Οι αλλαγές βάρδιας επηρεάζουν την ποιότητα της νεογνικής φροντίδας

Τα παιδιά τα οποία γεννιούνται ανάμεσα στις πέντε το απόγευμα και στη μία το πρωί, καθώς και αυτα τα οποία γεννιούνται γύρω στις εννέα το πρωί, φαίνεται να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερους κινδύνους σε ό,τι αφορά την επιβίωση τους, κατά τις έξι πρώτες μέρες της ζωής τους, κάτι που συσχετίζει την αλλαγή βάρδιας με την ποιότητα νεογνικής φροντίδας, όπως προκύπτει από μελέτη που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού British Medical Journal.

Επιστήμονες από το Χονγκ Κονγκ, χρησιμοποίησαν στοιχεία από την καταγραφή γεννήσεων της Σουηδίας και ανέλυσαν περισσότερες από 2 εκατομμύρια γεννήσεις που καταγράφθηκαν κατά τη χρονική περίοδο 1973-1995.

Τα στοιχεία που προέκυψαν από τη συγκεκριμένη μελέτη, επιβεβαιώνουν και άλλες έρευνες που είχαν γίνει στο παρελθόν και είχαν βρει ότι τα παιδιά που γεννιούνται νύχτα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν στις πρώτες έξι μέρες από τη γέννησή τους, σε σχέση με τα παιδιά που γεννιούνται μέρα.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι δεν έχει σημειωθεί βελτίωση στην κατάσταση αυτή κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες και πως το πρόβλημα αυτό παρουσιάζεται κυρίως σε παιδιά που γεννιούνται πρόωρα.

Αν και οι αιτίες δεν είναι ξεκάθαρες, είναι πολύ πιθανόν το φαινόμενο αυτό να οφείλεται στο υπερβολικό φόρτο εργασίας ή τη λιγότερη εμπειρία όσων εργάζονται στη νυχτερινή βάρδια.

Αναλύοντας τις χρονικές περιόδους με το μεγαλύτερο αριθμό θανάτων φαίνεται ότι οι πιο επικίνδυνες περίοδοι είναι αυτές σχετίζονται με την αλλαγή βάρδιας αλλά και τις ώρες αμέσως μετά την αλλαγή.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση