Τα αρώματα επηρεάζουν τις πνευματικές λειτουργίες

Η καταπραϋντική δράση του αρώματος της λεβάντας μπορεί να μειώνει την ικανότητα συγκέντρωσης και μνήμης, ενώ το άρωμα του δενδρολίβανου αντίθετα μπορεί και να διεγείρει τις πνευματικές λειτουργίες. Σ’ αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Northumbria στο Νιουκάστλ, οι οποίοι παρουσίασαν τα αποτελέσματα της έρευνας τους στο ετήσιο συνέδριο British Psychological Society’s στη Βρετανία.

Οι ειδικοί πραγματοποίησαν έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 144 νεαρά άτομα. Τους χώρισαν σε τρεις ομάδες και τους τοποθέτησαν σε τρεις διαφορετικούς χώρους. Το ένα δωμάτιο ήταν εμπλουτισμένο με άρωμα λεβάντας, το δεύτερο με άρωμα δεντρολίβανο και το τρίτο δεν είχε καθόλου άρωμα.

Τους ζητήθηκε λοιπόν να συμπληρώσουν κάποια τεστ, τα οποία θα αξιολογούσαν την ικανότητα τους συγκέντρωσης, αντίδρασης και αναγνώρισης αντικειμένων, γραφικών παραστάσεων και αριθμών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως τα άτομα τα οποία υποβλήθηκαν στα τεστ στο χώρο με άρωμα λεβάντας είχαν χειρότερες επιδόσεις, συγκριτικά με τα άτομα τα οποία πραγματοποίησαν τα τεστ σε χώρο μη αρωματισμένο.

Επιπλέον, τα άτομα που μετρήθηκαν στο χώρο με άρωμα δενδρολίβανου πέτυχαν καλύτερες επιδόσεις από τις υπόλοιπες δύο ομάδες. Οι διαφορές παρατηρήθηκαν κυρίως στα τεστ που σχετίζονταν με τη μνήμη και την ικανότητα συγκέντρωσης.

Μετά το τέλος των μετρήσεων, τα άτομα τα οποία βρίσκονταν στο δωμάτιο με άρωμα λεβάντας ένιωθαν περισσότερο καταβεβλημένοι, συγκριτικά με τα άτομα που βρίσκονταν στο χώρο που δεν υπήρχε κάποιο άρωμα και στα οποία δεν παρατηρήθηκαν αλλαγές στη διάθεση τους.

Τέλος, τα άτομα που βρίσκονταν στο δωμάτιο με άρωμα δενδρολίβανου εμφάνισαν συμπτώματα ευεξίας και καλής διάθεσης.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση