Η ολιστική προσέγγιση της διατροφής: Κανόνας 7ος

Ποιός είναι ο έβδομος κανόνας;

Η ολιστική προσέγγιση της διατροφής: Κανόνας 7οςΣτη διάρκεια του γεύματος θα πρέπει να τηρείται ησυχία και η όλη διαδικασία να γίνεται με μεγάλη προσοχή και ευλάβεια. Είναι καλό να έχει κανείς λίγο πιό πρίν πλύνει τα χέρια του και το πρόσωπό του. Στην Ινδία μπορεί να βρεθούν ακόμη άτομα τα οποία κάνουν ένα γρήγορο μπάνιο πρίν το γεύμα, ή εάν δεν υπάρχει ο χρόνος ή η δυνατότητα, τότε πλύνουν τα χέρια, το πρόσωπο αλλά και τα πόδια τους. Είναι οφέλιμο να τηρείται μία μικρή περίοδος ηρεμίας και σιωπής στην αρχή του κάθε γεύματος, έτσι ώστε οι διάφορες εντάσεις να μπορέσουν να καταλαγιάσουν και ο άνθρωπος να μπορέσει ήρεμος να απολαύσει το γεύμα του. Είναι αυτή η περίοδος ηρεμίας κατάλληλη για κάποιας μορφής προσευχή, η οποία αρχίζει σιγά σιγά να απουσιάζει δυστυχώς από τις καθημερινές μας συνήθειες…

Πώς πρέπει να τρώμε;

Δεν θα πρέπει βέβαια να τρώει κανείς οτιδήποτε, ενώ είναι εκνευρισμένος, στεναχωρημένος, ή γενικά όταν υπάρχει κάποια έξαρση διαφόρων συναισθηματικών καταστάσεων, γεγονότα δηλαδή που είναι γνωστό ότι “σφίγγουν το στομάχι”. Είναι καλύτερα να τρώει κανείς μόνος του, ή μαζί με άτομα τα οποία γνωρίζει και εμπιστεύεται και έτσι να παραμένει χαλαρωμένος και ευδιάθετος στη διάρκεια του γεύματος.

Είναι πραγματικά καταστροφική η συνήθεια να συζητάει κάποιος διάφορα “σοβαρά” θέματα που γεννούν υπερεντάσεις και να τσακώνεται κατά τη διάρκεια του φαγητού, ή να έχει κάθε μεσημέρι το περίφημο πια “business lunch” το οποίο είναι η αφορμή για να βρεθεί με πελάτες ή συνεργάτες του και να κλείνει συμφωνίες, σε ένα κλίμα υπερέντασης και έντονης νοητικής διεργασίας σχετικά με τις δουλειές του, τα συμφέροντά του, κλπ.

Και με το περιβάλλον τι γίνεται;

Η ολιστική προσέγγιση της διατροφής: Κανόνας 7οςΑντίστοιχα, το περιβάλλον γύρω από το άτομο θα πρέπει να είναι ήσυχο, χωρίς έντονους θορύβους, μουσική, τηλεόραση, ραδιόφωνο, κλπ. Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι σε πολλά σπίτια το μεσημεριανό φαγητό συνοδεύεται από τις ειδήσεις των 2:00 στην τηλεόραση (στη διαπασών βέβαια διότι η τηλεόραση είναι στο σαλόνι, ενώ το γεύμα σερβίρεται στο τραπέζι της κουζίνας), το δείπνο συνοδεύεται αντίστοιχα από τις ειδήσεις των 7:30 επίσης στη διαπασών, ενώ σε πολλά σπίτια (ιδίως στην Αμερική), η τηλεόραση είναι ανοικτή όλη την ημέρα και υπάρχει ένα συνεχές βουητό στην ατμόσφαιρα.

Ο Ayurveda βέβαια δεν περιγράφει θορύβους από …τηλεοράσεις, αλλά είναι εύκολα κατανοητό ότι ο κανόνας αυτός στη σημερινή του εκδοχή, υποννοεί ότι κλείνουμε την τηλεόραση, σβύνουμε το ραδιόφωνο, και ίσως ίσως κατεβάζουμε και το τηλέφωνο κατά τη διάρκεια του γεύματός μας.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση