πολυποδας στο εντερο αφαιρεση | νεκρωση πολφου | καταγμα οστου κνημης | ιλεος εντερο θεραπεια

Η μνήμη γερνά από τα 25Αν δυσκολεύεστε να θυμηθείτε έναν αριθμό τηλεφώνου ή το όνομα κάποιου παλιού φίλου και είστε μόνο 25 χρονών μην ανησυχείτε ότι συμβαίνει κάτι σοβαρό. Σύμφωνα με έρευνες του Κέντρου Γήρανσης και Γνωστικών Λειτουργιών (Center for ageing and cognition) του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, η μνήμη αρχίζει να εξασθενεί από τα μέσα της τρίτης δεκαετίας της ζωής, με ρυθμούς παρόμοιους με αυτούς που εξασθενεί σε πιο προχωρημένες ηλικίες, χωρίς όμως να το καταλαβαίνουμε μια και αντισταθμίζεται από την απόκτηση πείρας και νέων γνώσεων. Το επίπεδο της γνωστικής ικανότητας σε μια δεδομένη περίοδο καθορίζεται από την ένταση της εγκεφαλικής δραστηριότητας σε συνδυασμό με την ανατομική κατασκευή του εγκεφάλου ενός ατόμου, κάτι το οποίο ισχύει και σε άλλα συστήματα του οργανισμού, όπως το κυκλοφορικό.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι όπως τις προηγούμενες δεκαετίες εξακριβώθηκε ο ρόλος διαφόρων παραμέτρων, όπως της διατροφής ή των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα, στην εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς και του κυκλοφορικού συστήματος, με τον ίδιο τρόπο τα επόμενα χρόνια θα μπορέσουν να καθορίσουν τους παράγοντες που επηρεάζουν την εγκεφαλική λειτουργία.

Οσο περισσότερο κάποιος χρησιμοποιεί το μυαλό του και το εξασκεί, τόσο περισσότερο διατηρεί τις γνωστικές και μνημονικές του ικανότητες. Χάρη μάλιστα στην σύγχρονη τεχνολογία, οι επιστήμονες έχουν την δυνατότητα να απεικονίζουν την δραστηριότητα του εγκεφάλου και να ελέγχουν το επίπεδο της λειτουργίας του.

Χαρακτηριστικό δείγμα απώλειας της μνημονικής ικανότητας είναι το φαινόμενο που παρατηρείται πιο συχνά στους ηλικιωμένους, να θυμούνται γεγονότα με διαφορετικό τρόπο από αυτό που συνέβησαν ή να θεωρούν ότι έχουν γνώσεις οι οποίες όμως είναι λανθασμένες.

Σε ανάλογα συμπεράσματα είχε καταλήξει και παλαιότερη έρευνα, που έγινε στην Μ. Βρετανία και στην οποία είχαν πάρει μέρος 7.000 άτομα ηλικίας από 18 έως 96 ετών. Η επικεφαλής της έρευνας της Δρ. Dr Felicia Huppert, η οποία εργάζεται στο πανεπιστήμιο του Cambridge, είχε καταλήξει στο συμπέρασμα η συνεχής εξάσκηση του μυαλού το διατηρεί σε φόρμα, για να χρησιμοποιήσουμε μια έκφραση από το χώρο του αθλητισμού.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.