Η μνήμη γερνά από τα 25

Η μνήμη γερνά από τα 25Αν δυσκολεύεστε να θυμηθείτε έναν αριθμό τηλεφώνου ή το όνομα κάποιου παλιού φίλου και είστε μόνο 25 χρονών μην ανησυχείτε ότι συμβαίνει κάτι σοβαρό. Σύμφωνα με έρευνες του Κέντρου Γήρανσης και Γνωστικών Λειτουργιών (Center for ageing and cognition) του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, η μνήμη αρχίζει να εξασθενεί από τα μέσα της τρίτης δεκαετίας της ζωής, με ρυθμούς παρόμοιους με αυτούς που εξασθενεί σε πιο προχωρημένες ηλικίες, χωρίς όμως να το καταλαβαίνουμε μια και αντισταθμίζεται από την απόκτηση πείρας και νέων γνώσεων. Το επίπεδο της γνωστικής ικανότητας σε μια δεδομένη περίοδο καθορίζεται από την ένταση της εγκεφαλικής δραστηριότητας σε συνδυασμό με την ανατομική κατασκευή του εγκεφάλου ενός ατόμου, κάτι το οποίο ισχύει και σε άλλα συστήματα του οργανισμού, όπως το κυκλοφορικό.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι όπως τις προηγούμενες δεκαετίες εξακριβώθηκε ο ρόλος διαφόρων παραμέτρων, όπως της διατροφής ή των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα, στην εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς και του κυκλοφορικού συστήματος, με τον ίδιο τρόπο τα επόμενα χρόνια θα μπορέσουν να καθορίσουν τους παράγοντες που επηρεάζουν την εγκεφαλική λειτουργία.

Οσο περισσότερο κάποιος χρησιμοποιεί το μυαλό του και το εξασκεί, τόσο περισσότερο διατηρεί τις γνωστικές και μνημονικές του ικανότητες. Χάρη μάλιστα στην σύγχρονη τεχνολογία, οι επιστήμονες έχουν την δυνατότητα να απεικονίζουν την δραστηριότητα του εγκεφάλου και να ελέγχουν το επίπεδο της λειτουργίας του.

Χαρακτηριστικό δείγμα απώλειας της μνημονικής ικανότητας είναι το φαινόμενο που παρατηρείται πιο συχνά στους ηλικιωμένους, να θυμούνται γεγονότα με διαφορετικό τρόπο από αυτό που συνέβησαν ή να θεωρούν ότι έχουν γνώσεις οι οποίες όμως είναι λανθασμένες.

Σε ανάλογα συμπεράσματα είχε καταλήξει και παλαιότερη έρευνα, που έγινε στην Μ. Βρετανία και στην οποία είχαν πάρει μέρος 7.000 άτομα ηλικίας από 18 έως 96 ετών. Η επικεφαλής της έρευνας της Δρ. Dr Felicia Huppert, η οποία εργάζεται στο πανεπιστήμιο του Cambridge, είχε καταλήξει στο συμπέρασμα η συνεχής εξάσκηση του μυαλού το διατηρεί σε φόρμα, για να χρησιμοποιήσουμε μια έκφραση από το χώρο του αθλητισμού.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση