Η ολιστική προσέγγιση της διατροφής: Κανόνας 8ος

Ποιός είναι ο όγδοος κανόνας;

Η ολιστική προσέγγιση της διατροφής: Κανόνας 8οςΤα γεύματα θα πρέπει να έχουν ένα σταθερό και “υγιεινό” ωράριο μέσα στη διάρκεια της ημέρας. Το ωράριο των γευμάτων είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη διατήρηση της καλής υγείας. Δυστυχώς στην Ελλάδα έχει σχεδόν επικρατήσει το σχεδόν ανύπαρκτο πρωινό, το “τσίμπημα” μιάς τυρόπιττας ή κάποιου γλυκού γύρω στις 11 το πρωί, το μεσημεριανό φαγητό γύρω στις 2:30 με 3:00 το μεσημέρι ή και αργότερα (μπορεί και μετά τις 4 ή και στις 5 το απόγευμα) και το δείπνο τελικά να είναι τοποθετημένο μετά τις 9:00 το βράδυ. Η παραδοσιακή Ελληνική “ταβέρνα” (ειδικά το καλοκαίρι), σημαίνει ραντεβού γύρω στις 9:30, για να μαζευτούμε γύρω στις 10:00, για να δώσουμε παραγγελία γύρω στις 10:30 και τελικά να μας σερβίρουν γύρω στις 11:00 και να φθάσουμε να τελειώσουμε με το φρούτο, το γλυκό και τον καφέ μετά τά μεσάνυχτα!

Τα πανάρχαια αγιουρβεδικά κείμενα τα οποία έχουν ισχύ ανεξάρτητα από εποχή και τόπο, μιλούν εκτενέστατα για τα ωράρια των γευμάτων μέσα στην ημέρα, όχι για λόγους κάποιας “πειθαρχίας” και καταπίεσης, αλλά σε σχέση πάντα με την κατάσταση της πεπτικής φωτιάς Agni, η οποία έχει συγκεκριμένες ώρες κατά τις οποίες “αποδίδει καλύτερα εκ κατασκευής”…

Καταλαβαίνετε πολύ εύκολα την κατάσταση υγείας του πεπτικού συστήματος ενός ανθρώπου που εργάζεται σε κάποιο νυκτερινό κέντρο (είτε σαν τραγουδιστής, είτε σαν σερβιτόρος), ή ενός ο οποίος συχνάζει σε νυκτερινά κέντρα και ζεί μία “κοσμική νυκτερινή ζωή”. Ο άνθρωπος αυτός:

1. Θα φάει το “πλούσιο” βραδυνό του φαγητό γύρω στα μεσάνυχτα, και μάλιστα με τη συνοδεία κάποιου ή κάποιων ποτών,

2. θα κοιμηθεί τις πρώτες πρωινές ώρες,

3. για να ξυπνήσει το μεσημέρι,

4. Στη συνέχεια θα πιεί ένα διπλό καφέ για να αντέξει και να μην “κοιμηθεί όρθιος”,

5. θα τσιμπήσει κάτι το απόγευμα, μπορεί και να κοιμηθεί για λίγο σαν “σιέστα”,

6. και τελικά θα ξαναβγεί το βράδυ για τη “διασκέδαση” της ημέρας ή μάλλον της νύκτας του.

Ο καθένας μπορεί να σχηματίσει μία ιδέα για το επίπεδο της υγείας αυτού του ανθρώπου αλλά και όλων όσοι λίγο ή πολύ ακολουθούν παρόμοια ωράρια…

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Η ολιστική προσέγγιση της διατροφής: Κανόνας 8οςΤο κύριο γεύμα της ημέρας θα πρέπει λοιπόν να τοποθετείται χρονικά μέσα στην πιό ισχυρή πύρινη φάση του εικοσιτετραώρου, η οποία είναι από τις 10:00 το πρωί έως τις 2:00 το μεσημέρι. Αυτό σημαίνει ότι γύρω στις 12:00 με 1:00 είναι ίσως η καταλληλότερη ώρα για το μεσημεριανό μας φαγητό το οποίο θα πρέπει να είναι το κυριότερο και “βαρύτερο” γεύμα της ημέρας.

Αντίστοιχα το δείπνο θα πρέπει χρονικά να τοποθετηθεί περίπου 6 ώρες αργότερα, έτσι ώστε το στομάχι να έχει αδειάσει από το μεσημεριανό φαγητό (άρα μιλάμε για τις 6:00 με 7:00 μ.μ.), να είναι ελαφρύτερο για να μην κουράσει το πεπτικό σύστημα, και τελικά να έχει αποσυρθεί από το στομάχι μέχρι τις 10:00 με 11:00 το βράδυ οπότε αρχίζει η δεύτερη πύρινη φάση του εικοσιτετραώρου, ο σκοπός της οποίας όμως είναι όχι η πέψη κάποιας τροφής, αλλά η “πέψη” διαφόρων τοξινών του συστήματος και η αποβολή τους.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση