πως γινεται εντεροσκοπηση | τσουρουκτσογλου ομοιοπαθητικος | Τρανσαμινασες | αντιβιωση για αποστημα δερματος

Η ολιστική προσέγγιση της διατροφής: Κανόνας 6ος


Ποιός είναι ο έκτος κανόνας;

Κάθε μπουκιά θα πρέπει να μασάται καλά πρίν την καταπιεί κανείς, έτσι ώστε η πεπτική διαδικασία να ξεκινάει από το στόμα και όχι από το στομάχι (το οποίο, όπως όλοι θα συμφωνήσουν, "δεν έχει δόντια"). Είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικό για το στομάχι να πρέπει να αντιμετωπίσει και να πέψει τροφή η οποία δεν έχει πολτοποιηθεί στο στόμα, αλλά το άτομο την έχει καταπιεί βιαστικά και "αμάσητη". Είναι επίσης σημαντικό να μην καταπίνει κανείς μαζί με το φαγητό του και ποσότητες αέρα ο οποίος εγκλωβίζεται σε αυτές τις "μεγάλες μπουκιές" οι οποίες καταπίνονται βιαστικά.

Τί πρέπει να κάνουμε λοιπόν;

Ιδιαίτερα η πέψη των αμύλων (ψωμί, ρύζι, πατάτα, μακαρόνια, όσπρια, κλπ) αρχίζει με τη δράση του ενζύμου "αμυλάση" το οποίο βρίσκεται στο σάλιο και το οποίο όταν αναμιχθεί καλά με την τροφή αρχίζει να διασπά τα σύμπλοκα άμυλα σε απλούστερα σάκχαρα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το ψωμί "γλυκαίνει" στο στόμα όταν το μασάμε για πολλή ώρα. Αλλά και για τις πρωτεΐνες, ιδιαίτερα τις ζωικές (για αυτούς που τρώγουν κρέας), είναι απαραίτητο το καλό μάσημα το οποίο θα τις διασπάσει σε μικρότερα κομμάτια έτσι ώστε να μπορέσουν να δράσουν και να τις πέψουν καλύτερα και γρηγορότερα τα όξινα ένζυμα του στομάχου.

Είναι κοινή εμπειρία πολλών ανθρώπων ότι το εξαντλητικό μάσημα κάθε μπουκιάς (έως και πάνω από πενήντα φορές...), τους απαλλάσσει από πολλά πεπτικά προβλήματα όπως οι δυσπεψίες, ο τυμπανισμός, τα αέρια, οι καούρες, κλπ. Οι άνθρωποι θα πρέπει να το συνειδητοποιήσουν αυτό και να πάψουν να αντιμετωπίζουν την ώρα του φαγητού σαν κάτι το οποίο τους "κλέβει" χρόνο από τις υπόλοιπες δραστηριότητες της ημέρας.

Τέλος, το πολύ καλό μάσημα βοηθάει επίσης στο να απολαμβάνει κανείς πλήρως όλες τις γεύσεις του φαγητού και σε τελική ανάλυση να χρειάζεται λιγότερη ποσότητα κάθε φορά, με αποτέλεσμα την απώλεια -ίσως- κάποιων ανεπιθύμητων κιλών από το βάρος του.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.