιεύεται στη Βρετανική Αντικαρκινική Επιθεώρηση, ο Τακεζάκι και οι συνεργάτες του γράφουν ότι εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες 4.000 υγιών ατόμων και 1.000 ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα, ώστε να διαπιστώσουν κατά πόσο η διατροφή επηρεάζει στην ασθένεια.

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι, τα άτομα που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες σούσι και φρέσκων ψαριών διέτρεχαν τις μισές πιθανότητες να προσβληθούν από τη νόσο, σε σχέση με τα άτομα που κατανάλωναν την ελάχιστη ποσότητα φρέσκου ψαριού.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτό οφείλεται στα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που υπάρχουν στο ιχθυέλαιο. Το φρέσκο ψάρι φαίνεται ότι αποτελεί ασπίδα κατά του αδενοκαρκινώματος, τύπου του καρκίνου του πνεύμονα. Τα παστά ψάρια δεν προστατεύουν από τη νόσο, αντίθετα επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι μπορεί ν’αυξάνουν τον κίνδυνο πρόκλησής της.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο φονικότερος όλων των άλλων καρκίνων. Τα πέντε χρόνια επιβίωσης ασθενών με τη νόσο αφορούν το 10% των κρουσμάτων. Το 80% των αρρώστων με καρκίνο του πνεύμονα πεθαίνει μέσα σ’ένα χρόνο από τότε που έγινε η διάγνωση. Το κάπνισμα είναι η κύρια αιτία της νόσου. Στατιστικοί εκτιμούν ότι ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους από την ασθένεια μέσα στον 21ο αιώνα, αν συνεχιστεί η σημερινή τάση του καπνίσματος.

“Το σημαντικότερο που μπορεί να κάνει κάποιος για να περιορίσει κατά πολύ τον κίνδυνο εμφάνισης νόσου είναι να πάψει να καπνίζει. Οι καπνιστές που τους είναι αδύνατο να κόψουν τη συνήθεια αυτή πρέπει να καταναλώνουν ποσότητες φρέσκου ψαριού”, είπε ο καθηγητής Γκόρντον Μακ Βι, γενικός διευθυντής της Εκστρατείας Αντικαρκινικής Ερευνας (CRC), από τους μεγαλύτερους φιλανθρωπικούς οργανισμούς στη Βρετανία.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση