Η ολιστική προσέγγιση της διατροφής: Κανόνας 6ος

Ποιός είναι ο έκτος κανόνας;

Η ολιστική προσέγγιση της διατροφής: Κανόνας 6οςΚάθε μπουκιά θα πρέπει να μασάται καλά πρίν την καταπιεί κανείς, έτσι ώστε η πεπτική διαδικασία να ξεκινάει από το στόμα και όχι από το στομάχι (το οποίο, όπως όλοι θα συμφωνήσουν, “δεν έχει δόντια”). Είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικό για το στομάχι να πρέπει να αντιμετωπίσει και να πέψει τροφή η οποία δεν έχει πολτοποιηθεί στο στόμα, αλλά το άτομο την έχει καταπιεί βιαστικά και “αμάσητη”. Είναι επίσης σημαντικό να μην καταπίνει κανείς μαζί με το φαγητό του και ποσότητες αέρα ο οποίος εγκλωβίζεται σε αυτές τις “μεγάλες μπουκιές” οι οποίες καταπίνονται βιαστικά.

Τί πρέπει να κάνουμε λοιπόν;

Η ολιστική προσέγγιση της διατροφής: Κανόνας 6οςΙδιαίτερα η πέψη των αμύλων (ψωμί, ρύζι, πατάτα, μακαρόνια, όσπρια, κλπ) αρχίζει με τη δράση του ενζύμου “αμυλάση” το οποίο βρίσκεται στο σάλιο και το οποίο όταν αναμιχθεί καλά με την τροφή αρχίζει να διασπά τα σύμπλοκα άμυλα σε απλούστερα σάκχαρα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το ψωμί “γλυκαίνει” στο στόμα όταν το μασάμε για πολλή ώρα. Αλλά και για τις πρωτεΐνες, ιδιαίτερα τις ζωικές (για αυτούς που τρώγουν κρέας), είναι απαραίτητο το καλό μάσημα το οποίο θα τις διασπάσει σε μικρότερα κομμάτια έτσι ώστε να μπορέσουν να δράσουν και να τις πέψουν καλύτερα και γρηγορότερα τα όξινα ένζυμα του στομάχου.

Είναι κοινή εμπειρία πολλών ανθρώπων ότι το εξαντλητικό μάσημα κάθε μπουκιάς (έως και πάνω από πενήντα φορές…), τους απαλλάσσει από πολλά πεπτικά προβλήματα όπως οι δυσπεψίες, ο τυμπανισμός, τα αέρια, οι καούρες, κλπ. Οι άνθρωποι θα πρέπει να το συνειδητοποιήσουν αυτό και να πάψουν να αντιμετωπίζουν την ώρα του φαγητού σαν κάτι το οποίο τους “κλέβει” χρόνο από τις υπόλοιπες δραστηριότητες της ημέρας.

Τέλος, το πολύ καλό μάσημα βοηθάει επίσης στο να απολαμβάνει κανείς πλήρως όλες τις γεύσεις του φαγητού και σε τελική ανάλυση να χρειάζεται λιγότερη ποσότητα κάθε φορά, με αποτέλεσμα την απώλεια -ίσως- κάποιων ανεπιθύμητων κιλών από το βάρος του.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση