Το πολλά λιπαρά επηρεάζουν τη μνήμη

Η δίαιτα που είναι πλούσια σε λιπαρά μπορεί να μειώσει ακόμα και πνευματικές λειτουργίες, όπως η μνήμη. Τα νέα αυτά δεδομένα προκύπτουν από έρευνα του τμήματος διατροφικών επιστημών του πανεπιστημίου του Τορόντο που δημοσιεύεται στο τεύχος Μαρτίου του επιστημονικού περιοδικού Neurobiology of Learning and Memory.

Η έρευνα, η οποία έγινε σε ποντίκια, έδειξε ότι ταΐζοντας ποντίκια με δίαιτα πλούσια σε λιπαρά για τρείς μήνες, μείωσε την πνευματική τους λειτουργία, με αποτέλεσμα να μειώνεται η απόδοσή τους σε μια σειρά τεστ μάθησης και μνήμης.

Η συγκεκριμένη μελέτη εξέτασε την υπόθεση ότι η υψηλή πρόσληψη διατροφικού λίπους μπορεί να επηρεάσει το μεταβολισμό της γλυκόζης, η οποία αποτελεί και την τροφή του εγκεφάλου. Μελέτησε λοιπόν την απόδοση δύο ομάδων ποντικιών με διαφορετική πρόσληψη λίπους. Η ομάδα με την υψηλή πρόσληψη είχε σαφώς μειωμένη πνευματική απόδοση, η οποία όμως αυξήθηκε με τη χορήγηση γλυκόζης.

Για ακόμα μια φορά, έρευνα δείχνει το πόσο απαραίτητοι είναι οι υδατάνθρακες στη διατροφή και ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης πρέπει να προέρχεται από αυτούς. Σε ό,τι αφορά την υψηλή πρόσληψη διατροφικού λίπους εκτός από τη συσχέτισή του με την παχυσαρκία και τα καρδιοαγγειακά νοσήματα, έρχεται να προστεθεί και η αρνητική του επίδραση στην πνευματική λειτουργία.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση